Cozi de minciog

WhatsApp
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Cozi de minciog

Minciogul face parte din echipamentul esential al pescarului, este format din doua elemente principale, de cele mai multe ori detasabile una de cealalta si anume coada (sau manerul), si capul de minciog.

Coada de minciog este, asadar, o piesa ce poate fi achizitionata separat de capul de minciog, lasand astfel pescarului posibilitatea de a alege tipul acesteia, lungimea optima, precum si materialul din care este realizata. Pescarul poate sa isi realizeze astfel combinatii particularizate, potrivite pentru locurile, situatiile si talia pestilor pe care ii vizeaza in mod frecvent.

Cozile de minciog sunt compuse din, unul, doua sau mai multe segmente. In functie de imbinarea acestor segmente discutam de cozi de miciog telescopice, cozi de minciog cu mufare inversa. Cu cat exista mai putine segmente, cu atat coada de minciog va avea o rigiditate mai mare. O coada mai rigida permite manevrarea mai rapida dar si mai sigura a minciogului, in apa, si acesta este, in general, un lucru dorit de orice pescar. Sacrificam insa ergonomia, pentru ca aceste cozi vor avea in mod implicit lungimi de transport mai mari.

Greutatea cozii de minciog – in mod ideal coada de minciog va avea o greutate cat mai redusa, fara ca acest lucru sa ii afecteze rezistenta. Materialele moderne permit realizarea de astfel de cozi de minciog, dar, bineinteles, aceste materiale au de regula si un pret pe masura.
In cazul cozilor de miciog utilizate in pescuitul crapului, greutatea poate trece pe plan secund intrucat de multe ori pescarul beneficiaza de ajutorul colegilor de pescuit. In cazul cozilor de minciog folosite in pescuitul stationar, pe care pescarii le manevreaza de cele mai multe ori de unii singuri in timp ce executa drilul, acesta este unul din primele criterii luate in considerare, dupa lungimea maxima a cozii.

Manerul cozilor de minciog este cel mai adesea acoperit de materiale cu o buna aderenta, pentru a permite o priza corespunzatoare si o manevrare cat mai usoara. Unele cozi de minciog, din clasa superioara de buget, sunt comercializate in huse de transport, sau, in unele cazuri, in tuburi de protectie din material plastic.