Varfuri de semnalizare feeder

WhatsApp
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Varfuri suplimentare sau varfuri de rezerva, pentru lansetele de pescuit la feeder.

Fiecare lanseta de feeder este comercializata impreuna cu un set de doua sau mai multe varfuri, de sensibilitati diferite. Rolul varfurilor de feeder este in principal de a semnaliza trasaturile pestilor, sau miscarile sub apa ale monturii si ale firului de pescuit .

Faptul ca putem selecta varful in functie de situatia de pescuit a dus in timp la cerinte suplimentare, la solicitarea din partea utilizatorilor fie de varfuri mai rigide fie mai sensibile (decat cele care echipeaza standard un model de lanseta). Similar, fiind unul din cele mai sensibile elemente ale lansetei de feeder varfurile pot suferi accidente in utilizare, fiind necesara inlocuirea lor. Varfurile de rezerva sau varfurile suplimentare reprezinta solutia pe care unii producatori o propun pentru aceste situatii.

Materiale constructive ale varfurilor de feeder.

Din punct de vedere al materialelor din care sunt construite, varfurile lansetelor de feeder pot fi varfuri din fibra de sticla, sau varfuri de feeder din carbon. Cele două materiale sunt usor identificabile prin verificarea culorii materialului de la baza vârfurilor. Varfurile de carbon au capatul mai gros de culoare neaga, intunecata, pe cand vârfurile de sticlă au o bază alba sau transparenta. In general, varfurile de feeder din carbon sunt mai rigide, au o revenire mai rapida si au o putere mai mare decat varfurile din fibra de sticla. Aceasta le face mai potrivite pentru situatiile in care este necesara precizia maxima, sau cand in apa exista un curent submers a carui forta este suficient de mare incat sa actioneze vizibil asupra varfului. Varfurile de fibra de sticla pot fi mai potrivite pentru semnalizarea trasaturilor delicate, sau a trasaturilor care se dezvolta mai lent.

Varfuri de semnalizare feeder - Puterea sau testul de curbura.

Testul de curbura are o influenta majora asupra detectarii trasaturilor, dar si in timpul drilului, si ar trebui sa se raporteze in primul rand la tipul de peste vizat, si la conditiile meteorologice. Poate varia de la 0.5oz (14gr) la 9 oz (255gr) si este folosit pentru a estima rigiditatea (sau sensibilitatea) varfului de feeder. Denumit popular si “puterea varfului”, testul de curbura nu se refera la puterea de aruncare a varfului, asa cum s-ar putea crede, ci numai la greutatea necesara pentru a curba varful la un unghi de 90de grade.

Testul de curbura poate fi inscriptionat la baza varfului, insa exista si exceptii. In cazul unor modele de lansete producatorii nu specifica testul de curbura al varfurilor in oz. Intrucat in practica suntem interesati de sensibilitatea varfului, se prefera o clasificare de la cel cu testul de curbura cel mai mic la cel mai mare. Varfurile cu testul de curbura mai mic au de regula inscriptionari precum “light”(usor) sau “soft”(moale). Varfurile cu testul de curbura cel mai mare sunt inscriptionate fie cu “heavy”(greu), “stiff” (rigid) sau “power”(putere). Pentru varfurile neinscriptionate, o determinare simpla a scarii sensibilitatii, este prinderea varfurilor de inelul terminal si, tinandu-le paralel cu solul, urmarim care dintre varfuri se indoaie cel mai mult sub propria greutate. Acela va fi cel mai sensibil.

Alte specificatii ce pot fi incluse in descrierea varfurilor de feeder.

Lungimea varfurilor: Aceasta poate diferi de la un model la altul, valorile aflandu-se cel mai adesea in intervalul 40-80cm. Lungimea varfurilor poate fi relevanta doar daca dorim sa stocam varfurile intr-o husa dedicata acestora sau un tub pentru varfuri.

Diametrul la baza al varfului, sau grosimea varfului (la baza):  Acesta difera in functie de modelul de lanseta si alegerea producatorului, avand valori de la 1.8mm la 3.75mm. Atentie, insa! Nu este obligatoriu ca un varf care are acelasi diametru la baza, sa zicem 3.5mm, de la un model de lanseta, sa fie potrivit cu un alt model de lanseta, care are varfuri cu acelasi diametru de 3.5mm. Asta deoarece varfurile au o conicitate specifica fiecarui lansete in parte si este posibil sa ne aflam fie in scenariul in care varful sa intre prea putin, fie sa intre bine in prima parte dar sa fie prea subtire in partea a doua si sa aiba “joc”, sau sa “bata”. De asemenea greutatea specifica, precum si tipul inelelor folosite la un model de lanseta poate diferi semnificativ de cel al altui model de lanseta care are acelasi diametru la baza al varfurilor. Ambele situatii nu sunt de dorit, transferul tensiunii, in timpul lanseului si al drilurilor, nefacandu-se in mod optim catre blanc.

Pentru inlocuirea unui varf, va sfatuim sa folositi intotdeauna modelul recomandat de producator, daca acest lucru este posibil!