Mulinete stationar, Marime tambur: 1500

Pana la -31%
1500 0.22mm/230m
4000 0.32mm/240m
6000 0.40mm/250m
Mulineta Tica Flash Cast-Spin
Incepand de la 24819Lei
in stoc furnizor

Mulinete stationar

Intelegerea caracteristicilor tehnice ale mulinetelor este esentiala pentru ca pescarul sa poata opta pentru varianta care i se potriveste cel mai bine. La alegerea mulinetei vom tine cont de aspecte precum: stilul de pescuit pentru care e conceputa, tipul si marimea tamburului, tipul de frana, raportul de recuperare, tipul manivelei si chiar si tipul de clips prezent pe tambur.

Intotdeauna vom alege mulineta tinand cont si de lungimea si greutatea lansetei, precum si de distanta la care dorim sa pescuim. Nu in ultimul rand este indicat sa tinem cont si de specia si talia pestilor vizati.

In acest sens, cu ajutorul filtrelor de pe site, putem restrange optiunile prezente in oferta magazinului la categoria de mulineta potrivita aplicatiei la care dorim sa o folosim, tipul tamburului, dispunerea si tipul franei, raportul de recuperare si bineinteles marimea mulinetei.

Mulinete stationar– Tipuri si caracteristici generale

In categoria mulinete stationar sunt incluse mulinetele universale, potrivite pescuitului la majoritatea speciilor pasnici de talie mica si medie, dar si la pescuitul cu momeala al unor pesti rapitori. Sunt mulinete destinate pescuitului generalist, in general la pesti de talie mica si medie, si au marimi ce pot varia de la cele mai mici pana la cele mai mari.

Mulinete de feeder: Intrucat pescuitul la feeder se practica cu ajutorul cosuletelor, momitoarelor sau al unui lest simplu, mulinetele de feeder sunt expuse in utilizare unor sarcini destul de mari, chiar si atunci cand recuperam montura fara sa fi prins peste. De aceea este indicata folosirea mulinetelor dedicate, solide, capabile sa sustina aceste sarcini constante. Au cel mai adesea marimi de la 2500 la 6500, angrenaje puternice, tamburi cu adancimi mici, si frana dispusa frontal. Raportul de recuperare al mulinetelor dedicate pescuitului la feeder se situeaza cel mai frecvent intre 4,2:1 si 5,5:1. Pe tamburii mulinetelor de feeder se regasesc unul sau mai multe line clip-uri, cu diferite forme, in acest stil de pescuit precizia fiind esentiala.

Mulinete de match: Sunt mulinete a caror marime variaza cel mai adesea intre 2500 si 5000, echipate cu tamburi tip shallow (buza tamburului subtire, iar adancimea tamburului mica), pentru diametre mici ale firului, intrucat in tehnica match sunt utilizate de regula fire cu grosimea mai mica de 0.22mm.

Mulinete pentru bologneza: Sunt mulinete mici si usoare, utilizate de regula cu fire cu diametrul mai mic de 0.22mm, la distante mici si medii. Mulinetele de bologneza au cel mai adesea un raport de recuperare mare, corpul mic iar marimile cele mai frecvente sunt intre 500-2500. Monturile folosite sunt de regula de greutate redusa, asadar ne intereseaza mai mult ca mulinetele sa aiba o evolutie lina, fluida, si un raport de recuperare mai mare.

Mulinete pentru pescuit la somn: Sunt mulinete mari cu dimensiuni de la 4000 la 10000, cu angrenaje puternice, rotoare supradimensionate, tamburi cu capacitate mare de inmagazinare a firului, si materiale constructive foarte rezistente, fiind capabile sa fie utilizate atat cu fir textil cat si fir monofilament cu diametru mare. In cazul acestor mulinete, un factor important il constituie frana care trebuie sa lucreze fara blocaje, iar forta de franare trebuie sa fie una cat mai mare.

Mulinete pentru pescuit la copca: Sunt micro-mulinete, au asadar dimensiuni foarte mici potrivite pentru a fi utilizate impreuna cu lansetele scurte de copca (Lansete care au cel mai adesea lungimi mai mici de 1m). Pot fi mulinete mici asemanatoare celor de spinnig, sau pot fi mulinete din plastic, tip inline, care au avantajul de a nu mai rasuci firul insa recupereaza lungimi mai mici de fir pentru fiecare tura de manivela. Cel mai adesea echipeaza combourile tip Balalaica (lansete cu mulinete incorporate).

Caracteristici tehnice ale mulinetelor de stationar

Marimea mulinetei: Pleaca de la 500, care desemneaza micro-mulinete, potrivite pescuitului la distante scurte a pestilor de talie mica si medie, si poate ajunge la peste 10000 in cazul mulinetelor mari, destinate pescuitului la distante considerabile, vizand pesti de talie foarte mare. Exista producatori care au optat penntru variante atipice de dimensionare a mulinetelor, Daiwa fiind unul dintre cei mai cunoscuti. Marimi precum 3012 care sunt echivalente cu 3500 la alti producatori, sau marimi tip 25, care fac referire la mulinetele tip mini big-pit, concepute pentru pescuitul stationar dar si pescuitul la crap si care sunt marimi apropiate de 6500 in cazul altor producatori.

Tipul de tambur: Tamburii sunt de mai multe forme si dimensiuni, insa pentru simplificare i-am impartit in doua variante: tamburi normali, si tamburi de distanta. La tamburii asa numiti normali, diametrul este e mai mare sau egal cu inaltimea tamburului. Tamburii de distanta sau long cast au de regula inaltimea mai mare decat diametrul, si sunt asadar versiuni extinse, lungi si cu adancime mai mica, ceea ce permite teoretic eliberarea mai usoara a firului in lanseu, intrucat aceasta va avea o frecare mai mica la buza tamburului.

Raportul de recuperare: reprezinta numarul de rotatii ale tamburului, la o rotatie completa a manivelei. In practica, numim mulientele cu rapoarte mici de recuperare mulinete de forta, iar pe cele cu raport mare de recuperare

Numarul de rulmenti: Rolul rulmentilor este acela de a asigura functionarea egala si durabila, fara frictiuni si cu viteza sporita a partilor mecanice, care se misca atunci cand actionam manivela mulinetei. In principiu un numar mai mare de rulmenti inseamna ca mulineta poate fi mai usor de utilizat si e mai eficienta. Insa rulmentii pot adauga la greutatea totala, si pot fi uneori expusi la coroziune in timp sau la ancrasare, asadar nu poate fi cazul de a stabili ca regula faptul ca mai multi rulmenti insemna intotdeauna mai bine.