Lansete rapitori

WhatsApp
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Lansete rapitori

Sunt lansete destinate pescuitului cu naluci, la pestii rapitori, si, in functie de stilul practicat, distingem mai multe tipuri de lansete : de spinning, de baitcast, sau destinate pescuitului la musca. 

Lansetele de spinning sunt lansete cu lungimi intre 1.8 si 3m, concepute pentru a fi utilizate impreuna cu mulinetele de spinning, pentru pescuitul pestilor rapitori cu naluci de diferite forme si dimensiuni. In pozitia de pescuit mulineta se va afla in partea de jos, sub mana pescarului. Inelul de plecare al acestor lansete este unul in general mai mare decat al lansetelor de casting, pentru a ghida spirele de fir care pleca de pe tambur in spirala, si pentru a reduce frecarea si a limita distantele atinse de naluci. Lungimea manerului lansetelor de spining variaza in functie de model. Un maner mai lung poate fi util pentru a lansa cu ambele maini la distante mai mari, dar unul mai scurt poate fi preferat pentru faptul ca pescarul poate plasa mai usor mana pe blanc, pentru a percepe mai bine evolutia nalucii si semnalele transmise de aceasta. Lansetele de spining sunt fabricate din unul sau mai multe tronsoane, si exista, de altfel chiar si modele de lansete telescopice de spining.

Alegerea lansetei de spinning este direct influentata de modul in care pescuim - de pe mal sau din barca - dar si de specia principala vizata, tipul de naluci, sau tehnici abordate cel mai frecvent. Pentru pescuitul din barca sunt preferate lansete cu lungimea pana la 2.4m. Pentru pescuitul de pe mal sunt preferate lansete mai lungi de pana la 3m, care permit atingerea unor distante mai mari, si un control mai bun al pestilor in apropierea malului.

Lansetele de baitcasting sunt proiectate pentru utilizarea impreuna cu mulinete de baitcast si spincast, care in pozitia de pescuit se vor afla in partea de sus, deasupra mainii pescarului. Implicit si inelele lansetei se vor afla pozitionate in sus. Sunt inele mai mici, deoarece firul care se desfasora de pe mulinetele de baitcast pleaca paralel cu blancul lansetei, nu in unghi, cum se intampla in cazul lansetelor de spining. Manerul lansetelor de casting este specific, cel mai adesea are un "tragaci" utilizat pentru a sustine mai bine ansamblul in timpul lansarii sau al pescuitului efectiv.

Lansetele de pescuit la musca sunt lansete subtiri, flexibile, destinate sa arunce o musca artificiala, adica o naluca foarte usoara, au mandrina pozitionata la baza blancului si sunt concepute sa fie utilizate impreuna cu mulinete dedicate specifice acestui stil.