Momitoare

WhatsApp
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Momitoare

Unul dintre cele mai simple si mai eficiente moduri de a introduce nada si particule in locul in care pescuim, momitoarele sunt folosite cu succes de foarte multi pescari. Au, de regula, o capacitate mare de a transporta materiale de hranire pentru pesti, si, prin consecinta, reusesc sa ii atraga aproape de carlig, crescand astfel sansele de a-i prinde.

Un momitor este, in esenta, un lest (un plumb) cu un cadru in jurul sau, menit sa fixeze si sa mentina acolo nada si sa o transporte pe substrat. Numarul de coaste poate varia, dar, de regula sunt minim 3 pentru a permite modelarea nadei si pentru ca aceasta sa adere suficient la momitor, astfel incat sa reziste in lansare si in caderea prin apa, catre substrat. Numarul de coaste ne poate indica si cat de rapid se desprinde si dizolva (sau cat timp rezista) nada noastra sub apa. Unele momitoare integreaza in structura lor o tija lunga, cu scop de a evita incalcirea strunei de firul principal, dar si de stabilizare in timpul lansarii a momitorului, reusind astfel sa obtinem o precizie mai buna atunci cand pescuitm la distante mari.

Dupa felul in care este fixat pe firul de pescuit, momitorul poate fi clasificat ca fiind fix, sau culisant numit si in-line. Asa cum rezulta din denumirea lor, momitoarele fixe sunt cele care o data atasate la firul de pescuit au o pozitie fixa ce nu poate fi schimbata, desi, trebuie sa specificam aici faptul ca si momitoarele fixe pot fi utilizate in monturi culisante sau semiculisante. Momitoarele in linie sau culisante sunt cele prin corpul carora trece firul, asadar pot culisa pe linia principala, desi, in mod similar, pot fi folosite in monturi fixe sau semifixe.

Utilizate atat in pescuitul pestilor pasnici mici si medii cat si in pescuitul crapilor, sunt simplu de utilizat, usor de integrat in monturile de pescuit si au o eficienta foarte buna, ceea ce le face extrem de populare printre pescari.