Pescuitul crapului | Numărul rulmenților mulinetei

În acest capitol

Tipuri de rulmenți

Mai mulți vs. mai puțini rulmenți

Puțini rulmenți de calitate vs. mulți rulmenți

Transcriere audio

Una dintre caracteristicile importante pentru pescarii de crap în alegerea mulinetei este numărul rulmenților. De regulă, pescarii tind să aleagă o mulinetă care are mai mulți rulmenți, în locul uneia cu un număr mai mic de rulmenți.

Motivul principal este că având mai mulți rulmenți, teoretic, mulineta va rula mai lin, mai fluent. În practică însă, contează unde anume sunt poziționați rulmenții (ax central, pinion central, galet, manivelă) și, bineînțeles, calitatea acestora. Prin calitate mă refer la cum se comportă și rezistă respectivii rulmenți de-a lungul timpului. Unii dintre ei sunt protejați la coroziune . Totuși, această protecție, în funcție de producătorul și modelul mulinetei este mai performantă sau mai puțin performantă.

Cu alte cuvinte, nu toți rulmenții sunt la fel în ceea ce privește rezistența în timp. De reținut este că un rulment de calitate – fie cu protecție la coroziune, fie standard – este cel care își păstrează performanțele în timp, respectiv acumulează un grad de uzură cât mai mic. Pe măsură ce rulmenții se uzează, mulineta nu va mai rula la fel de fluent și, totodată, se va accelera și uzura celorlalte componente.

Dacă ne gândim că orice rulment înseamnă un plus de greutate, deci o mulinetă mai grea, criteriul principal nu ar trebui să fie numărul rulmenților, ci calitatea acestora. Am avut ocazia să folosesc și să testez mulinete cu mai mulți sau mai puțini rulmenți. Astfel, este de preferat o mulinetă cu mai puțini rulmenți de calitate superioară poziționați în punctele cheie, în locul uneia cu mai mulți rulmenți care nu excelează la capitolul robustețe și fiabilitate.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *