Toate lacurile destinate pescuitului de la noi sunt populate cu crap, iar pescuitul la crap este principala alegere a pescarilor români. Este o metodă care implică un pescuit comod, de așteptare, care presupune mult timp și un volum mare de nadă. Există câteva detalii care influențează rezultatul unei partide de pescuit, iar acestea țin de tehnica abordata, echipamentul adecvat și timpul necesar. Vom vorbi despre ele in cele ce urmeaza.

Tehnici de pescuit la crap

Iată ce stiluri de pescuit la crap poți practica:

Stilul lansat

Pescuitul la crap lansat este cea mai la indemana si mai putin costisitoare tehnica. Este indicat sa apelezi la lansetele de 3,90 metri pentru a detine in mod optim controlul asupra distantelor la care vei pescui. 

De asemena, o lanseta de 3,90 metri ajuta semnificativ pescarul in dril in zona malului. Un alt plus in aceasta tehnica de pescuit la crap este mobilitatea. Vei putea reveni cu monturile la mal ori de cate ori consideri ca este cazul.

Stilul plantat

Este o tehnica mai complexa care implica cunostinte vaste despre comportamentul crapului. In general, tehnica plantat in pescuitul la crap implica monturi dedicate, tehnice, prezentari mascate si strategii care presupun unele riscuri. In general, se apeleaza la aceasta tehnica pe lacurile care detin zone greu accesibile prin lansare.


Unul dintre cei mai importanti pasi in pescuitul la crap il reprezinta alegerea corecta a carligului. Carligele de crap se afla in stransa legatura cu restul echipamentului, atat la propriu cat si la figurat, iar multitudinea de modele, tipuri si marimi nu este deloc intamplatoare. Descopera oferta de carlige de la MarelePescar.

Echipamentul – ce scule pentru pescuit la crap sa alegi

Fiecare din stilurile de mai sus implica anumite particularitati si echipament specific. Exista scule de pescuit dedicate strict acestui tip de peste pe care il vom prezenta in cele ce urmeaza.

Lanseta

Tipul de lanseta pentru crap este usor de identificat, fiind echipata cu 6 inele mari in diametru si compusa din doua-trei tronsoane. Ideale sunt lansetele pentru crap din doua tronsoane, mai rigide si mai controlabile atat la lansare, cat si in dril. Iata de ce sa tii cont cand alegi lanseta pentru pescuitul la crap.

Lungimea lansetei

De cele mai multe ori, lungimea lansetei influenteaza rata de reusita a partidei de pescuit la crap. Sunt momente in care pe unele balti ai nevoie de distanta mare si n-o vei obtine cu lansete scurte. 

Se recomanda doua lungimi de lansete: 3,6 m si 3,9 m. De asemenea, modul in care se comporta montura in timpul lansarii influenteaza distanta, care, de obicei, este de aproximativ 120-140 m fata de mal.

Puterea lansetei

Cand vorbim despre putere, ne referim in principal la greutatea maxima sau intervalul in care variaza greutatea plumbului pe care lanseta respectiva il poate propulsa in conditii de siguranta, cu risc minim de a se rupe. 

Plaja de puteri si situeaza intre 2,75 lb (livre) si merg pana la 3,75 lb. Lansetele care depasesc aceste valori se numesc lansete de nadire (spod) si sunt concepute pentru lansarea unor cantitati considerabile de nada.

Greutatea lansetei

Lansetele de pescuit la crap nu sunt cele mai usoare instrumente. In general, la pescuitul cu plumb, folosim greutati intre 100 si 115 grame. La pescuitul cu momitor, tot in jurul acestor valori ne vom afla. Este bine sa ne orientam inspre lansetele de pescuit la crap care nu depasesc 350 de grame. 

Dupa cum am vazut mai sus, de lanseta poate depinde succesul la o partida de pescuit. Descopera gama de lansete pentru pescuit la crap de la MarelePescar si alege modelul care ti se potriveste.

Mulineta pentru pescuit la crap

Mulineta pentru crap este mare si va trebui sa faca fata distantelor, greutatilor si pestilor in timpul drilului. De aici si corpul mare si robust. Mulinetele de ultima generatie beneficiaza de greutate redusa, sisteme de protectie si asezare a firului sau frane pentru fir cu fidelitate ridicata.

Marimea tamburului

Cu cat mai mare, cu atat mai bine pentru o mulineta de pescuit la crap. Marimea tamburului mulinetei de pescuit la crap dicteaza trei parametri:

  • distanta la care poti pescui;
  • metrajul de fir pe care il poate stoca;
  • rata de recuperare.

Daca pescuiesti la 120 de metri, ai nevoie ca recuperarea spre mal sa nu dureze mult. Un tambur cu diametru mare va depozita in recuperare uneori si un metru liniar de fir de pescuit.

Capacitatea tamburului

Mulinetele de crap provin din pescuitul oceanic, unde, constant, este nevoie de distanta si rata de recuperare mare. In general, o mulineta de pescuit la crap poate stoca intre 300 si 500 de metri liniari de fir in functie de diametrul acestuia.

Firul pentru pescuit la crap

Vine in multe culori si diametre avand ca scop sa faciliteze drilul, sa optimizeze distantele la care se poate pescui si sa diminueze efortul fizic depus de pescar.

Diametrul firului

Firele cu diametru redus sunt utilizate in special la pescuitul la crap la distanta. Cu cat firul este mai subtire, cu atat va lansa la distante mai mari monturile tinta. In acest sens, se apeleaza deseori la un diametru de 0.22 mm in capatul caruia se va atasa un inaintas (leader), care are rolul de absorbant de socuri.

Rezistenta firului

Rezistenta la rupere nu are legatura cu greutatea pestelui, ci cu forta pe care crapul o genereaza mai ales pe lungimi scurte unde firul este limitat ca proprietati.

Elongatia

Monofilamentul are la baza o structura elastica, foarte benefica, care de comporta ca atenuator de socuri in dril. Elongatia nu este foarte mare, dar este necesara atunci cand vorbim de pescuit la crap. In departare, in timpul drilului, crapii de dimensiuni mari au tendinta sa plece smucit.

Culoarea

In general, in pescuitul la crap, se folosesc 4 culori: rosu, galben fluorescent, alb si maroniu. Primele doua culori ajuta mai ales pe timpul noptii, intrucat este mai usor sa identifici cu lanterna un fir colorat.

Alegerea momelii pentru pescuit la crap

Comportamentul crapului a a scos la iveala in timp anumite preferinte in materie de hranire in functie de anumite perioade din an. Asadar, avem momeli de nutritie (hranire si benefice) si momeli de atractie (produse sintetice artificiale bazate exclusiv pe stimul olfactiv sau vizual). Iata la ce trage crapul:

Momeli de nutritie

Momelile de nutritie in pescuitul la crap sunt clasa de compusi de provenienta naturala procesate minim. Procesarea este una mecanica (maruntire/tocare), termica (procesarea amidonului in cazul proteinei vegetale) sau enzimatica (procesarea proteinei de origine animala). Avem asa:

  • Boilies – sunt sfere de diametre de la 10 pana la chiar 30 de milimetri. Acest tip de momeala este un amestec de fainuri, arome si coloranti. Momeala pentru crap in forma de boilies are ca reper stimulul olfactic, gustativ si vizual. Aceste momeli nu se dizolva, iar un boilies poate fi pescuit si 72 de ore, fara ca acesta sa isi modifice forma, textura sau culoarea.
  • Pelete – sunt realizate din fainuri animale sau vegetale, tratate atat termic cat si enzimatic. Reactioneaza extrem de rapid in apa si se dizolva intr-un timp relativ scurt.
  • Bile solubile – concepute sa activeze rapid vadurile si sa se descompuna intr-un timp scurt (maxim 2 ore).
  • Porumb – cea mai la indemana momeala de pescuit la crap, care. din pacate, este periculoasa si poate avea efecte negative asupra crapului.
  • Mamaliga – cea mai sigura momeala de pescuit la crap, este varianta la care se apeleaza cel mai des atunci cand vorbim de ape salbatice. Poate fi aromata si colorata in procesul de fabricare.

Momitoarele sunt folosite cu succes de foarte multi pescari, fiind unul dintre cele mai simple si mai eficiente moduri de a introduce nada si particule in locul in care pescuiesti. Au, de regula, o capacitate mare de a transporta materiale de hranire pentru pesti, si, prin consecinta, reusesc sa ii atraga aproape de carlig. MarelePescar pune la dispozitia pescarilor pasionati o gama variata de momitoare. care sa-ti sporeasca sansele de a obtine capturi generoase.

Momeli de atractie

Au aparut ca solutii pentru lacurile unde pe substrat este prezenta multa vegetatie sau namol. Microorganismele din stratul superior de namol ataca momeala naturala, schimbandu-i propietatile chimice initiale. Acest lucru este un dezavantaj. Pentru a evita substratul si a castiga lupta cu gravitatia, pescarii au apelat la ingredient cu flotabilitate ridicata. In urma unui proces de maruntire, colorare si aromatizare, a luat fiinta clasa de momeli de atractie. 

  • Pop-up – este o bila cu diametru similar cu al unui boilies, colorata intens si aromata pe masura. Are capacitatea de a tine in flotabilitate controlata orice boilies care va fi corelat corespunzator ca diametru si greutate.
  • Critic echilibrate – bile sau cilindri realizati din amestecuri sintetice si naturale in anumite cazuri

Artificiale – sunt copii fidele realizate din materiale sintetice ale porumbului, boilies-urilor si peletelor. Sunt momeli de pescuit la crap flotante, colorate care spre deosebire de pop-uri se pot reutiliza vreme lunga de timp fara sa isi modifice forma, textura sau aroma.

Cum abordezi o partida de pescuit la crap

O partida de pescuit necesita putina documentare. Fiecare balta de pescuit are anumite caracteristici care vor influenta succesul partidei. Astfel, in unele lacuri, anumite monturi de crap vor functiona mai bine si mai rapid decat altele. Pentru a descoperi cum sa abordezi corect o partida, este important sa urmezi o serie de pasi. Iata ce trebuie sa iei in calcul:

Durata

Pentru a obtine rezultate la o partida de pescuit la crap, se recomanda partide de minim 24 de ore. 48 de ore este un interval optim, iar ideal este de 72 de ore. Acest interval de timp ajuta nada de crap sa lucreze corect in apa, ofera monturilor de crap timpul necesar pentru ca pestii sa se acomodeze cu ele si cu prezenta firelor de pescuit.

De asemenea, crapii vor avea posibilitatea de a interactiona cu momeala si de a se grupa pe vadurile pe care le vei crea. Cu cat este mai lunga partida de pescuit, cu atat vei spori sansele de a obtine capturi.

Locatia

Este bine sa te documentezi putin inainte de a vizita o balta. Afla informatii esentiale despre balta de pescuit, despre locurile de pescuit si comportamentul crapului in functie de standul sau standurile lacului.

La momentul sosirii pe lac, observa luciul apei si urmareste daca pestii apar in anumite zone. Iti vei da seama dupa sariturile pe care le fac. Cauta zone care in mal au stuf, copaci si umbra, locuri care sunt frecvent ocupate de crap.

Unde pescuim weekendul acesta? Probabil este cea mai des intalnita intrebare a pescarilor. Este dificil sa te decizi. Pescuitul nu functioneaza dupa reguli stricte, ci este mai degraba o chestiune ce tine de intuitie, moment bine ales si noroc. In Romania, avem numeroase lacuri care ofera toate facilitatile pentru pescari. Descopera top 10 balti unde sa pescuiesti in aceasta vara.

Nadirea

Este limbajul comun al pescarului de crap si al pestelui. Ca strategie, trebuie sa stii ca nadele de crap lucreaza diferit: unele se activeaza mai rapid, altele mai lent, iar, in functie de parametrii partidei de pescuit si de obiectivele setate, vei alege tipul de nada.

Strategiile de nadire au la baza apelul (nadirea de start), intretinerea (nadirea constanta a vadului pe durata partidei de pescuit la crap) si selectia (nade de crap specific destinate exemplarelor mari).

Procesul de nadire se bazeaza, in prima faza, pe atragerea pestilor de talie mica. Acestia, prin agitatia pe care o vor face, vor atrage atentia exemplarelor de talie medie. In tot acest timp, secretul este ca nada introdusa in vad sa contina elemnete de granulatie medie si mare care sa sustina nivelul de interes al pestilor mici. Acestia nu o vor putea consuma, insa vor starni interesul pestilor mari.

Am incercat in acest articol sa aducem informatii utile pentru pescari despre cum sa beneficieze de capturi frumoase de crap. Alege echipament adecvat, adopta tehnica care ti se potriveste, alege balta cu potential si locul care te inspira si lanseaza puternic. Fir intins!

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *