Vergi, rubeziene

WhatsApp
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Vergi, Rubeziene

Varga de pescuit
O varga de pescuit sau o undita, este, in esenta, un bat cu diferite lungimi, de la 2m pana la 11m, adesea telescopic, folosit impreuna cu o linie de pescuit de o lungime similara. Fiind telescopica, varga se va plia cu lejeritate pana la o dimensiune care este mai potrivita pentru transport. Usurinta utilizarii si preturile mai mici decat ale altor echipamente dedicate pescuitului le fac ideale pentru cei care debuteaza in acest hobby si o optiune populara pentru pescarii tineri. Sunt excelente pentru pescuitul in iazuri si balti mai mici, in rauri si paraie inguste si chiar in canale sau unele riuri.

Pentru a ajunge in pozitia de pescuit, linia se lanseaza catre apa printr-o miscare de biciuire sau de pendulare. Datorita faptului ca lungimea maxima a vergii dar si a liniei de pescuit odata montata nu este variabila, vergile mai sunt numite popular si “fixe”.

Rubeziana

Rubeziana a aparut la inceputul secolului 20 in nordul Frantei, si este o varga foarte lunga, care are la capat unul sau mai multe tronsoane demufabile, denumite kit, de care se fixeaza linia de pescuit. Practic, rubezina este un bat format dintr-o varga fixa mai mica (sus amintitul kit) si din restul batului, denumit si portkit sau purtator de kit. Lungimea scurta a liniei de pescuit fata de lungimea batului impune ca pescuitul la rubezina sa se faca numai din pozitia asezat, ceea ce necesita echipamente specifice (scaun modular, role pentru a duce rubeziana in spate s.a.m.d).

Pentru a ajunge in pozitia de pescuit, linia nu se lanseaza sau arunca, ci este dusa si asezata pe apa, prin mufarea tronsoanelor si derularea lor cu ajutorul unor suporti tip rola. Aceasta permite un control foarte bun din partea pescarului. In tehnica rubeziana, specific mai este si folosirea unui elastic de care atasam linia principala, ceea ce permite pescuitul cu fire foarte subtiri chiar si la pesti de talie medie si mare.

Materiale constructive ale vergilor si rubezienelor

Atat vergile cat si rubezienele pot fi construite dintr-un numar mare de materiale. In trecut ele erau realizate din trestie sau lemn de bambus. In general, astazi, acestea sunt realizate fie din fibra de sticla, grafit, fie dintr-un compozit de noua generatie, cunoscut si sub denumirea de fibra de carbon. De multe ori fibra de sticla si cea de carbon sunt utilizate impreuna in procesul de fabricare a blancului vergilor sau rubezienelor.

Grafitul, numit si fibra de carbon, este mai usor decat fibra de sticla, dar sensibilitatea sa excelenta este principalul motiv pentru care este folosit pentru undite. Dar, desi grafitul este extrem de puternic sub o sarcina constanta, este si fragil. Un soc brusc, o manevrare gresita ar putea provoca fracturarea blancului. Vergilor realizate din fibra de sticla le lipseste gradul de sensibilitate pe care il au cele din carbon, sunt mai grele dar sunt si considerabil mai ieftine. Tocmai de aceea blancurile compozite, realizate dintr-un mix din fibra de sticla si grafit, sunt o combinatie ideala, favorizata de multi pescari.