Pescuitul crapului | Greutatea mulinetei

În acest capitol

Echilibrarea ansamblului lansetă-mulinetă

Avantajele greutății reduse a mulinetei

Transcriere audio

Unul dintre parametrii prezenți în toate fișele tehnice ale mulinetelor este greutatea. Spre deosebire de alți termeni complicați care descriu tehnologii sau materiale, greutatea mulinetei este ușor de înțeles și, aparent, neimportantă.

Totuși, am considerat că merită o discuție separată. Să nu uităm că mulineta nu se folosește singură, ci împreună cu lanseta. În funcție de greutatea mulinetei, poziția mandrinei și greutatea lansetei, putem spune că ansamblul lansetă-mulinetă este unul echilibrat sau dimpotrivă.

La modul ideal, lanseta și mulineta sunt echilibrate dacă ținând mâna pe lanseta în poziția normală (de exemplu, trei degete în fața piciorului mulinetei și degetul mic în spatele piciorului), eliberând trei degete și lăsând lanseta să se sprijine pe degetul arătător ca un balansoar, aceasta stă în echilibru, respectiv nu cade nici spre vârf, nici spre cotor.

Cum spuneam, acest element pare că nu este atât de important în pescuitul la crap deoarece, spre deosebire de alte stiluri de pescuit, pescarul de crap nu ține lanseta permanent în mână. Totuși, dacă avem o partidă cu multe driluri și multe lansări (ca urmare a drilurilor) la care se adaugă sesiunile de nădire, vom începe să ne dorim și să apreciem un ansamblu cât mai bine balansat.

Pe lângă asta, o mulinetă mai ușoară ne ajută în aruncare, prin faptul că ansamblul lansetă-mulinetă pe care trebuie să-l accelerăm este mai ușor și, prin urmare, cea mai mare parte a forței va fi canalizată pentru propulsarea plumbului, în loc să fie consumată pentru a deplasa o mulinetă mai grea. Desigur, dacă facem doar câteva aruncări, diferența de greutate între mulinete nu va fi resimțită. Dar în condiții de pescuit, în partide lungi în care trebuie să lansăm susținut și constant la distanțe mari, o mulinetă mai grea ne va consuma energia mult mai repede.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *