Pescuitul crapului | Îngrijirea mulinetei

În acest capitol

Pricipalele greșeli de evitat în utilizarea mulinetei

Transportarea corectă a mulinetei

Curățarea și mentenanța mulinetei

Transcriere audio

Indiferent de prețul plătit la achiziționarea mulinetei și indiferent dacă am cumpărat-o nouă sau second hand, trebuie să avem grijă de ea. Motivul principal este că dacă nu o folosim corect și nu o îngrijim, pe lângă faptul că pierdem banii pe care i-am plătit, riscăm să scurtăm viața mulinetei și chiar să cedeze atunci când ne așteptăm cel mai puțin, de exemplu când suntem în dril cu un exemplar care poate deveni noul record personal.

Având în vedere că mulineta are în componență subansamble mecanice, uzura în timp este inevitabilă. Totuși, putem face astfel încât gradul de uzură să fie minim fiind atenți la cum o utilizăm, transportăm, depozităm și întreținem.

În ceea ce privește utilizarea, două sunt greșelile care trebuie evitate. Prima și cea mai importantă: drilul nu se face aducând peștele din mulinetă, învârtind manivela cu frâna strânsă la maxim, ci trăgând din lansetă, astfel încât să nu forțăm inutil galetul, pick-up-ul, rotorul, axul, frâna și componentele interioare ale mulinetei. A doua: atunci când mulinăm, în special când pescuim la distanțe mari și cu plumbi grei, este bine ca viteza de recuperare să fie constantă dar nu mare, respectiv să nu învârtim manivela cât de repede putem.

În ceea ce privește transportul și depozitarea, este recomandat ca frâna și baitrunner-ul (dacă are mulineta) să fie slăbite, antireturul deblocat, tamburul în poziția limită minimă (apropiat de corpul mulinetei) și mânerul slăbit (pliat) sau chiar demontat. Tot legat de transport și depozitare, este indicat ca mulineta să fie protejată de zgârieturi și șocuri mecanice prin folosirea unei huse de calitate.

Întreținerea include, pe de o parte, operațiile pe care este recomandat să le facem după fiecare partidă și, pe de altă parte, mentenanța sau revizia care trebuie făcută din timp în timp de persoane care au experiență cu așa ceva. În prima categorie intră acele operații pe care le poate face fiecare dintre noi, cum ar fi curățarea mulinetei de murdărie, respectiv galetul, tamburul, rotorul, corpul și manivela. Pentru asta se poate folosi o cârpă moale umezită.

Totodată, chiar dacă nu este parte a mulinetei, este bine să curățăm și firul atât pentru a-i prelungi viața, cât și pentru a reduce riscul ca murdăria de pe fir să ajungă pe și, în special, sub galet.

Mentenanța se referă la intervenții în interiorul mulinetei și include în principal curățarea, gresarea componentelor și, acolo unde este posibil, reducerea sau chiar eliminarea jocurilor prin înlocuirea pieselor uzate. În funcție de cât de intens este folosită mulineta și în ce condiții (numărul partidelor, talia peștilor, agățături etc.), curățarea și gresarea ar putea fi necesare la finalul fiecărui sezon. Altfel, în condiții normale de utilizare, operația de mentenanță este necesară odată la câțiva ani.

Mai trebuie menționat, că pe lângă condițiile în care este folosită mulineta, cu cât este mai bine protejată din fabrică împotriva pătrunderii apei și murdăriei și cu cât materialele folosite sunt mai calitative, alături de modul în care o îngrijim, toate acestea prelungesc semnificativ viața mulinetei.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *