Vartejuri

WhatsApp
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Vartejuri pescuit

Vartejul de pescuit este un dispozitiv auxiliar din metal, format din doua sau mai multe elemente, care se pot invarti independet una in jurul celeilalte. Cel mai adesea se compune dintr-o sfera sau cilindru in care se invart in sensuri opuse tijele a doua inele, de unul atasandu-se de exemplu forfacul, iar de celalalt firul principal.

Unele vartejuri contin chiar un mini rulment in interiorul cilindrului. Vartejul poate fi simplu, dublu sau triplu, in functie de numarul de elemente care se pot rasuci. Atunci cand un vartej este utilizat impreuna cu o agrafa, vor forma impreuna o carabina.

Avantajul principal al unui vartej este dat de faptul ca reduce sau impiedica rasucirea firului de pescuit. Aceasta rasucire a firului de pescuit este un lucru rau pentru pescar, deoarece poate duce la slabirea rezistentei firului si, de asemenea, poate impiedica prezentarea corecta a monturii sau poate duce la aparitia unor probleme in timpul lanseurilor precum formarea asa numitelor peruci (spire de fir multiple care se incalcesc si formeaza noduri pe linie).

Marime vartejuri pescuit

Dimensiunile vartejurilor de pescuit sunt in general mentionate printr-un numar de la cel mai mic (marimea 20) la cel mai mare (marimea 3/0). Pentru dimensiuni de vartej de la 20 la 1, cu cat este mai mare numarul, cu atat este mai mic vartejul. Pentru dimensiunile vartejului de peste de la 1/0 pana la 3/0, cu cat este mai mare numarul, cu atat este mai mare carligul.