Cosuri feeder

WhatsApp
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Cosuri feeder

Cosuletele feeder au rolul de a transporta si elibera nada pe vadul in care pescuim, atragand de la distanta pestii in zona carligului. Construite din diverse materiale, cu forme marimi si greutati diferite, ele au devenit in ultimii ani elemente specializate, ale tehnicii de pescuit la feeder. Merita asadar o atentie deosebita precum si o intelegere clara a scopului fiecarui tip de cosulet feeder in parte.

Cosuletele care au corpul din plasa metalica sau tesatura de plastic, au scopul de a elibera rapid continutul de nada si particule. O parte din acest continut se elibereaza inca de la impactul cu apa si pe traseul cosuletului catre substrat. Aceasta creeaza atractie rapida, chiar daca poate duce la aparitia in zona de pescuit a pestilor de talie foarte mica, pe care nu ii dorim intotdeuna pe vadul pescuit.

Cosuletele tip open-end care au corpul din tub de plastic sau PVC, cu mai putine gauri, protejeaza continutul mai bine. Se folosesc pe ape adanci, cand vrem sa coboram pestii cat mai aproape de carlig, precum si pe ape curgatoare. Cosuletele cu corpul plin, deschise la ambele capete, au tendinta sa se ridice in masa apei mai usor, la recuperare. Sunt asadar utile si atunci cand in zona in care pescuim avem obstacole submerse, praguri pronuntate, pietre sau crengi, pe care le putem evita cand recuperam montura.

Cosuletele feeder tip rocket, bullet, sau distance, precum si cele cu lest circular, tip inel, sunt mai potrivite pentru pescuitul cu precizie la distante mai mari sau in conditii de vant. Datorita pozitiei lor pe substrat, se folosesc in principal pe ape statatoare.

Cosuletele tip window feeder, sunt folosite pentru a duce o proportie mare de particule, seminte, viermi, pelete si mai putin groundbait. Au avantajul unui profil ingust, care la impactul cu apa nu face atat de mult zgomot, lucru util cand pescuim in apa mica sau la pesti salbatici, mai speriosi.

Cosuletele de viermi sunt utilizate pentru a duce pe vad in principal particule mici, viermi sau uneori seminte mici, fara groundbait. Folosite foarte mult in sezonul rece, dar si vara cand incercam sa evitam atragerea pestilor mici cu groundbait.

Cosuletele de nadire includ o categorie larga de tipuri de cosulete, a caror caracteristica principala este faptul ca sunt capabile sa transport un volum mare de nada si particule. Fiindca acest volum mare inseamna implicit si o greutate mare de nada, lestul cosuletelor de nadire este de regula foarte mic, pentru a putea fi lansate si cu o varietate mai mare de lansete feeder.

Criterii de alegere a modelului de cosulet feeder

Distanta de pescuit: Cosuletele cu plumbul pozitionat pe lateral se folosesc la distante mici si medii, cosuletele cu lestul inelar precum si cele cu lestul pozitionat in fata corpului (precum cele tip rocket, bullet) se potrivesc si la distante mari.

Adancimea locului pescuit: Cosuletele csre au corpul din materiale plastice cu putine gauri protejeaza mai bine contintul la impactul cu apa precum si in caderea cosuletului catre substrat. Cosurile feeder din plasa metalica sau plasa de plastic vor elibera o parte din aceasta la impact si in cadere. Cosuletele cu mai putine gauri se ridica in general mai repede in masa apei, la recuperare, si va pot ajuta sa evitati pragurile sau alte obstacole submerse, fara a risca sa se blocheze in acestea.

Tipul de continut pe care intentionati sa il duceti pe vad: nada, momeli, seminte sau pelete, sau un amestec intre acestea. Pentru momeli vii, cosulete cu mai putine gauri pot fi mai potrivite. Pentru nada, cosulete care permit accesul apei la ea pot fi mai indicate.

Momentul partidei de pescuit: Ca regula generala, la inceputul partidelor este recomandata utilizarea cosuletelor de feeder cu plasa, capabile sa elibereze rapid nada, sa creeze atractie pe vad. Dar, pe parcursul partidei se poate dori cresterea frecventei trasaturilor, prin aducerea pestilor cat mai aproape de carlig. Aceasta se poate obtine cu un cosulet care elibereze cat mai mult din contintul sau doar dupa ce a ajuns pe substrat cum sunt cele tip open-end cu corpul din tub de plastic sau pvc si mai putine gauri.