Pescuitul crapului | Tamburul mulinetei

În acest capitol

Elemente care influențează capacitatea tamburului

Rolul tamburului în funcționarea frânei mulinetei

Importanța și utilitatea clips-uliu tamburului

Transcriere audio

Tamburul mulinetei are două două funcții principale. Prima este de stoca firul care este așezat în spire. A doua este partea, să-i zicem, pasivă a frânei de dril (sau de lucru) prin șaibele plate pe care le incorporează în partea superioară. Firul este ținut să nu iasă de pe tambur, în partea de sus de buza tamburului, iar în partea de jos de fustă. Lungimea, diametrul și adâncimea determină capacitatea tamburului, respectiv cât fir poate înmagazina.

Diametrul tamburului influențează și lungimea firului care se recuperează la o rotație de manivelă (subiect tratat pe larg în secțiunea raportul de recuperare). Tamburul mulinetei – segmentul dintre buză și fustă pe care stă firul – poate fi conic, cu baza mai mare spre fustă (să-i zicem conicitate normală), drept (cilindric) și chiar cu conicitate inversă.

În funcție de producătorul și modelul mulinetei, există tamburi ai căror fuste au dimensiunea și profilul proiectate astfel încât să reducă riscul ca firul să intre sub tambur. Pe fustă se găsește de regulă un clips sau chiar două, trei pe anumite mulinete. Rolul principal al clipsului este să împiedice ieșirea firului de pe tambur în timpul transportului.

Există mulinete ale căror clipsuri au fost proiectate astfel încât să protejeze firul atunci când se pescuiește la punct fix, cu firul prins în clips. Desigur, se poate pescui cu firul și în clipsurile standard, doar că firul se uzează mai repede în zona care vine în contact cu clipsul și de aceea crește riscul ca firul să se rupă în aruncare când se oprește în clips.

Pentru lansări la distanță se recomandă un tambur lung, cu diametrul mare și conicitate normală. Și forma buzei, respectiv teșitura are o influență asupra distanței de lansare deoarece poate reduce sau, dimpotrivă, crește frecarea firului când acesta iese de pe tambur.

Nu în ultimul rând, pentru ca frâna de dril să lucreze cât mai bine – precis și controlabil – este important ca șaibele din interiorul tamburului să fie de calitate și să reziste în timp.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *