Pescuitul crapului | Baitrunner-ul mulinetei

În acest capitol

Rolul baitrunner-ului

Funcționarea baitrunner-ului

Reglarea baitrunner-ului

Transcriere audio

În funcție de producător și model, există mulinete care pe lângă frâna principală aflată, de regulă, în fața tamburului au și acestă frână, să-i zicem specială, numită baitrunner, poziționată în partea din spate a mulinetei.

Termenul, care este un cuvânt compus, vine din limba engleză și, prin traducerea celor două cuvinte “bait” și “runner”, înțelegem că sistemul permite peștelui să ia fir după ce s-a agățat în cârlig.

Baitrunner-ul are două reglaje sau comenzi: levierul care activează sau dezactivează manual această frână și o rotiță prin care pescarul reglează forța, respectiv rezistența pe care o opune peștelui atunci când acesta ia fir. La unele mulinete baitrunner-ul este cuplat atunci când levierul este în poziția “jos”, iar la alte modele baitrunner-ul este activat atunci când levierul este în poziția “sus”. Există pescari care preferă a doua variantă și pescari care consideră că este mai natural să acționeze levierul de jos în sus atunci când decuplează baitrunner-ul. Decuplarea se poate face și automat prin învârtirea manivelei aproximativ o jumătate de tură. Manual sau automat, odată decuplat baitrunner-ul, pescarul va folosi frâna de lucru (față) pentru dril.

În loc de o recomandare, fac o contra-recomandare: deși având cuplat baitrunner-ul, teoretic pescarul poate sta liniștit deoarece peștele poate lua fir oricât dorește (până se golește tamburul), nu este indicat ca peștele să fie lăsat de capul lui deoarece poate ajunge în locuri nedorite, cum ar fi în agățături sau peste firele vecinilor de stand. Este important să reacționăm cât mai repede după trăsătură și să fim în control cu peștele cât mai devreme. De aceea, este recomandabil ca baitrunner-ul să se decupleze manual, astfel încât înțeparea peștelui să fie eficientă și, în același timp, să controlăm cât mai bine prima parte a drilului care, în unele cazuri, poate face diferența dintre un pește pierdut și unul ajuns în minciog. În funcție de talia și comportamentul de la acel moment al peștilor vizați (activi sau apatici), forța (rezistența) baitrunner-ului trebuie reglată undeva între minim și maxim, astfel încât peștele să poată lua fir nici prea ușor, nici prea greu.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *