Accesorii prindere momeala

WhatsApp
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Accesorii de atasare de carlig a momelilor

Daca in tehnicile clasice de pescuit stationar momelile moi pot fi intepate in carlig, in tehnicile moderne pentru a putea utiliza momeli cum ar fi peletele tari, boiliesurile sau momelile artificiale vom avea nevoie de un alt sistem de atasare a acestora. Astfel, imprumutand din tehnica pescuitului la crap, si a monturii cu fir de par, au aparut mai multe modalitati de a fixa rapid momeliel pe firul de par, preferate in pescuitul stationar.

O prima varianta o reprezinta acul pentru momeala, asa numit-ul bait sting, care poate fi infipt in momelile semi-dure, a caror textura nu este foarte densa. Disponibile in mai multe variante de lungime cu un contraspin sau mai multi, pentru a securiza atasarea momelilor. Are avantajul de a permite schimbarea rapida a momelilor fara a fi necesara utilizarea altor unelte suplimentare. Dezavantajul este dat de faptul ca in cazul momelilor flotante, acul de momeala adauga o greutate suplimentara, lucru care trebuie luat in calcul atunci cand se realizeaza echilibrarea momelii.

A doua varianta o reprezinta banda elastica de latex, care este poate fi intinsa peste momelile tari sau trasa prin momelile moi. Chiar si cativa viermusi morti pot fi prinsi in banda. Nu influenteaza flotabilitatea momelilor dar are dezavantajul de a necesita un dispozitiv suplimentar pentru largire sau pentru tragerea benzii.

Momelile dure care necesita gaurire cu ajutorul unui burghiu, vor fi mai usor de montat pe firul de par utilizand un opritor mic de plastic, de tipul quickstop sau pushstop.

Pentru situatia in care carligul folosit este cu paleta, unele sisteme de atasare sunt prinse pe mici benzi de latex care pot fi intepate pe carlig, sau prinse in lat de acesta, si devin astfel un inlocuitor rapid al firului de par.

Pentru atasarea viermilor pe monturile cu fir de par, vor fi preferate monturile cu maggot clip, o agrafa rotunda, metalica, care poate fi deschisa pentru atasarea viermusilor si inchisa pentru a impiedica iesirea acestora.

Alte variante, chiar daca sunt utilizate mai rar in pescuitul stationar, pot fi suruburile de fixare a momelilor de tip pop-up, care se infileteaza in aceste momeli, dar si cosuletele de pasta care sunt practic un sistem de suport in jurul caruia se pot modela bucati de pasta.