Swingere, hangere

WhatsApp
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Ce sunt Swingerele si Hangerele si ce rol au?

Swingerele si hangerele sunt doua sisteme de indicare a tensionarii sau detensionarii firului de pescuit, asadar de indicare a trasaturilor pestilor, sisteme care imbunatateasc semnificativ detectia avertizorului. In esenta, vorbim despre o greutate atasata de firul principal fie printr-o tija subtire (rigida sau flexibila), fie printr-un lant, greutate plasata intre mulineta si avertizor.

Exista trei categorii distincte: swinger pentru tija rigida (in traducere, "care se leagana"), hanger pentru lant (in traducere, "care atarna") si tija flexibila careia i se spune quiver (in traducere, "care tremura"). Din moment ce quiver-ul si swinger-ul sunt amandoua cu tija, le-am putem reuni sub termenul swinger.

Functional vorbind, sunt cateva diferente intre hanger si swinger. Hanger-ul poate fi folosit atat cand pescuim cu firele tensionate, cat si cu firele moi pe cand swinger-ul este, prin constructie, mai potrivit atunci cand pescuim cu firele tensionate.

Cum functioneaza swingerele si hangerele?

Atat swingerele cat si hangerele pentru pescuit sunt echipate cu un sistem modern de prindere a liniei de pescuit, putand fi utilizate cu diverse tipuri de fire de pescuit. In cazul swingerelor, greutatea este culisanta si reglabila pe tija swingerului. Reglarea se face in functie de distanta la care pescuim, de sensibilitatea muscaturii, etc. Swingerele permit stabilizarea firului pentru detectarea corecta a muscaturii crapului, fiind ideale in special pentru pescuitul in conditii de vant puternic. Hanger-ul poate fi folosit atât când pescuim cu firele tensionate, cât și cu firele moi pe când swinger-ul este, prin construcție, mai potrivit atunci când pescuim cu firele tensionate.

In momentul in care pestii se inteapa si fug, ei pot fie sa se indeparteze de pozitia noastra pe mal sau, dimpotriva, sa se apropie de noi. Daca pestii intepati se indeparteaza de noi, swingerul sau hangerul este ridicat iar trasatura este numita “run”. Daca pestele vine catre noi, atunci firul se detensioneaza iar swingerul sau hangerul coboara. Greutatea swinger-ului sau a hangerului ajuta firul de pescuit sa ramana fixat de rola senzorului si sa semnalizeze acest tip de trasatura, denumita “drop”.

Ce alegem Swingere sau Hangere?

Ambele sunt optiuni valide, iar alegerea unui sistem sau a altuia este o chestiune de preferinta personala. Daca insa ezitati intre un sistem sau altul ceea ce poate sa va usureze alegerea este specificarea avantajelor fiecarui sistem in parte. In cazul in care pescuiti la distante mai mari, sau plantat, swingerele pot fi mai indicate. Acestea au avantajul de a fi mai stabile si mai indicate in conditii de vant puternic, asadar nu au tendinta sa dea alarme false pe vant, nu se lipesc de avertizor atunci cand pestele ia fir, nu cad cand jos pe pamant atunci cand suportul este foarte jos si nici nu se lovesc de suport atunci cand se desprind de fir. Hangerele sunt preferate pentru pescuitul pe picheti, sau pe rod poduri mai mici, atunci cand distanta intre avertizor si mulineta este mai mica. Sunt de asemenea preferate la pescuitul de finete, sau in situatiile in care pestii sunt sceptici si un fir prea tensionat i-ar putea speria.