Pescuitul crapului | Frâna mulinetei

În acest capitol

Elementele care compun frâna mulinetei

Reglarea și cursa frânei

Frâna potrivită pescuitului la crap

Transcriere audio

Frâna de dril sau de lucru este probabil elementul cel mai important în timpul drilului, după cum îi spune și numele. Frâna poate fi poziționată în față sau în spatele mulinetei, caz în care nu trebuie confundată cu baitrunner-ul (care are secțiune separată). Având în vedere că frâna față este din ce în ce mai populară la mulinetele specifice pescuitului la crap, voi vorbi doar despre aceasta.

Frâna se compune practic din două părți: fluturele sau capacul tamburului prin intermediul căruia pescarul strânge sau slăbește frâna și șaibele aflate în partea superioară a tamburului.

În funcție de producătorul și modelul mulinetei, frâna poate avea cursă lungă (micrometrică), scurtă (frână rapidă) sau foarte scurtă (ultra-rapidă). Cursa frânei înseamnă practic cât trebuie să învârtim fluturele – de exemplu, o jumătate de rotație, o rotație completă, mai multe rotații – de la frâna complet strânsă, împiedicând tamburul să se învârtă, până la frâna complet liberă când tamburul se învârte aplicând o forță minimă.

Un alt element care trebuie luat în calcul este modul în care funcționează frâna. În funcție de materialele folosite, cu cât acestea sunt mai calitative, cu atât frâna va funcționa mai lin și uniform. Frânele rapide și ultra-rapide au avantajul că permit pescarului să răspundă imediat în timpul drilului în funcție de comportamentul crapului, reglând frâna astfel încât să controleze rapid forța pe care o exercită asupra peștelui. O frână care lucrează uniform și care se poate regla repede ajută pescarul să obosească peștii mai repede și în siguranță. Totuși, pescarii începători trebuie să aibă grijă cu frânele rapide și ultra-rapide deoarece, fiind plaja scurtă, există riscul să strângă sau să slăbească prea mult frâna, ceea ce, în ambele cazuri, poate duce la pierderea peștelui. Oricum, chiar și cu acest risc, frânele rapide sunt de preferat celor cu cursă lungă.

Dacă ar fi să fac un clasament, frâna ultra-rapida ar fi prima opțiune, apoi cea rapidă și, a treia, frâna cu cursă lungă. Indiferent de tipul frânei, trebuie să ne asigurăm și să ne bazăm că aceasta acționează uniform în timpul drilului, atunci când peștele ia fir.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *