Fiind un pește pretențios când vine vorba de a fi prins, chefalul poate fi un trofeu captivant pentru pescarii amatori sau sportivi. În lumea pescuitului, peștele chefal este apreciat pentru carnea fină și gustul savuros. Dacă te-ai întrebat ce gust are chefalul, el vine cu o carne ușor dulceagă. Se prepară în diverse moduri, existând multe rețete cu chefal: chefal la cuptor, chefal prăjit sau chefal la grătar.

Pentru a aduce acasă o astfel de captură, este esențial să înțelegi mai întâi câteva aspecte despre acest pește, dar să descoperi și tehnici și secrete pentru o partidă reușită.

Ce trebuie să ştii despre chefal

peste chefal

Pentru o partidă reușită, este esențial să abordezi pescuitul la chefal fiind atent la detalii și informându-te din timp. Cunoașterea habitatului, modul de hrănire sau a comportamentului peștelui este esențială în alegerea echipamentului potrivit. 

Chefalul este o specie răspândită la nivel global, în special în regiunile temperat-oceanice sau temperat-continentale. Acest pește formează colonii impresionante și migrează în căutarea hranei. Iată în continuare câteva lucruri importante despre chefal pe care merită să le știi ca pescar. 

Aspect

Din punct de vedere al aspectului, chefalul este un pește ce atinge o lungime de aproximativ 20-50cm și o greutate cuprinsă între 200 și 800g. Corpul său are o formă fusiformă și este acoperit în totalitate de solzi argintii, având o nuanță aurie pe înotătoare.

Caracteristice și ușor de observat sunt cele 6-7 dungi cenușii dispuse pe lateral, elemente definitorii, care îl diferențiază de alte specii. 25% este procentul de oase ale peștelui chefal, fiind considerat un pește ușor de mâncat.

Hrănire

Chefalul este un pește agil și energic, de aceea poate fi greu de prins, dar nu imposibil. Preferă să se hrănească cu mici vietăți, moluște și pești. Modul de hrănire îi oferă chefalului proprietăți nutritive importante pentru un pește. Având o vedere ageră, detectează cu ușurință prada și capturează cu pricepere.

Înmulțire

Reproducerea peștelui chefal diferă în funcție de subspecie. Cu toate acestea, în general, femelele depun icrele pe fundul apei, în zone nisipoase și cu vegetație, iar masculii le fertilizează. Embrioanele fertilizate evoluează ulterior în larve, care se transformă în cele din urmă în pești. Momentul exact al reproducerii poate varia în funcție de subspecie și de influențele mediului înconjurător.

Specii de Chefal din Marea Neagră

Specii de Chefal din Marea Neagra

În apele Mării Negre, peștele chefal, specie din familia Mugilidae, este prezent în 5 variații de subspecii. Printre acestea se numără Labanul (Mugil cephalus), Singhilul (Chelon auratus), Ostreinosul (Chelon saliens), Platarinul (Chelon ramada) și Chefalul cu ochii roșii (Planiliza haematocheilus). Acești pești se remarcă prin comportamentul migrator, preferând apele călduroase și petrecând o parte semnificativă din an în lagune sau lacuri litorale.

Labanul (Mugil cephalus)

Labanul este o specie de pește chefal răspândită pe arii extinse în Marea Neagră, iar în zona litoralului Românesc acești pești apar începând cu lunile aprilie-mai. Preferă lacurile litorale pentru hrănire. Stau la adâncimi reduse. Labanul, de obicei, iernează în largul mării.

Atinge în mod obișnuit 25-30cm și o greutate de 1,5-2kg. Reproducerea are loc în mare, între iunie și septembrie. Labanul se hrănește cu detritus vegetal, alge, crustacee bentonice în lacurile litorale, iar în mare preferă diatomeele.

Singhilul (Chelon auratus)

Singhilul trăiește atât în Marea Neagră, cât și în lacurile litorale românești. Este întâlnit în lacurile Razim și Sinoe, unde apare de obicei din aprilie până în octombrie. Iarna, se retrage în Marea Neagră. Singhilul are o lungime de 20-25cm și o greutate de 200-300g. Diferența față de Laban este forma capului puțin mai turtită.

Reproducerea se petrece în lunile august-septembrie. Singhilul se hrănește în mare cu diatomee și amfipode marine, iar în lacurile litorale cu vegetație și crustacee bentonice.

Singhilul este cel mai frecvent pescuit dintre toate speciile de chefal. Are o carne grasă și gustoasă, care se poate consuma proaspătă, afumată sau sărată, fiind numai bun pentru o rețetă cu pește chefal la cuptor.

Ostreinosul (Chelon saliens)

Ostreinosul

Ostreinosul este asemănător celorlalte specii din punct de vedere biologic și al stilului de viață. În primăvară, migrează din Marea Neagră spre lacurile litorale, iar toamna se întoarce  spre mare, pe măsură ce apa se răcește. Cu o lungime medie de 25cm și o greutate de 200-300gr, Ostreinosul se distinge prin înălțimea și îngustimea accentuate.

Culorile variază de la cenușiu-verzui pe spate, cu dungi longitudinale aurii și azurii pe laterale, la alb-argintiu pe abdomen. Reproducerea Ostreinosului are loc în lunile iulie-august.

Platarinul (Chelon ramada)

Biologia sa este mai puțin studiată, însă și el prezintă asemănări cu celelalte specii din familia peștilor chefal. Exemplare de Platarin cu lungimi de până la 40cm au fost pescuite și în apele noastre, chiar dacă Platarinul este o specie răspândită mai mult în Marea Mediterană și în oceanul Atlantic. 

Platarinul se distinge prin apendicele solzos de la baza înotătoarei pectorale și solzii mari care acoperă corpul. Este verde-cafeniu pe spate și prezintă laturi cenușii și benzi longitudinale cenușii-cafenii. Procesul său de reproducere are loc în luna ianuarie în Marea Mediterană.

Chefal cu ochi roșii (Planiliza haematocheilus)

Pe lângă Marea Neagră, Chefalul cu ochii roșii este răspândit mai ales în Pacificul de Nord-Vest, în special în Marea Japoniei, în Marea Egee și Marea Mediterană. De regulă, are o lungime de aproximativ 50cm, iar greutatea variază între 400g și 1,2kg. Adulții preferă habitatele din apele puțin adânci de coastă și regiunile de apă dulce ale râurilor.

Când se poate pescui peștele chefal

Pescuitul chefalului

Pescuitul chefalului poate fi practicat pe tot parcursul anului, însă cele mai reușite partide sunt în perioada august-septembrie. În zonele litoralului românesc, chefalul se hrănește în special dimineața, începând de la primele ore, până în jurul orelor 10:00. Astfel, pescuitul la chefal poate fi un succes dimineața devreme sau seara, iar răbdarea și perseverența sunt elementele cheie care completează peisajul. 

Zonele cele mai bune pentru pescuitul recreativ/sportiv la chefal

Venim către tine cu o listă de locuri în care s-au înregistrat cele mai multe capturi la noi în țară. Acestea sunt:

  • plaja Vadu;
  • la Nord de Gura Portiței;
  • plaja Năvodari;
  • plaja Sf. Gheorghe;
  • plaja Terminal Petromar.

Pescuit la chefal – recomandări și tehnici pentru o partidă reușită

tehnici pescuit la chefal

Iată în continuare câteva recomandări care să te ajute să alegi echipamentul potrivit. 

Lanseta pentru pescuit la chefal

Pescuitul cu lanseta presupune aruncarea momelii la distanțe mari, iar aruncările de peste 70-80 sunt considerate normale. Echipamentul necesar trebuie să fie mai greu, datorită puterii pe care o au, de regulă, peștii chefal. Recomandăm lansetele care au între 3,5 și 5 metri. Dacă alegi lansete mai mici, ține cont că ele permit lansări mai scurte. 

Un model excelent pentru pescuitul la chefal este Lanseta Match Trabucco Prestige Slim T-Match Allround, 4.50m, 30-80g, un telemach cu acțiune rapidă și blanc subțire (slim). Mânerul este acoperit cu un material mat transparent, rezistent la alunecare, ușor de curățat după o zi de pescuit intensă. Inelele cu picior mediu HD Sic sunt special concepute pentru a oferi protecție superioară firului și pentru a evita încurcarea lui. 

Descoperă mai multe detalii despre produs aici 👉🏻 Lanseta Match Trabucco Prestige Slim T-Match Allround, 4.50m, 30-80g

Mulineta pentru pescuit la chefal

În cazul mulinetei, îți recomandăm modelul Shimano Twin Power HG/XG FD (mărimea 4000xg). Modelul este echipat cu un rotor metalic Core Solid, de calitate și rezistent, care elimină distorsiunile și rasucirea în timpul drilului. Corpul metalic, realizat din aliaj Hagane, adaugă rigiditate și durabilitate cadrului, menținând în același timp o greutate redusă și o rezistență bună pe termen lung. 

Descoperă mai multe detalii despre produs aici 👉🏻 Mulineta Shimano Twin Power HG/XG FD (mărimea 4000xg).

Momeala și nada pentru chefal

Cele mai utilizate și la îndemâna tipuri de momeală pentru chefal sunt râmele, viermii, scoicile sau cocoloașele de pâine. Chefalul este atras în special de mirosul și aspectul râmelor și viermilor, determinându-l să le vâneze. De asemenea, poți folosi o pastă pregătită din specii de pește mărunțite (de exemplu, sardinele).

Nada se găsește sub formă de groundbait, cu arome atrăgătoare pentru pești. Aceste nade pot fi utilizate pentru a crea un nor în jurul zonei unde se pescuiește, atrăgând astfel chefalul.

👉🏻 Comandă acum Nada Dynamite Baits XL Cheese Groundbait 1kg și ai livrare rapidă și gratuită prin curier.

Montura pentru chefal – tipuri

Montura pentru chefal

Există mai multe tipuri de montură pe care le poți utiliza. Mai jos vei regăsi cele mai folosite: montura fixă și montura bombardă.

Montura fixă pentru pește chefal

Montura fixă este frecvent utilizată în pescuitul la chefal, mai ales atunci când peștele se concentrează în apropierea fundului mării. Pentru a realiza montura fixă, se montează plumb pe firul principal pentru a o menține aproape de fundul apei. Greutatea plumbului trebuie să fie suficientă cât să mențină montura stabilă și ancorată, dar şi să permită mișcarea ușoară a nadei.

👉🏻 Rezistența firului la rupere și abraziunea joacă un rol important în pescuitul la chefal. Alege Fir Monofilament Trabucco Tournament Super ISO, Albastru, 300m pentru partide reușite.

La capătul firului principal se leagă un cârlig de dimensiuni medii. Cârligul poate fi ales în funcție de dimensiunea și puterea dorită. Opțional, pentru a menține montura la fund, poate fi adăugat un al doilea plumb la o distanță de aproximativ 20-30cm față de cel inițial. Apoi, se adaugă momeala pe cârlig, iar apoi se poate lansa.

Montura bombardă pentru chefal – când se folosește

Montura cu bombardă a fost introdusă ca o nouă tehnică în Italia pentru pescuitul răpitorilor pe lac. Pentru această tehnică se utilizează o plută ovoidă din plastic, denumită și bombardă, străbătută axial de un tub subțire, având lungimea de 3-4 ori mai mare decât corpul ei. 

Secretul constă în materialul plastic al bombardei, care are o greutate mică și permite firului principal să culiseze liber prin tubul axial după lansare.

Acest dispozitiv poate fi montat pe firul principal, având un opritor de cauciuc între el și cele trei vârtejuri legate în serie, la care se leagă forfacul.

Pescuit chefal cu țaparină

Țaparina este o montură utilizată la pescuitul marin, creată dintr-un fir principal, cu o lungime cuprinsă între 1,5 și 2m, un monofilament cu diametrul de 0,22 sau 0,3mm. La acest fir sunt legate mai multe cârlige, dispuse la distanțe de 15cm, având lungimi scurte de 5-8cm. De obicei, se utilizează mai mult de 5 cârlige, ajungând până la 15.

La capetele firului principal se pot atașa vârtejuri pentru fixarea plumbului și pentru prinderea monturii pe linia principală a țaparinei. Cârligele folosite sunt în general cu ochet, de nr. 4 sau 5, pe care se adaugă o pană albă de rață sau una colorată de cocoș. Plumbul utilizat poate fi de formă cilindrică sau în formă de picătură, cu o greutate variabilă între 50 și 100 de grame, în funcție de puterea lansetei. Alegerea firului se face în funcție de preferințe personale.

👉🏻 Comandă acum Fir Monofilament Trabucco S-force Xps Surf Cast 300m, rezistent la nod,  se comportă excelent, iar culoarea îi oferă o vizibilitate foarte bună chiar și pe timp de noapte. 

Pescuit chefal cu pluta

De obicei, pescuitul cu lanseta se face la plută. Pluta ar trebui să fie suficient de mare, cu greutate mică, cu antenă lungă și culori vii, iar corpul de o culoare mai închisă, pentru a preveni atacurile pescărușilor. Pluta trebuie să aibă la partea inferioară un inel metalic bine fixat, prin care firul liniei va culisa ușor.

Opritorul poate fi o perlă din plastic fixată pe linie deasupra agrafei, cu care se leagă montura de linia principală. La baza fiecărui cârlig se poate adăuga o perlă flotoare care să ridice cârligul și să-l agite sub acțiunea curentului de apă.

Dacă ai nevoie și de alte detalii despre echipamentul potrivit pescuitului la chefal, nu ezita să ne contactezi. Te așteptăm și în magazinul din București, unde echipa MarelePescar îți poate oferi mai multe informații, recomandări și consultanță în alegerea produselor de care ai nevoie și care sunt potrivite bugetului tău. 

Robert Necula, consultant al magazinului MarelePescar, este un pescar pasionat, căruia i s-a aprins scânteia pescuitului încă din copilărie. În inima lui Robert, pescuitul a fost întotdeauna o pasiune profundă, care l-a purtat în mijlocul naturii și i-a oferit un refugiu în aer liber. Cu o abordare relaxată și deschisă, Robert explorează o gamă variată de stiluri de pescuit, fără a se limita la unul anume. Pentru el, diversitatea în pescuit este cheia experienței, iar fiecare tehnică aduce cu sine propriile satisfacții și provocări.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *