Pescuitul crapului | Raportul de recuperare al mulinetei

În acest capitol

Explicarea raportului de recuperare

Calcularea lungimii firului recuperat la o rotație a manivelei

Importanța raportului de recuperare

Transcriere audio

Unul dintre parametrii indicați în fișa tehnică a mulinetei este raportul de recuperare sau, în engleză, “gear ratio”. Ce înseamnă este relativ simplu, respectiv câte rotații face rotorul mulinetei la o tură completă a manivelei.

Astfel, un raport 3,8:1 înseamnă că rotorul se învârte de aproape patru ori, deci se adaugă patru spire pe tambur, la fiecare rotație a manivelei. Aici este reprezentată vizual relația dintre poziția manivelei și cea a tamburului. Manivela este aproape verticală cu mânerul în partea de jos, iar rotorul cu galetul în poziția maxim-sus.

Începem să rotim manivela și ajungem în punctul în care rotorul a efectuat o rotație completă. Continuăm să rotim manivelă și rotorul mai face o rotație. Și încă una. Rotim în continuare și, astfel, ajungem cu manivela în poziția inițială. În acest moment, avem o rotație completă a manivelei, iar rotorul mai are puțin ca să fie și patra rotație completă. Deci, rotorul s-a învârtit de 3,8 ori la o tură a manivelei. Și, uitându-ne pe tambur, observăm aproape patru spire complete.

Acum, pentru a calcula cât fir se recuperează pe rotație, dacă această informație nu este oferită de producător, se poate folosi următoarea formulă simplă: se înmulțește diametrul exterior al tamburului (umplut cu fir) cu constanta PI (3,14) și apoi cu raportul de recuperare.

Plecând de la exemplu anterior, o mulinetă al cărei raport de recuperare este 3,8:1 și diametrul tamburului umplut de 7,63cm, va recupera în jur de 91cm de fir la o rotație completă a manivelei. Similar, un raport de recuperare de 5,3:1 și diametrul exterior al tamburului de 6,3cm, înseamnă aproximativ 105cm de fir recuperați pe rotație.

Ca regulă generală, cu cât raportul de recuperare este mai mare, cu atât se recuperează mai mult fir pe rotație. Mai trebuie reținut că mulinetele care au un raport de recuperare mai mic oferă un cuplu (sau forță) mai mare în lupta cu peștele, chiar dacă recuperează mai puțin fir. Totodată, un raport de recuperare mai mic înseamnă, de regulă, o robustețe crescută a respectivei mulinete. În pescuitul crapului, sunt de preferat mulinetele care au un raport mare de recuperare atunci când pescuim la distanțe mari sau când, indiferent de distanță, facem multe recuperări, cum este cazul campaniilor susținute de nădire, când racheta de nădire este adusă la mal imediat după lansare. Altfel, în condiții dificile de pescuit, cum ar fi ape cu agățături, și în lupta cu peștii de talie mare, o mulinetă cu un raport mai mic de recuperare ar fi mai potrivită.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *