Pescuitul crapului | Piciorul mulinetei

În acest capitol

Talpa mulinetei vs. mandrina lansetei

Ergonomia piciorului mulinetei

Transcriere audio

Deși talpa mulinetei face parte din picior și este aparent neimportantă, merită menționată și discutată deoarece putem avea surpriza ca mulineta să nu se fixeze bine în mandrina lansetei, fie mandrina este prea mare, caz în care mulineta va avea joc, fie mandrina este prea mică (îngustă), moment în care o forțăm când strângem. De aceea, trebuie să avem în vedere lățimea și grosimea tălpii piciorului și, cel mai bine, dacă este posibil, să verificăm că mandrina lansetei pe care o avem sau intenționăm să o cumpărăm se potrivește cu talpa mulinetei.

Lungimea, profilul piciorului și unghiul pe care mulineta îl face cu lanseta sunt aspectele de care ar trebui să ținem seama. Lungimea piciorului influențează distanța la care se va afla axul mulinetei în raport cu inelul de placare al lansetei, element de luat în calcul atunci când ne interesează un ansamblu mulinetă – lansetă pentru distanțe extreme. Pentru a avea frecare minimă între firul mulinetei și inelul de plecare, ideal ar fi ca prelungirea axului mulinetei să treacă prin centrul inelului de plecare.

Forma piciorului este importantă sub aspectul ergonomiei, respectiv cât de bine simțim că ne stă mâna pe mulineta prinsă în mandrină. De aceea e bine să facem acest test având și lanseta. Deși poate părea un aspect nesemnificativ, nu ar trebui neglijat dacă vom folosi intens ansamblul mulinetă – lansetă (de exemplu, multe lansări în forță). Unghiul pe care axul mulinetei îl face cu lanseta are – la fel ca lungimea piciorului – o influență asupra distanțelor obținute în lansare. Ca mai înainte, pentru frecare minimă între fir și inel, ideal ar fi ca axul mulinetei să fie perpendicular pe inelul de plecare.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *