Carlige stationar

WhatsApp
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Carlige stationar

Carligul de pescuit este o unealta folosita de multe secole, pentru a prinde aproape oricare specie de peste. In consecinta, astazi exista o enorma varietate de forme si dimensiuni, marimi sau materiale constructive. Implicit unele carlige de pescuit pot fi utilizate la o multitudine de stiluri de pescuit si specii de pesti, dar altele pot fi specializate pentru un anumit tip de peste sau un anumit stil de pescuit.

Carligele de pescuit sunt concepute pentru a fi utilizate cu diferite tipuri de momeli naturale sau artificiale, sau sa sa actioneze ca fundament pentru reprezentari artificiale ale prazii pestilor (pescuitul la musca sau cu taparina); sau sa fie atasat sau integrat in alte dispozitive care reprezinta prada pestilor (spinnig). Pentru a le diferentia si imparti in cateva categorii distincte, pentru a intelege cum realizam alegerea unui model sau altul, ne vom apleca atentia asupra partilor componente ale unui carlig.

In pescuitul stationar, dar si in alte stiluri, carligele au un element constructiv care nu permite nodului facut cu firul de pescuit sa alunece sau sa se desfaca de pe carlig. Exista doua modele principale: carligele cu paleta si carlige cu ochet. Paleta este obtinuta prin aplatizarea tijei, pe cand ochetul este obtinut prin curbarea acesteia. In functie de acest aspect vor fi preferate noduri diferite pentru atasarea firului de pescuit la carlig.

Urmatorul element de care vom tine cont este tija carligului, care poate avea diferite proportii prin raport cu celelalte elemente ale carligului. De asemenea tija poate fi dreapta sau curbata si poate avea grosimi diferite. Curbura sau deschiderea carligului este un alt aspect care ne poate influenta alegerea, anumite carlige fiind potrivite atasarii unui anumit tip de momeli. Varful si existenta sau nu a barbetei sunt de asemenea elemente specifice fiecarui carlig. Atunci cand acestea se afla intr-un alt plan decat cel al tijei carligului, atunci denumirea carligelor este de "offset".

Culoarea este ultimul aspect despre care vom discuta dar asta nu inseamna ca este un aspect mai putin important. Unele carlige sunt colorate pentru a se camufla bine impreuna cu momela folosita. Altele pentru a se camufla bine cu substratul, iar altele au culoarea materialului din care sunt facute.

Marimea carligelor de pescuit

Dimensiunile carligelor de pescuit sunt in general mentionate printr-un numar de la cel mai mic (marimea 32) la cel mai mare (marimea 19/0). Pentru dimensiuni de carlig de la marimea 32 la marimea 1, cu cat este mai mare numarul, cu atat este mai mic carligul. Pentru dimensiunile carligului de la marimea 1/0 pana la marimea 19/0, cu cat este mai mare numarul, cu atat este mai mare carligul.

Cum alegem carligul de pescuit potrivit in pescuitul stationar?

Ideal, in alegerea unui model de carlig de pescuit vom considera aspecte precum marimea carligului in relatie cu momeala, specia de pesti vizata, anotimpul, si intr-o anumita masura si tipul apei pe care pescuim si substratul acesteia.

Cand alegem marimea carligului in pescuitul stationar, este important sa tinem cont in primul rand de momelile pe care le vom utiliza si abia apoi de pestii pe care ii vizam. Marimile foarte mici de la 20 la 26, ale carligelor din pescuitul stationar sunt destinate utilizarii cu momeli de mici dimensiuni, precum larvele de chironomide, sau viermusii pinky. Marimile de la 20 la 16 sunt potrivite cu viermusii normali, pupele de viermi (casteri), rime subtiri sau chiar mici pelete expandate. Marimile de la 14 la 4 pot fi potrivite cu boabele de porumb, pelete expandate mai mari, ramele mari, cocoloase de paine sau alte paste, sau un cocktail din una sau mai multe momeli. Tot intre aceste marimi se regasesc si carligele cu ochet, preferate in pescuitul stationar al crapului, atunci cand utilizam momeli care sunt separate de carlig (atasate pe monturi cu fir de par). La extrema celalata se regasesc carligele pentru pescuit la somn, care pot ajunge la marimea 11/0 in unele cazuri.

In principiu, cu cat carligul este mai mic si mai usor, cu atat mai multe prezentari vom avea.Cu cat carligul este mai ascutit cu atat trasaturile vor fi mai nete, inteparea mai usoara si implicit rateurile vor fi mai putine. Dar nu intotdeauna un carlig subtire si mic este solutia. Un carlig prea mic se poate rupe, dezdoi sau poate sa fie dezagatat cu usurinta din gura unui peste mare, in timpul drilului. Trebuie asadar gasit un echilibru intre toate aceste elemente, si ales carligul cel mai potrivit pentru fiecare situatie de pescuit.