Fire rapitori

WhatsApp
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Fire rapitori

Fie ca vorbim de fir principal, sau de fir pentru legatul nalucilor, in tehnicile de pescuit la rapitori impartim firele de pescuit in urmatoarele 3 categorii: fir monofilament, fir textil si fluorocarbon. Este greu de spus care dintre fire este cel mai bun, in realitate toate prezinta avantaje si dezavantaje care le recomanda mai mult, sau mai putin, in functie de tehnica, nalucile si echipamentul utilizat.

Firul monofilament: Este realizat din dintr-o singura fibra de nylon (de unde si denumirea de monofilament), si are proprietati specifice, printre care faptul ca poate avea o vizibilitate scazuta in apa (la variantele transparente), o elasticitate specifica, o anumita greutate sau flotabilitate. Firul monofilament este de obicei cel mai frecvent utilizat si cel mai accesibil ca pret. Monofilamentul utilizat in pescuitul la rapitori are avantajul de a se lansa foarte bine, de produce o frecare redusa cu inelele datorita sectiunii perfect rotunde a firului dar si dezavantajul indicelui de elasticitate mare, care poate duce la o pierdere mare de informatie transmisa de la naluca la pescar.

Al doilea tip de fir de pescuit utilizat in pescuitul la rapitori este firul multifilament, cunoscut popular sub denumirile de fir textil sau fir impletit. Asa cum ii spune numele, este obtinut prin impletirea mai multor fibre (un numar de la 4 pana la 16 fibre pot fi impletite), nu are elasiticitate si nu are memorie, are o rezistenta mult mai mare raportata la diametru, dar, in acelasi timp, are si dezavantajele unei vizibilitati crescute in apa si un cost de producere si comercializare mult mai mare. Lipsa elasticitatii inseamna ca firele sunt extrem de sensibile si vor trasmite excelent orice informatie de la naluca catre blanc. Aceste fire au cea mai mare rezistenta la rupere daca ne raportam la diametrul lor. Marele dezavantaj al firelor multifilament ramane costul de producere si implicit pretul de vanzare.

Ultimul tip, firul flourocarbon este, in esenta, tot un fir monofilament, realizat dintr-un material specific (fluorura de poliviniliden), asadar are proprietati specifice precum faptul ca este mai dens decat firul monofilament, si mai ales faptul ca are un coeficient de refractie specific, apropiat de cel al luminii, ceea ce il face aproape invizibil in apa. Principalul avantaj al fluorocarbonului rezulta tocmai din aceasta caracteristica, si anume ca este invizibil sub apa. Nu este mai rezistent daca raportam rezistenta la diametre specifice, fata de alte fire monofilament, de exemplu, dar, datorita legaturilor specifice ale elementelor care il compun, are o elasticitate redusa, o foarte buna rezistenta la abraziune si are o durata de viata, de regula, mai lunga fata de firele monofilament clasice. Florocarbonul este adeseori utilizat ca inaintas atunci cand pescuim cu fir textil sau fir monofilament ca fir principal.

Oricare tip de fir de pescuit am utiliza, este importanta schimbarea acestora periodic, deoarece, in timp, calitatea firelor de pescuit se degradeaza. Un fir care a stat 100 de ore in soare, va avea o rezistenta la rupere mai scazuta cu aproximativ 20% fata de unul care nu a fost expus la soare. De asemenea, chiar daca nu sunt intotdeauna vizibile, microimpuritatile, grasimile adunate din apa pe suprafata firului in timpul partidelor de pescuit, pot influenta gradul de flotabilitate sau de scufundare al firului. Chiar daca il curatam si il readucem in parametri initiali, firul va necesita, in timp, inlocuirea.