Plumbi

WhatsApp
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Pumbi pentru pescuit

Plumbul de pescuit reprezinta  o piesa auxiliara pentru forfac sau pentru pluta. In cazul pescuitului la pluta plumbul este utilizat pentru echilibrarea plutei astfel incat aceasata sa stea in apa in pozitie verticala . In cazul forfacului, plumbul are rol in plasarea si fixarea monturilor la distante mari de pescuit. 

Atasat la firul de pescuit, plumbul are scopul de a fixa cat mai rapid intreaga montura in pozitia de pescuit. Acest lucru este esential pentru tehnicile de pescuit la grund, mai ales cand vizam pestii care se hranesc pe substrat, deoarece va fixa bine montura pe pozitie, oferindu-ne cele mai mari sanse de a prinde. In tehnicile de pescuit la pluta, plumbii pot influenta caderea prin apa a carligului, lucru ce poate de asemenea influenta numarul de prezentari la carlig. Rolul plumbilor, asadar, este nu doar de a de a facilita lansarea monturii in zona de pescuit, si de a grabi scufundarea, ci, in unele cazuri, este si de a ajuta in realizarea autointeparii, sau de a ne transmite informatii despre conturul substratului, cum este cazul plumbilor de sondare.

Plumbii pot fi atasati la linia de pescuit intr-o varietate de moduri. Unii sunt culisanti, altii sunt prevazuti cu varteje sau inele de atasare iar unii plumbi din stationar, de dimensiuni mici, pot fi despicati ei fiind adaugati la firul de pescuit prin strangere.

Dupa felul in care este fixat pe firul de pescuit, lestul poate fi clasificat ca plumb fix, sau plumb culisant sau in line. Asa cum rezulta din denumirea lor plumbii ficsi sunt cei care o data atasati la firul de pescuit au o pozitie fixa ce nu poate fi schimbata, desi, trebuie sa specificam aici faptul ca si plumbii ficsi pot fi utilizati in monturi culisante sau semiculisante. Plumbii culisanti sunt cei prin corpul carora trece firul, asadar pot culisa pe linia principala, desi, in mod similar, pot fi folositi in monturi fixe sau semifixe.

Plumbii pentru pescuit stationar cu pluta: Au greutati mici, in functie de rolul pentru care au fost realizati – ca lest principal, sau ca lest pentru reglajul fin al plutelor, pot fi despicati pentru adaugarea facila pe fir, sau pot fi culisanti.

Lesturi utilizate in pescuitului rapitorilor – Plumbii pentru Drop Shot: Au de obicei fie o forma de bila, fie o forma de tip tigara, lunga. Cei in forma de bila permit sa,,simtitim" naluca mai bine. Plumbii alungiti sunt, in general, folositi acolo unde este exista riscul ca plumbii sa ramana agatati in structurile aflate pe substrat, deoarece se pot elibera mai usor.

Plumbi pentru sondare: Sunt plumbi ficsi, cu o forma aparte, de regula avand indentatii pe partea finala, pentru a ne transmite prin fir vibratii cat mai puternice, in functie de substrat. Se recupereaza lent, pastrand tot timpul contactul cu fundul apei, si incercand sa traducem vibratiile percepute intr-o harta a conturului acestuia.

Plumbii principali utilizati in pescuitul stationar generalist

Plumbi principali: Cand vine vorba de plumbul principal in pescuitul stationar generalist, exista o gama si mai mare de optiuni, iar alegerea pe care o veti face va depinde in mare masura de locul pe care il vizati si de stilul de pescuit practicat. De exemplu, plumbii tip grippa sunt mai utili in cazul pescuitului in zone unde exista un curent pronuntat in apa, substrat inclinat sau la distante mari, plumbii trilob sau hexagonali sunt ideali pentru pescuitul lansat, la distanta, in timp ce plumbi mai plati, tip para se preteaza la pescuitul cu saculeti din PVA. Plumbii pentru pasta sunt plumbi care au pe corp santuri sau locase, destinate incarcarii cu pasta nutritiva, menita sa creasca atractivitatea si interesul pestilor, aducandu-i in zona carligului.

Backleads – plumbi pentru fixarea firului pe substrat. Plumbii tip Backlead sunt una dintre cele mai populare alegeri de plumb pentru pescuitul la crap cu linia fixata pe substrat, dar pot avea utilitate si in pescuitul stationar, mai ales atunci cand pescuim pe o apa cu substrat neuniform, deoarece pot ajuta ca firul sa urmareasca linia si conturul substratului, reducand riscul de a trezi suspiciunea pestilor care pot evita carligul si capcana noastra.