Pescuitul la feeder este o tehnică recunoscută relativ recent în rândul pescarilor români, devenind populară abia la începutul anilor 2000. Ea presupune nădirea constantă și precisă a peștelui, respectiv a-i aduce hrană cât mai aproape, de unde și numele de feeder (din englezescul to feed = a hrăni). Ce-i drept, este o metodă care dă rezultate mai rapide și mai facile decât pescuitul tradițional, dacă este executată corect. E recomandată și dacă-ți dorești partide relativ mai scurte (câteva ore, o singură zi).

Așa cum știm deja, succesul depinde nu doar de abilitățile pescarului, ci și de echipamentul adecvat. Tocmai de aceea este absolut normal să te întrebi care lansetă de feeder este mai potrivită. Multitudinea de opțiuni s-ar putea să te surprindă sau chiar să te pună în dificultate. Ce alegi între o lansetă feeder Daiwa și o lansetă Preston? 

Din păcate sau, în cazul nostru, din fericire, răspunsul este ceva mai complex. Citește mai departe dacă vrei să afli mai multe despre pescuitul la feeder, lansetele de feeder potrivite și câteva secrete pescărești pe care le vom împărtăși cu tine. 

cea mai bună lansetă pentru pescuitul la feeder

Ce trebuie să știi despre pescuitul la feeder? 

Pescuitul la feeder se remarcă prin folosirea constantă a nadei, necesară pentru hrănirea peștelui pe care ți-ai propus să-l atragi în cârlig. În cazul acesta vom vorbi despre un pescuit de substrat, adică ai nevoie să transporți cumva nada pe fundul zonei în care pescuiești. Pentru asta, ai de ales între trei variante de monturi, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje. 

Monturile vor fi realizate atât în funcție de tipul năditorului folosit (nu-ți face griji, intrăm în detalii în curând), cât și în funcție de alte aspecte, precum locul în care pescuim sau dimensiunea peștilor pe care ne dorim să-i momim.

Așadar, să vedem ce presupune fiecare variantă: 

Coșuleț

Poate nu cea mai populară opțiune, coșulețul este totuși folosit mai ales în cazul pescuitului de crap la feeder, de pildă atunci când pescuim pe lacuri sau pe râuri. Spre deosebire de celelalte monturi, coșulețul nu este la fel de aerodinamic, deci nu este varianta ideală în cazul pescuitului la distanță. 

E drept, coșulețul este mai versatil, ceea ce-ți va permite să atașezi mai multe tipuri de monturi. Astfel, acoperi mai multe scenarii de hrănire și-ți crești șansele unei capturi. 

cea mai bună lansetă pentru pescuitul la feeder

Momitor

Momitorul te va ajuta să transporți constant o bună cantitate de nadă pe fundul vadului de pescuit. Mai mult, ai avantajul că îl poți lansa la distanțe considerabile. În cazul momitorului recomandăm cel mai adesea montura în linie (in-line), adică aceea care presupune trecerea firului mulinetei prin momitor. Nu sunt necesare agrafele. 

Acest tip de montură se adresează în principal pescuitului speciilor de pești care se hrănesc aproape de nadă, de exemplu crapul, carasul sau plătica. 

Method Feeder

Ultimul, dar categoric nu cel din urmă de pe lista noastră, method feeder-ul este ideal pentru pescuitul la feeder: el se introduce direct pe firul principal, la fel ca momitorul. Va forma o montură in-line, fie fixă sau culisantă, în funcție și de preferințele tale. 

Method feeder-ul poate fi mai eficient decât momitorul, în cazul în care pescuiești la distanțe mai mari, atâta timp cât are greutatea potrivită. Se remarcă și datorită formei aplatizate, care ajută astfel la o mai bună prezentare a momelii de cârlig. 

E adevărat, method feeder-ul nu este indicat atunci când pescuiești în zone ce prezintă un strat consistent de mâl. Greutatea crescută a acestuia majorează șansele ca feeder-ul să se îngroape în mâl, devenind aproape invizibil pentru pești. 

Această montură poate fi folosită pentru pescuitul de intercepție sau pe zona nădită. Pentru mai multă siguranță în dril recomandăm versiunile de method feeder cu segment elastic, care amortizează șocurile și scad riscul pierderii peștelui. 

În ceea ce privește alte criterii legate de mulinetele, firele, momeala și nada ideală pentru pescuitul la feeder, îți sugerăm să arunci o privire pe articolul Totul despre pescuitul la feeder, scris de colegul nostru Anelin Enache. 

Cele mai importante criterii de alegere a lansetei pentru pescuit la feeder

Îți aduci aminte când îți spuneam că nu te putem sfătui în ceea ce privește alegerea între lanseta de feeder Daiwa versus lanseta Preston? În continuare nu există un răspuns definitv, asta deoarece trebuie, întâi și întâi, să iei în calcul apele pe care vei pescui și peștii pe care speri să-i apuci în minciog. 

Lansetele de feeder sunt compuse din trei segmente plus vârful, mai rar din două segmente sau model telescopic. Prezintă un număr mare de inele, de obicei între 12 și 15, și minimum 2-3 vârfuri disponibile, fabricate fie din carbon, fie din fibră de sticlă. E bine să știi că vârfurile prezintă diferite puteri de aruncare. 

Dacă vrei să pescuiești la distanțe considerabile, îți recomandăm să alegi o lansetă feeder cu lungimea de 3,9 m sau  de 4,2 m. Astfel, vei beneficia și de un control mai bun în dril. Lansetele standard au o dimensiune cuprinsă între 3,6 și 3,9 metri. Cele mai scurte (între 2,4 m și 3,3 m) fac parte din categoria picker. 

cea mai bună lansetă pentru pescuitul la feeder

Te sfătuim să alegi lanseta de feeder în funcție de următoarele criterii: 

Lungime

Între 2,4 m și 4,2 m, ai de ales între următoarele categorii: 

  • Între 2,4 m și 3,3 m – pickere sau feedere destinate pescuitului din barcă. Au putere de aruncare mică, deci asigură-te că vizezi specii de talie redusă. 
  • Între 3,6 m și 3,9 m – ideale pentru pescuit la o distanță medie sau mare. 
  • Între 3,9 m și 4,2 m – potrivite pentru pescuit la distanță. Totuși, nu te păcăli: o lungime mai mare a lansetei de feeder nu garantează atingerea unei distanțe mai mari, asta deoarece o revenire mai lentă a lansetei poate diminua distanța atinsă. 

Alege lungimea lansetei de feeder în funcție de distanță, dar și de tehnica pe care vrei s-o folosești. 

Acțiune 

Prin acțiune înțelegem modul în care se va comporta lanseta în timpul drilului și în aruncare. Și aici avem de-a face cu patru categorii de acțiune: 

  • Parabolică – se mai numește și progresivă și prezintă cel mai permisiv tip de acțiune, de unde și numele de lansete moi sau lente. Lucrează pe toată lungimea lor, de la vârf până la cotor, atât în dril, cât și-n aruncare. Absoarbe șocurile foarte bine, permite un pescuit de finețe și reduce drastic riscul pierderii capturii, ieșindu-i cârligul din gură.
  • Semi-parabolică și semi-rapidă – îmbină proprietățile de bază din celelalte două categorii. Este versatilă, dar amortizează în general mai puțin decât versiunea parabolică. Evident, este mai puțin precisă decât versiunea rapidă, însă are avantajul că nu necesită o tehnică avansată de aruncare.
  • Rapidă – ceva mai rigidă. Se curbează în timpul drilului și lansării, mai ales în zona de vârf, deci lucrează în general doar primul segment. Revine rapid, e bună pentru lansările lungi și peștii mari, dar reduce din plăcerea drilului și din finețea semnalizării pe care poate ți-o dorești când pescuiești. Totodată, pentru a valorifica la maxim potențialul acestui tip de lansetă, este necesară perfecționarea tehnicilor de lansare la distanțe extreme.

Alege acțiunea în funcție de distanța la care vrei să pescuiești, de plăcerea de care vrei să te bucuri în dril, dar și de experiența ta. 

Putere

Puterea de aruncare variază și se încadrează în următoarele categorii: ultra-light, light, medium-light, medium, medium-heavy, heavy și extra-heavy. 

Variantele light și ultra-light se adresează pescarilor care vor să prindă pești de talie mică și folosesc de regulă coșulețe ușoare, până în 40 de grame. O astfel de lansetă e bună dacă pescuiești pe râuri mici și ape stătătoare, de preferat în sezonul rece. 

Variantele medium se adresează tuturor taliilor de pești și se pretează pescuitului atât pe râuri, cât și pe lacuri. Acestea sunt lansete așa-zise „generaliste”. Nu vei încerca să lansezi cu ele greutăți foarte mari și nici să pescuiești în curent foarte puternic. Majoritatea pescarilor preferă această dimensiune deoarece lansetele sunt flexibile și semnalizează rapid trăsăturile fine. Se comportă foarte bine în dril și preiau șocurile. 

Variantele heavy sunt indicate pentru lansarea greutăților care ajung până la 150 de grame. Se adresează pescarilor aflați în căutarea capturilor de talie mare (somn, crap, mreană). O să le vezi folosite cel mai des pe Dunăre sau pe râuri puternice, acolo unde pescuitul în curent se pretează la folosirea coșulețelor grele. 

Alege puterea lansetei în funcție de greutatea pe care dorești s-o lansezi. 

cea mai bună lansetă pentru pescuitul la feeder

Cum alegi vârful de feeder? 

Pescuitul la feeder se mai remarcă și datorită vârfurilor interschimbabile, care prezintă puteri diferite de aruncare. Alege vârful în funcție de stilul practicat, condițiile de pescuit, distanța și/sau greutățile pe care le vei lansa. Începe prin a aproxima gramajul năditorului încărcat cu nadă. 

În cazul pescuitului la feeder la coșuleț, vom alege vârful cel mai fin pe care ni-l permit condițiile (lac/râu, vreme calmă/vânt, curenți puternici/slabi). 

Pentru pescuitul la method feeder, întotdeauna vom alege un vârf suficient de blând, încât să permită tensionarea firului fără să deplasăm methodul de pe locul în care a aterizat. 

În același timp, atunci când pescuim la distanțe mari și foarte mari, alegem în general vârful cel mai rigid cu care vine în dotare lanseta. Acela va fi vârful cu cea mai rapidă revenire și, totodată, cel care ne va ajuta să menținem precizia în lanseu, precum și distanța maximă pe care o putem obține cu ansamblul respectiv.

Semnalizarea trăsăturii – poziționarea lansetei de feeder

Trăsătura variază în funcție de specia peștelui, distanța, stilul de pescuit și anotimp. Ea poate fi caracterizată de mici tremurături atunci când pescuim la coșuleț în sezonul rece sau, dimpotrivă, de smucituri violente care ne pot lăsa fără lansetă, dacă această nu este bine ancorată. Smuciturile violente pot fi resimțite mai ales când pescuim la method feeder, pe distanțe nu foarte mari. 

La coșuleț, pescuitul este unul foarte dinamic, pescarul având un rol foarte important la înțeparea peștelui, pe când, la pescuitul cu method feeder, înțeparea se produce automat datorită mecanicii monturilor.

Poziția lansetei variază în funcție de locație. De exemplu, pe un râu, lanseta va fi poziționată cu vârful spre planul vertical, ideal undeva la 45-60 de grade, pentru a avea o semnalizare cât mai promptă și pentru a reduce totodată cât mai mult suprafața de contact a firului cu apa.

Pe de altă parte, poziția ideală a lansetei pe lac este cu vârful cât mai apropiat de luciul apei, de preferat undeva la 45 de grade față de direcția de lansare. 

Ce lansetă de pescuit la feeder recomandăm 

Lansetele de mai jos nu reprezintă neapărat un top, deoarece fiecare este mai bună sau excelează la unul dintre capitolele mai sus amintite. Desigur, ele se numără printre cele mai recomandate lansete de feeder de către consultanții magazinului nostru. 

Uite ce o face specială pe fiecare în parte: 

1. LANSETA FORMAX COMPETITION SUPERCHAMP, 3.90M, 130G, 3+3BUC

Este foarte versatilă și se pretează atât pescuitului la coșuleț, cât și method. Totodată, este bine echilibrată, calitatea materialului fiind una de excepție. 

2. LANSETA SERIE WALTER WORLD CHAMPION 2 CARP FEEDER, 4.20M, 120G, 3+3BUC

O lansetă excepțională pentru pescuitul la method feeder la distanțe extreme. Foarte ușoară, blank superslim și acțiune rapidă. Se remarcă printr-o precizie greu de egalat pe piață. 

3. LANSETA DAIWA N’ZON DISTANCE/XL FEEDER, 3.90M, 150G, 3+2BUC

Uite că vorbim și despre lanseta feeder Daiwa. Este o lansetă cinstită, de buget, care atrage atenția prin finisajele foarte bune pentru clasa ei de preț. Acțiunea este blândă, potrivită atât pentru method feeder la distanțe medii-mari, cât și pentru pescuitul la coșuleț pe Dunăre. Din păcate, lanseta feeder Preston n-a prins topul recomandărilor noastre și iată că ți-am răspuns parțial și la întrebarea din introducere. 

4. LANSETA BENZAR CONCOURSE FEEDER, 3.60M, 20-60G, 3+5BUC

O altă lansetă care se încadrează într-o clasă mică spre medie de preț, ideală pentru orice stil de pescuit de finețe, la coșuleț sau method feeder. Iese în fața altor lansete grație unui blank slim foarte permisiv și per total versatilității sporite. 

5. LANSETA TRABUCCO PROXIMA XP POWER FEEDER 3603, 3.60M, 120G, 3+3BUC

Ultima lansetă pe care ți-o recomandăm este tot una deosebit de versatilă, fiind potrivită pentru pescuitul la method feeder pe vad. Prezintă o acțiune blândă, însă cu rezervă de putere excelentă. Iese în evidență datorită greutății reduse și finisajelor de calitate. 

Dacă vrei să te bucuri de o partidă virtuală de pescuit de la A la Z cu Anelin Enache, te invităm să-l urmărești pe colegul nostru pe canalul de YouTube. 

Nu există o strategie fixă și de succes pentru pescuit la feeder, așadar te încurajăm să testezi în continuare lansete, momeli, monturi și așa mai departe, până găsești combinația potrivită pentru tine. Abilitățile vor veni și ele în timp. Fir întins!

Anelin Enache este un consultant cu vechime al magazinului MarelePescar, cu o pasiune deosebită pentru pescuitul staționar și pescuitul la feeder. Cu o vastă experiență în acest domeniu, Anelin a devenit un punct de referință pentru pescarii amatori și profesioniști, oferind sfaturi prețioase și experiența sa bogată în articolele de pescuit. Anelin a avut o contribuție semnificativă la succesul magazinului și a acumulat o expertiză notabilă în domeniul articolelor de pescuit și în vânzarea acestora. De asemenea, el a creat unele dintre cele mai populare clipuri de pe canalul de YouTube MarelePescar, în care prezintă partide de pescuit la feeder și method feeder.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *