Plute stationar

WhatsApp
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Plute stationar

Pluta este probabil cea mai traditionala forma de indicator utilizat in pescuit, pentru detectarea trasaturilor, pentru semnalizarea miscarii firului si implicit a carligului sub apa. Suplimentar, pluta indeplineste insa si alte roluri. Ea poate mentine suspendata o momeala la o adancime predeterminata, sau poate transporta montura si momeala catre locuri mai putin accesibile, mai ales atunci cand ne folosim de curentii de apa sau de aer.

Realizate initial din pene de pasari, crengi sau bucati de lemn astazi plutele de pescuit au ajuns sa fie construite dintr-o varietate mare de materiale de la cele clasice precum lemnul de balsa sau penele de paun, la cele moderne precum plasticul, fibra de sticla sau carbonul.

Designul plutelor este unul extrem de variat, tocmai pentru a fi potrivite cu stilul de pescuit practicat, cu distantele de pescuit accesate, sau chiar si pentru tipul de apa pe care sunt utilizate. In general plutele folosite la pescuitul pe riuri vor avea grosimea corpului mai mare in partea superioara, pe cand cele de pescuit pe balti sau lacuri vor avea grosimea cea mai mare a corpului in partea de jos a plutei.

Plutele Waggler reprezinta o categorie distincta, destinata pescuitului la tehnica match si pot cuprinde atat plute cu bulb (corpul principal este pozitionat in partea de jos a plutei) precum sliderele sau wagglerele nelestate cat si plute lungi, tip creion sau stick. Datorita formei si a faptului ca sunt prinse intr-un singur punct, wagglerele permit lanseuri la distante mult mai mari decat oricare alt tip de pluta. Pot avea mai multe terminatii interschimbabile pentru antena, astfel incat sa fie vizibile in diferite conditii de pescuit.

Plutele dedicate pescuitului la stiuca sau somn vor avea un corp si o portanta mare, fiind capabile sa mentina in suspensie momeli mari sau chiar pestisori prada. Plutele destinate pescuitului de suprafata precum si cele tip buldo pot fi transparente, si pot fi lestate cu apa, avand in acest sens orificii speciale.

Plutele pot fi asadar atasate de linia de pescuit intr-un singur punct sau in cateva puncte, dar exista si modele in cazul carora firul trece prin intreg corpul plutei. De asemenea, unele plute pot avea chila realizata din materiale grele precum otelul inoxidabil, care pot stabiliza ansamblul pluta -lest carlig si momeala, atunci cand pescuim la adancimi mai mari sau imediat deasupra substratului, sau materiale mai usoare precum carbonul sau fibra de sticla, care pot ajuta in situatiile in care dorim sa vedem orice semnal ce poate aparea in momentul in care carligul si momeala coboara prin coloana de apa catre o adancime predeterminata.

Atunci cand alegem pluta este indicat sa urmarim prin urmare aspecte precum materialul din care este realizata, forma, dimensiunea si greutatea, dar si aspecte precum culoarea, materialul din care este realizata chila, felul in care se poate atasa pluta la linia de pescuit, sau daca permite sau nu folosirea de starlite pentru pescuitul in conditii de luminozitate scazuta.