Capete de minciog

WhatsApp
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Capete de minciog

Minciogul face parte din echipamentul esential al pescarului, este format din doua elemente principale, de cele mai multe ori detasabile una de cealalta si anume coada sau manerul si capul de minciog.Capul de minciog este, asadar, o piesa ce poate fi achizitionata separat de maner, lasand astfel pescarului posibilitatea de a alege forma si tipul capului precum si lungimea optima a cozii. Pescarul poate sa isi realizeze astfel combinatii particularizate, potrivite pentru talia pestilor vizati, locurile de pescuit si alte particularitati specifice.

Pe piata se regasesc multiple variante de capete de minciog dar, pentru simplificare, le vom imparti in capete de minciog destinate pescuitului la crap si capete de minciog destinate altor specii.

Capetele de minciog destinate pescuitul la crap sunt mult mai mari, datorita taliei la care poate ajunge crapul fata de majoritatea pestilor de apa dulce pe care ii vizam cand pescuim. Aceste capete de minciog pot avea deschideri de pana la 130cm (in timp ce majoritatea capetelor de minciog destinate celorlalte specii sunt mult mai mici, ajungand in situatii rare la o deschidere de 80 de cm). Forma capetelor de minciog destinate pescuitului la crap, este cel mai adesea triunghiulara, aceste capete fiind formate din brate, un sistem numit blocaj sau spreader block, si, bineinteles, plasa. Aceasta din urma are o adancime specifica mare, pentru a putea acomoda si specimenele de crap de dimensiuni deosebite. Marea majoritate a capetelor de minciog destinate pescuitului crapului pot fi detasate cu usurinta de coada, si chiar de sistemul de blocaj, pentru a putea transporta pestii in conditii de siguranta pana la salteaua de receptie, sau la sacul de cantarire.

Capetele de minciog destinate pescuitului celorlalte specii au de regula o forma rotunda sau ovala, data de rama specifica, realizata cel mai adesea dintr- un material metalic. Aceasta rama este de regula fixata de blocaj, si nu se paote scoate din acesta fara instrumente specifice. Capetele de minciog de stationar se fixeaza prin infiletare de coada de minciog, sunt mult mai usoare si implicit mai usor de manevrat, prin apa.

In comert exista si capete de minciog ce se pot plia, pentru o ergonomie sporita, la transport.

Caracteristici de luat în considerare atunci când achizitionati un cap de minciog pentru pescuit la crap.

Marimea capului de minciog - Aceasta se referă la lungimea brațelor plasei, sau diametrul capului de minciog in cazul celor rotunde.

Tipul plasei minciogului - Există diverse tipuri de plasă ce pot echipa capetele de crap din comert, dar cele mai recomandate sunt cele de tip softmesh, realizate dintr-o plasă moale și neabrazivă „prietenoasă pentru pești”.

Greutatea capului de minciog – in mod ideal capetele de minciog au o greutate cat mai redusa, fara ca acest lucru sa le afecteze rezistenta. Materialele moderne permit realizarea de astfel de capete de minciog, dar, bineinteles, aceste materiale au de regula si un pret pe masura.