În pescuitul modern, lanseta este un articol indispensabil. Dacă aspiri să devii un aruncător bun, începe cu alegerea unui echipament de profil.

În acest articol ne vom concentra atenția pe lansetele cu care poți pescui lansat la distanțe mari. Citește mai departe și vei găsi caracteristici și sfaturi pentru a alege corect, în funcție de nevoile și de bugetul tău.

Caracteristicile lansetelor de pescuit la distanță

Dacă ai în plan să investești în una dintre cele mai bune lansete de distanță, trebuie să iei în calcul o serie de caracteristici specifice. Acestea sunt:

Lungimea lansetei

Cu cât lungimea lansetei e mai mare, cu atât crește și distanța lanseului. Pentru o distanță mare de lansare, ai nevoie de o lansetă de 3.90m lungime. Pentru pescuitul din barcă sau plantat, o lansetă de 3.30m sau 3m este o alegere potrivită în ceea ce privește comoditatea. Așadar, alegerea lungimii ține și de nevoi sau preferințe. 

Pe de altă parte, nu uita de faptul că lanseta trebuie să încapă în portbagajul mașinii. Iar dacă dorești să găsești și o husă rigidă în care să transporți în siguranță lanseta, atunci e bine să știi cât măsoară aceasta în lungime. 

Acțiunea lansetei

Clasificate în funcție de acțiune, lansetele semi-rapide și rapide sunt ideale pentru pescuitul la distanțe mari. Fiind lansete mai rigide, spre deosebire de lansetele parabolice, care se arcuiesc foarte mult, acestea îți vor permite aruncări lungi, cu un balans redus, și timp scurt de revenire în timpul aruncării.

Alegerea între o lansetă semi-rapidă și una rapidă ține de tehnica și de experiența pe care le ai cu pescuitul la distanță. Prin urmare, dacă ești un pescar mai puțin experimentat, dar vrei să înveți să pescuiești la distanță, îți recomandăm să începi cu o lansetă semi-rapidă sau chiar semi-parabolică, mai precis, o lansetă progresivă și mai lentă.

În cazul în care ești un pescar cu experiență în lanseuri lungi și stăpânești foarte bine drilul, atunci cele mai bune lansete de distanță pentru tine sunt cele rapide. O lansetă de acest tip te va ajuta să acoperi distanțe cât mai mari. Fără îndoială, însă, te poate mulțumi și una semi-rapidă, dacă stilul tău personal de pescuit îți cere asta.

Inelele lansetei

Este o caracteristică importantă a lansetelor pentru distanță și nu numai. Trebuie să ai în vedere prezența unor inele cât mai ușoare întrucât lanseta, în ansamblu, va fi mai ușoară. Totodată, inelele mai ușoare afectează mai puțin acțiunea lansetei, printr-o oscilație mai redusă și o revenire mai rapidă după eliberarea plumbului. 

În special la pescuitul crapului, majoritatea pescarilor merg pe lansete care să aibă inel de plecare de 50. Inelele mari ajută în momentul în care folosești fire groase, dar dacă dorești să atingi o distanță mare de lansare, firele subțiri sunt mai potrivite. 

Puterea de aruncare și testul de curbură

Puterea de aruncare îți indică greutatea optimă a plumbului pe care lanseta îl poate propulsa fără a se rupe sau fără a limita performanțele în lanseu. Este indicată în grame pe corpul lansetei.

Pe de altă parte, este important și ”test curve” sau „testul de curbură” (indicat în lbs). Acesta înseamnă greutatea care atașată de vârful lansetei, ținută la orizontală, curbează lanseta la 90 de grade. De exemplu, dacă pe o lansetă scrie 3.5 lbs, asta înseamnă că ea se va curba la 90 de grade atunci când este atașată această greutate de vârful său. 

Greutatea optimă de aruncare se obține printr-o aproximare. De principiu, plumbii de 110-130 g sunt cei mai folosiți în aruncările de la distanță. Altfel spus, un plumb prea ușor nu îți va permite să arunci la distanțe mari, iar un plumb prea greu va supraîncărca lanseta și, iarăși, nu vei putea atinge distanțe mari, existând și riscul de a o rupe. 

Materialul din care este construită lanseta

Cele mai bune lansete de distanță sunt fabricate acum din materiale ușoare, precum fibra de carbon și alte rășini sau compozit, pentru o mai bună rezistență în timpul sarcinilor. De exemplu, o fibră de carbon apreciată pentru buna calitate poartă denumirea de „HMC” (High Modulus Carbon). Este o fibră rigidă foarte rezistentă la deformările elastice și cu o rezervă mare de putere atât pentru momentul lansării, cât și în timpul drilului. Se recomandă și vârfuri din carbon, ce revin ferm în poziția inițială și prezintă mai puține oscilații. 

Materialul se află în raport direct cu greutatea lansetei. Cu cât este mai redusă, cu atât este mai bine pentru pescar. O lansetă ușoară, unde blancul deține influența cea mai mare, înseamnă că vei putea arunca plumbul și montura la distanță, cu mai puțin efort. 

Dincolo de alegerea unei lansete ușoare, e indicat să te orientezi și către o mulinetă ușoară pentru a avea un ansamblu lansetă-mulinetă confortabil. La un preț pe măsură, noile tehnologii ale lansetelor permit atât o greutate redusă, cât și o rezistență deosebită. 

Manevrabilitate și tehnologii ale lansetei

Sunt două aspecte importante în ceea ce privește lansetele de pescuit la distanță. Se recomandă un mâner din material EVA pentru o priză fermă în timpul lanseului, chiar și în condițiile în care mâna este udă. De asemenea, sunt ideale inelele de vârf anti-tangle, ce scad riscul încurcării firului. 

Prin urmare, tehnologiile alese de fiecare producător în parte vin în ajutorul pescarilor în ceea ce privește manevrabilitatea lansetei. 

Depozitarea și îngrijirea unei lansete

Curățarea tronsoanelor, a inelelor, a mandrinei și a mânerului se face în funcție de situație. Realizează această operațiune imediat după terminarea pescuitului. Dacă vorbim de praf și murdărie ușoară, lanseta se poate curăța cu o cârpă moale și uscată. 

Altfel, folosește o lavetă umedă și asigură-te că articolele de pescuit se usucă bine, înainte de depozitare. Păstrează-le într-un loc sigur, ferit de umiditate, unde copiii sau animalele de companie să nu aibă acces. Totodată, folosește huse de protecție dedicate lansetelor. 

Toate aceste caracteristici au rolul de a te ajuta în menținerea controlului în ceea ce privește pescuitul la distanță în condiții optime. În rândurile următoare, detaliem cele mai bune lansete de distanță, în funcție de speciile de pești sau de tehnica de pescuit pe care o folosești.

⏩ Vezi gama diversificată de lansete pentru pescuit stationar. Comandă online sau vizitează-ne în magazinul nostru fizic din București!

Lansete de distanta pescuit stationar si la feeder

Cele mai bune lansete de distanță pentru pescuit staționar și la feeder

Pentru pescuitul staționar, este importantă alegerea tipului de pescuit. Descoperă ce lansete de pescuit staționar și la feeder sunt apreciate la MarelePescar.ro:

Lanseta Formax Rod Elegance

  • Lungime: 4.20 m;
  • Număr tronsoane: 3;
  • Putere de aruncare: 180 g;
  • Inele: Seaguide Hero SiC;
  • Blanc: fibre carbon japonez HM2;
  • Greutate: 399 g.

Lanseta Formax Rod Elegance

🐟 Formax Rod Elegance este recomandată pentru pescuit la feeder în ape curgătoare și lacuri mari și intră în topul nostru cu cele mai bune lansete de distanță. Are mâner confortabil, din plută cu finisaj EVA, și vine cu trei vârfuri de semnalizare.

Lanseta Sportex Xclusive Feeder 

  • Lungime: 4.20 m;
  • Număr tronsoane: 3;
  • Putere de aruncare: 150-220 g;
  • Inele: 16 SiC;
  • Blanc: carbon T800;
  • Greutate: 298 g.

Lanseta Sportex Xclusive Feeder 

🐟 Lanseta Sportex Exclusive Feeder este ideală pentru pescuit staționar la feeder, cu putere și rezistență mare pentru aruncările la distanță. Prezintă trei vârfuri cu puteri diferite (3Oz, 4Oz, 5Oz).

Lanseta Team Feeder by Dome

  • Lungime: 4.30 m;
  • Număr tronsoane: 3;
  • Putere de aruncare: 70-195 g;
  • Inele: 15 Seaguide Titanium High cu picior dublu;
  • Blanc: 60TON High Modulus Toray Carbon;
  • Greutate: 415 g.

Lanseta Team Feeder by Dome

🐟 Lanseta Team Feeder by Dome are o acțiune rapidă, fiind special concepută pentru aruncările de la distanță (Long Cast). Are un mâner tip „split”, ideal pentru drilurile cu pești puternici, și un accesoriu hook keeper, pentru a preveni încurcarea cârligului/rigului. 

Lanseta Serie Walter World Champion 2

  • Lungime: 4.20 m;
  • Număr tronsoane: 3;
  • Putere de aruncare: 120 g;
  • Inele: 15 Fuji seria K;
  • Blanc: carbon High Modulus;
  • Greutate: 281 g.

Lanseta Serie Walter World Champion 2

🐟 Lanseta Serie Walter World Champion 2 cu acțiune rapidă este ideală pentru pescuit la feeder, lansări cu coșulețe sau method feeder. Are un mâner cu finisaj EVA, ce asigură o priză excelentă, chiar dacă ai mâinile umede.

⏩ Citește mai multe despre tehnica pescuitului la feeder. Află de ce lansete, mulinete, fire, monturi și momeli ai nevoie pentru o partidă reușită!

Cele mai bune lansete de distanță pentru pescuit la crap

Pentru pescuitul la crap, o lansetă de 3.6 sau 3.9 m lungime este ideală. Lungimea se alege în funcție de stilul de pescuit: plantat sau din barcă. 

În situația în care pescuiești din barcă, de preferat ar fi să cumperi una de 3 m sau chiar mai scurtă, pentru un control mai bun. Descoperă ce lansete de crap sunt printre cele mai populare la MarelePescar.ro:

Lanseta Orient Rods Venus V3

  • Lungime: 3.96 m;
  • Număr tronsoane: 2;
  • Putere de aruncare: 85-140g;
  • Inele: Fuji ALPS S6-GSHRZG;
  • Blanc: carbon Toray;
  • Greutate: 405 g.

Lanseta Orient Rods Venus V3

🐟 Lanseta Orient Rods Venus V3 se caracterizează printr-o ranforsare superioară a blancului și a mufărilor. Blancul subțire oferă o rezistență deosebită, iar mânerul este conceput dintr-un finisaj aderent, ceea ce o face una dintre cele mai bune lansete de distanță. 

Lanseta Sportex Competition 

  • Lungime: 3.96 m;
  • Număr tronsoane: 2;
  • Test de curbură: 3.75 lbs;
  • Inele: 6 SiC;
  • Blanc: Carbon HM;
  • Greutate: 420 g.

Lanseta Sportex Competition 

🐟 Lanseta Sportex Competition are o acțiune medie, fiind special concepută pentru pescuitul la distanțe mari. Ranforsările o fac să fie foarte durabilă. E considerată de mulți pescari una dintre cele mai bune lansete de distanță, datorită prizei foarte sigure în lanseuri.

Lanseta Shimano Tribal TX-5A

  • Lungime: 3.96 m;
  • Număr tronsoane: 2;
  • Test de curbură: 3.50 lbs;
  • Inele: Seaguide Zirconia;
  • Blanc: High Modulus Full Carbon + HPC + Nanosheet;
  • Greutate: 472 g.

Lanseta Shimano Tribal TX-5A

🐟 Una dintre cele mai bune lansete de distanță e Shimano Tribal TX-5A. Potrivită pentru pescuitul la crap la mare distanță, cu ea poți obține performanță puternică în lansare. Prezintă un mâner Winn Grip și oferă finețe, datorită blancului subțire. 

Lanseta Carp Spirit Magnum X5

  • Lungime: 3.96 m;
  • Număr tronsoane: 2;
  • Test de curbură: 3.50 lbs;
  • Inele: Sea-Guide Tuxtlsg;
  • Blanc: carbon Nano Matrix;
  • Greutate: 389 g.

Lanseta Carp Spirit Magnum X5

🐟 Lanseta Carp Spirit Magnum X5 are acțiune semi-rapidă, oferind un echilibru între capacitatea de aruncare și comportamentul în dril. Prezintă finisaje durabile ASF, respectiv anti-zgârieturi. 

⏩ Vezi gama diversificată de lansete pentru pescuit la crap. Comandă online de minimum 300 de lei și vei avea transport gratuit, oriunde în România!

Cele mai bune lansete de distanță pentru pescuit la răpitori

Pentru pescuitul la răpitori, contează, de asemenea, tehnica pe care o preferi: casting, spinning sau la muscă. Descoperă câteva lansete de răpitori care sunt printre cele mai populare la MarelePescar.ro:

Lanseta Shimano Vengeance CX EVA

  • Lungime: 2.70 m;
  • Număr tronsoane: 2;
  • Putere de aruncare: 50-100 g;
  • Inele: 10 Shimano Stainless Steel Hardlite;
  • Blanc: carbon XT30;
  • Greutate: 359 g.

Lanseta Shimano Vengeance CX EVA

🐟 Lanseta Shimano Vengeance CX EVA, cu o acțiune moderat-rapidă, este soluția perfectă pentru pescuitul pe râuri cu linguri, voblere sau năluci soft. Vine cu blancuri rezistente la presiunea din timpul drilurilor.

Lanseta Fox Rage Warrior Heavy Spin

  • Lungime: 2.70 m;
  • Număr tronsoane: 2;
  • Putere de aruncare: 40-80 g;
  • Inele: SiC;
  • Blanc: carbon.

Lanseta Fox Rage Warrior Heavy Spin

🐟 Și Fox Rage Warrior Heavy Spin este considerată una dintre cele mai bune lansete de distanță. Proiectată pentru peștii răpitori, aceasta are un vârf elastic pentru detectarea rapidă a mușcăturilor. Prezintă mâner finisat cu EVA, pentru o priză fermă chiar și cu mâinile umede. 

Lanseta Sportex Hydra Spirit 

  • Lungime: 2.70 m;
  • Număr tronsoane: 2;
  • Putere de aruncare: 40 g;
  • Inele: 9, SiC;
  • Blanc: carbon;
  • Greutate: 175 g.

Lanseta Sportex Hydra Spirit 

🐟 Lanseta Sportex Hydra Spirit are o acțiune extra-rapidă, fiind recomandată pentru tehnica de pescuit la spinning. Tehnologiile și componentele de calitate germană i-au creat o reputație legendară, printre pescarii exigenți. 

⏩ Vezi gama diversificată de lansete pentru pescuit la rapitori. Comandă online articolele de pescuit dorite, cu posibilitate de retur în 30 de zile!

Există pe piață o gamă variată de lansete pentru pescuit la distanță. Concluzia e că cele mai bune lansete de distanță sunt acelea care corespund, în primul rând, nevoilor, așteptărilor și experienței pescarului. Pe de altă parte, bugetul poate impune restricții de achiziție. Însă, cu ajutorul informațiilor de mai sus, vei putea face o alegere potrivită pentru a pescui la distanță de pe mal sau din barcă.

Acest articol a fost realizat în colaborare cu Anelin Enache si Cătălin Merdescu, pescari cu o vastă experiență și consultanți ai magazinului MarelePescar.

Mihai Florescu, consultant al magazinului MarelePescar, este un nume de referință în lumea pescuitului la crap. Cu o vastă experiență și o pasiune neîntreruptă pentru pescuit, Mihai s-a impus ca un expert în ceea ce priveștei articolele de pescuit și tehnica de pescuit la crap. Mihai are o preferință distinctă pentru pescuitul la crap, o pasiune pe care o practică cu devotament și dăruire. El a acumulat o experiență bogată în capturarea crapilor, folosind o gamă variată de tehnici și echipamente.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *