Pescuitul crapului | Manivela și mânerul mulinetei

În acest capitol

Poziția corectă a manivelei în timpul transportului

Tipuri de mânere

Ergonomia mânerului mulinetei

Transcriere audio

Manivela și mânerul reprezintă ansamblul care prin forța aplicată de pescar acționează angrenajele din interiorul mulinetei. Manivela se poate detașa de mulinetă deoarece se prinde prin înșurubare. Totodată, în funcție de sistemul cu care a fost proiectată, manivela se poate rabata, în vederea transportului fie prin deșurubare, fie prin acționarea unui buton dedicat. Se recomandă ca în timpul transportului manivela să fie rabatată, nu strânsă în poziția normală.

Mânerul poate fi simplu sau dublu și poate avea diferite forme, mărimi și materiale din care este confecționat. Lungimea și forma manivelei împreună cu dimensiunea și forma mânerului și, bineînțeles, greutatea ansamblului influențează ergonomia, respectiv cât de bine simte pescarul mânerul și mulineta în timpul utilizării.

Deși aparent nu este nimic spectaculos la manivelă și mâner, acestea au totuși o influență importantă în privința senzației pe care o are pescarul atunci când folosește mulineta. Pentru o funcționare cursivă a mulinetei, fără oscilații, trebuie ca ansamblul manivelă-mâner să fie bine echilibrat, mânerul să fie prevăzut cu rulment și, totodată, dimensiunea și forma mânerului să ofere pescarului o priză fermă și, în același timp, plăcută.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *