Pescuitul este un mod relaxant de a-ti petrece timpul cu familia si prietenii. Sau, daca esti un pescar dedicat, nu esti strain nici de competitiile de pescuit. Tehnica de pescuit la feeder, tema articolului nostru, a luat amploare la noi dupa anii 2000. Vom vorbi in cele ce urmeaza despre pescuitul la feeder si echipamentul necesar care sa te ajute sa ai parte de capturi spectaculoase.

Ce este pescuitul la feeder

Pescuitul la feeder reprezinta o tehnica specifica in cadrul pescuitului stationar, care presupune hranirea constanta si precisa a pestelui, folosind diferite tipuri de nada.

Este o metoda simpla, dar foarte eficienta de a prinde rapid peste. Inca de la aparitia primelor lansete feeder in Romania, interesul pentru acest gen de pescuit a fost unul ridicat. De-a lungul anilor, pescuitul la feeder a devenit din ce in ce mai popular, datorita avantajelor sale.

Un scaun comod si multifunctional pentru pescuit iti va asigura o zi relaxanta de pescuit. Descopera oferta de scaune feeder de la MarelePescar.

Echipament necesar pentru pescuitul la feeder 

Alegerea echipamentului se se face tinand cont de anumite criterii legate de tipul apei unde pescuim, distantele la care dorim sa pescuim sau talia pestilor pe care ii vizam. Iata de ce vei avea nevoie.

Lansetele pentru pescuitul la feeder 

Lansetele feeder cel mai des intalnite au o lungime de 3.6-3.9 m. Pe langa acest standard, au aparut si variante mai lungi, de 4.2 m, sau mai scurte, de 2.4-3.3 m, unele fiind incadrate in categoria picker, altele fiind destinate pescuitului din barca.

Lansetele cu o lungime mai mare de 3.9 m sau 4.2 m, pe langa avantajul de a pescui la distante mai mari, confera un control mai bun asupra pestelul la mal sau barca, cand e nevoie sa folosesti minciogul.

Lansetele feeder sunt compuse din 3 segmente plus varful, modelele cu 2 segmente si cele telescopice fiind destul de rare. De obicei, aceste lansete au minim 2-3 varfuri disponibile, cu diferite puteri de aruncare, fabricate din fibra de sticla sau de carbon. Lansetele feeder au un numar mare de inele care poate varia intre 12 si 15.

Cum alegi o lanseta feeder

In primul rand, te vei raporta la modul in care vei pescui si apele pe care le vei frecventa. Astfel, va trebui sa iei in calcul cateva criterii precum:

Lungimea lansetei

Lansetele pot avea o lungime cuprinsa intre 2.4-4.2 m, dupa cum spuneam mai devreme. Lansetele cu lungimi intre 2.4-3.3 m pot fi pickere sau feedere ideale pentru pescuitul din barca. Pescuitul din barca poate fi incomod cu o lanseta feeder de lungime standard si din aceasta cauza producatorii au recurs la aceasta solutie.

Pickerele sunt lansete cu putere de aruncare mica, destinate in special pescuitului speciilor de talie redusa. Lansetele feeder scurte pot fi utilizate si pe apele in care conditiile nu permit lansarea in siguranta cu lansete lungi. Acest tip de feedere poate fi utilizat si in situatiile in care distantele la care vei pescui sunt mici.

Lansetele feeder folosite frecvent au o lungime de 3.6-3.9 m. Cele de 3.9 m iti pot oferi un avantaj clar daca vizezi un pescuit la distanta mare. In schimb, daca este vorba despre distante medii, variantele de 3.6 m sunt mai potrivite. 

Daca vorbim despre pescuit la distanta, ai fi tentat sa crezi ca un model de 4.2 m va depasi performantele obtinute de varianta de 3.9 m. Din cauza lungimii, revenirea lansetei in timpul lansarii va fi una mult mai lenta si astfel vei pierde din distanta atinsa.

Obișnuiești să pescuiești la distanță mare? Uite care sunt cele mai bune lansete pentru pescuit la distanta, în funcție de specia de pește și de tehnicile dorite. 

Puterea de aruncare

Lansetele feeder pot avea diferite puteri de aruncare, fiind clasificate in mai multe categorii:

  • ultra-light
  • light
  • medium-light
  • medium
  • medium-heavy
  • heavy
  • extra-heavy

Un pescuit eficient cu feederul implica o lanseta care incepe de la gama medium, ceea ce presupune o putere mare de aruncare in jurul a 60 gr. Gamele ultra-light sau light sunt destinate pescuitului pestilor de talie mica.


In functie de greutatile pe care vrei sa le lansezi, vei alege puterea de aruncare a lansetei. De exemplu, daca optezi pentru un pescuit cu momitoare grele, de peste 60 gr, vei alege o lanseta extra-heavy, cu putere maxima de aruncare de 150 gr. In schimb, daca pescuiesti cu method feedere sau cosulete usoare, de 20-30 gr, un feeder medium-heavy, cu o putere maxima de 70-80 gr, va fi potrivit.


Un mare avantaj al lansetelor feeder este reprezentat de varfurile interschimbabile cu puteri diferite de aruncare. Alegerea corecta a varfului va fi calibrata in functie de greutatile pe care le vei lansa. Prin urmare, inainte de a incepe partida de pescuit, incearca sa aproximezi gramajul naditorului (momitor, method feeder, cosulet) incarcat cu nada, pentru a pescui cu varful potrivit. Descopera varfurile de semnalizare feeder de pe MarelePescar.

Actiunea

Puterea de aruncare se refera la greutatea optima de lansare, iar actiunea reprezinta modul in care lanseta se comporta pe durata aruncarii si in timpul drilului.

Actiunea lansetei este de mai multe tipuri:

  • parabolica
  • semiparabolica
  • semirapida
  • rapida

Lansetele feeder parabolice (progresive) reprezinta cea mai permisiva categorie. Fiind catalogate ca lansete moi, parabolicele vor lucra pe toata lungimea lor in timpul aruncarii si drilului.


La polul opus, se afla feederele cu actiune rapida (de varf). Lansetele rapide sunt mai rigide si se vor curba in timpul lansarii si al drilului, mai ales in ultima treime (zona de varf).


Variantele de mijloc intre cele 2 categorii, semiparabolica si semirapida, imbina proprietatile ambelor tipuri.


Alegerea lansetei feeder cu actiunea potrivita se va baza in primul rand pe distanta la care intentionezi sa pescuiesti. Acest tip de laseta, desi este usor de incarcat pe parcursul lansarii, va fi limitat din punct de vedere al distantei atinse. In schimb, pe parcursul drilului se va comporta impecabil, obosind pestele mult mai eficient decat o lanseta rapida.


Parabolicele au tendinta de a se indoi pe toate lungimea lor, fiind ideale in special pentru pescarii incepatori, cei care nu au nevoie de distante mari, dar si cei care urmaresc placerea drilului.


Lansetele feeder rapide, combinate cu o tehnica corecta de aruncare, pot atinge distante similare lansetelor de crap. Abordarea unui pescuit la crap cu lansete feeder va trebui sa tina cont de acest aspect. Afla din acest video de la MarelePescar cum sa alegi lanseta potrivita pentru pescuitul la crap.

Ce mulinete feeder sa folosesti

In general, mulinetele pentru pescuitul la feeder sunt cuprinse intre marimile 3000-6000, dar pot diferi de la producator la producator. Pentru a obtine un combo echilibrat, alegerea mulinetei se va baza in primul rand pe caracteristicile lansetei feeder.

Pentru a nu exista diferente mari intre lanseta si mulineta, este recomandata gasirea unui echilibru. Astfel, o lanseta heavy, cu putere de aruncare de 150 gr., nu va putea fi folosita eficient impreuna cu o mulineta mica, de marimea 3000. Nici o lanseta medium, de 70 gr., nu se va echilibra corect cu o mulineta grea de 6000.

Daca esti in cautarea unei mulinete potrivite cu lanseta ta, o poti gasi in oferta magazinului MarelePescar. Descopera oferta de mulinete stationar si bucura-te eficienta pe lac si de placerea drilului.

Firele potrivite pentru pescuitul la feeder

Firele utilizate frecvent la pescuitul crapului cu lanseta feeder sunt fire monofilament, cuprinse intre 0.18-0.25 mm. Cele mai utilizate diametre in pescuitul la feeder se situeaza in jurul valorii de 0.20 mm. Pescuitul la feeder implica folosirea firelor de diametre reduse. Inelele relativ mici, pozitionate pe varful feederelor, nu permit folosirea eficienta a firelor de diametre mari.

Referitor la distantele de aruncare, pentru cele reduse, poti folosi fire cu diametre intre 0.22-0.25 mm (sau chiar mai subtiri), in timp ce lansarile la distante mari vor implica fire de 0.18-0.20 mm.

Monturile pentru feeder

Monturile pentru pescuitul cu lanseta feeder sunt foarte variate, fiind realizate in functie de tipul naditorului pe care dorim sa il utilizam (momitor, method feeder si cosulet), dar si a altor conditii impuse de dimensiunea pestilor sau de apa pe care pescuim.

Momitorul

Momitoarele, alaturi de method feedere, sunt cele mai populare categorii de naditoare folosite in pescuitul la feeder. 

Cea mai intalnita montura este de tip inline, realizata direct pe firul mulinetei. Montura inline presupune introducerea momitorului pe firul mulinetei, urmat de o agrafa de tip quick change.

Method Feederul

Method feederul se introduce direct pe firul mulinetei, la fel ca si in cazul momitorului, si formeaza o montura inline semi fixa sau culisanta, in functie de preferintele pescarilor.

Varianta semi fixa este utilizata cel mai frecvent pentru ca introducerea vartejului de care este atasat forfacul, in interiorul method feederului, asigura autointeparea crapului in momentul trasaturii.

Referitor la distantele atinse, method feederul poate performa la fel de bine precum un momitor, daca are greutatea potrivita. Datorita formei aerodinamice, un method feeder suficient de greu poate fi mai eficient decat momitorul, fiind recomandat in partidele in care pescuiesti la distante considerabile.

MarelePescar pune la dispozitia pescarilor o gama variata de articole de calitate, pentru ca tu sa ai sesiuni reusite de pescuit. Descopera oferta pentru categoria method feeder.

Cosuletul

Desi nu este folosit pe scara larga, cosuletul este o solutie viabila in pescuitul crapului la feeder, atat pe lacuri, cat si rauri. Cosuletele sunt disponibile intr-o gama mare de forme, marimi si greutati si pot fi folosite pe diverse tipuri de monturi.

Cosuletele sunt disponibile intr-o gama mare de forme, marimi si greutati si pot fi folosite pe diverse tipuri de monturi. Descopera oferta de cosulete de pe MarelePescar.

Tipurile de momeli pentru pescuitul la feeder

Trebuie sa mentionam ca pentru aceasta tehnica de pescuit exista o serie de momeli traditionale, cat si moderne, concepute special pentru pescuitul la feeder.

Momelile clasice

Aici vorbim despre mamaliga si porumbul dulce. Mamaliga poate fi lansata in forma de cocolos, care are o consistenta mai solida. Porumbul din conserva este, de asemenea, foarte popular.

Momelile moderne

Momelile flotante sunt divizate in mai multe tipuri: pop-up-uri, pelete flotante, wafters, porumb artificial flotant si pufarine, toate fiind disponibile in diverse arome, culori si marimi.

Monturile cu pop-up sunt un instrument de baza pentru orice pescar pasionat. Prin alegerea potrivita si adaptarea strategiilor, vei putea obtine rezultate excelente in pasiunea ta pentru pescuit. Afla din acest articol despre cele mai bune pop-up-uri si cum sa le folosesti pentru a te bucura de partide reusite de pescuit.

Momelile scufundatoare 

In pescuitul la feeder, cele mai populare sunt momelile de tip Wafter (critic echilibrat). Dimensiunea pentru momelile ideale este de 6-8 mm, existand chiar si variante de 3, 4 sau 5 mm, foarte apreciate in special primavara sau iarna. Momelile de selectie in feeder sunt de marimea 10-12 mm.

Nada pentru pescuitul la feeder

Nada este un amestec complex de cereale, folosit ca atare sau sub forma de pelete cu scopul nadei este atragerea si pastrarea pestilor in zona dorita. Aceste mixuri se fac in functie de specia de peste tintita, de tipul apei (curgatoare, lacuri) si tipul de momitor folosit. 

Micropeletele pentru method feeder

Micropeletele pentru method feeder sunt granule comprimate puternic, care contin faina de peste, amestecuri de premixuri vegetale, proteine vegetale si animale. Datorita procesului de fabricatie, prin care materiile prime sunt supuse unui tratament termic si de presiune, vei avea posibilitatea sa creezi un mix perfect echilibrat, care sa nu sature pestii, ci sa-i stimuleze incontinuu.

Am vazut ce inseamna pescuit la feeder si echipamentul specific. Nu uita de un set de suporti stabili, un scaun comod si un minciog, care sa te ajute sa aduci captura pe mal. Daca vei pescui corect si vei respecta regulile simple de pescuit la feeder, vei avea parte de capturi cu care te poti mandri. Odata ce ai hotarat sa pescuiesti la feeder, este necesar sa tii cont de tipul pestelui vizat si locul de pescuit, sa folosesti echipament si accesorii feeder de calitate.

Anelin Enache este un consultant cu vechime al magazinului MarelePescar, cu o pasiune deosebită pentru pescuitul staționar și pescuitul la feeder. Cu o vastă experiență în acest domeniu, Anelin a devenit un punct de referință pentru pescarii amatori și profesioniști, oferind sfaturi prețioase și experiența sa bogată în articolele de pescuit. Anelin a avut o contribuție semnificativă la succesul magazinului și a acumulat o expertiză notabilă în domeniul articolelor de pescuit și în vânzarea acestora. De asemenea, el a creat unele dintre cele mai populare clipuri de pe canalul de YouTube MarelePescar, în care prezintă partide de pescuit la feeder și method feeder.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Comment