Mreana nu este un pește ușor de prins, mai ales dacă nu îi cunoști îndeajuns de bine de particularitățile, comportamentul și locurile unde îi place să stea. Afli toate informațiile de care ai nevoie în rândurile de mai jos.

Ce trebuie să știi despre peștele mreană

Este un pește de apă dulce din familia ciprinidelor sau familia „crapului”. În țara noastră, mreana se regăsește atât în marile râuri, precum Dunărea, Olt, Mureș, Siret, Argeș sau Crișuri, cât și în afluenții principali de apă, ca Neajlov sau Ciorogârla. Preferă ape repezi de deal și șes în care se regăsesc curenți.

Este important de știut că mreana are o viață bentonică. Asta înseamnă că trăiește pe substratul apei, pe lângă pietre, bolovani și alte obstacole, respectiv pe albii pietroase sau nisipoase.

Aspect

Cu un corp alungit și o musculatură viguroasă, mreana este verde-măslinie/maronie pe spate, nuanță de culoare care se deschide spre alb-gălbui/auriu spre zona abdomenului. Aripioarele mrenei sunt roșiatice. Deși mreana are oase foarte multe, carnea peștelui este gustoasă.

Are numeroși solzi mărunți, iar corpul i se termină cu o înotătoare mare excavată, având doi lobi ascuțiți și ușor diferiți ca mărime. Prezintă buze cărnoase și patru mustăți, două mai scurte pe buza de sus și două mai lungi pe buza de jos. Mustățile au rol gustativ și tactil.

În căutarea hranei, datorită botului puternic, mreana poate răsturna anumite pietre și obstacole situate pe fundul apei. În plus, dinții, care sunt dispuși pe trei rânduri, îi permit mestecarea momelilor tari.

În medie, mreana are între 30 și 50cm lungime, cu o greutate de până în 2kg. În mod excepțional, mreana de Dunăre poate ajunge și la 120cm lungime, respectiv o greutate de 10-12kg.

Chiar dacă este mai rar întâlnită, mai există o specie numită mreană „vânătă”, care în afara culorii și dimensiunii mai mici, prezintă aceleași particularități.

habitat mreana

Hrănire. Ce mănâncă mreana

Mreana se hrănește în principal cu insecte, viermi, moluștee și crustacee, dar și cu hrană vegetală. Peștii de talie mare consumă, ocazional, și pești mici, cum sunt guvizii.

Înmulțire

Mreana are o perioadă de înmulțire care începe în aprilie și se termină în mai-iunie. Peștii, femele și masculi, se adună în bancuri și migrează în susul apei.

Masculii sunt ușor de recunoscut în această perioadă prin prezența unor „perle ale dragostei” – pete în zona superioară a corpului care dispar la sfârșitul perioadei de reproducere. Icrele se depun în ape adânci, cu albie nisipoasă sau pietroasă. Este bine de știut că icrele de mreană sunt toxice, așadar nu se pot consuma.

În această perioadă de migrație, acest pește nu se hrănește, prin urmare nu vei avea prea multe șanse de a prinde mreană.

Când se poate pescui mreana

Septembrie-octombrie este perioada de vârf în care se poate pescui mreana, atunci când se mai răcește afară și pofta de hrană a peștelui crește.

Totuși, mreana se poate pescui și în lunile calde, cu precădere la început de vară, când încă temperaturile nu sunt foarte mari. Altfel, având în vedere că este un pește nocturn, poți da la mreană noaptea.

Unde se poate pescui mreana

Exceptând perioada de reproducere, mreana este un pește solitar. Față de crap, este mai pretențioasă la factorii de mediu și va trebui să ții cont de preferințele ei.

Ca la orice pește, localizarea este foarte importantă. Mreana se poate pescui pe principalele râuri din țară, dar și pe afluenții cu ape repezi sau medii. Va trebui să cauți locuri cu ape tulburi, în preajma cărora se găsesc diferite obstacole (stânci, bolovani, copaci etc.), marginile vadurilor de apă sau zone în care sunt curenți sau șuvoaie de apă.

Pe listă intră și Dunărea. De exemplu, poți încerca în avalul barajului Porțile de Fier, precum Gruia sau Gârla Mare.

Momeli pentru prinderea mrenei

Momelile de mreană sunt diverse. Ca și crapul sau carasul, se hrănește prin absorbție.

În timpul sezonului de pescuit, pentru prinderea mrenei se recomandă mai ales viermi prinși în buchet pe cârlig, dar și râme, lipitori, melci sau coropișnițe.

Vara, mreana se pescuiește adesea cu brânzeturi (cașcaval, parmezan, brânză topită, șvaițer) amestecate cu pâine sau mămăligă tare. Verifică des starea acestui tip de momeală, deoarece brânzeturile se pot dezintegra ușor în apă și în urma lanseurilor repetate.

Pentru ademenirea mrenei, folosește rețete de nadă cu aromă puternică de brânză, cașcaval sau parmezan. De exemplu, îmbinarea unei proteine lactice, cum este făina de parmezan, cu o proteină animală, ca viermi sau râme, poate fi o combinație atractivă. Și peleții sau semințele dau rezultate în pescuitul mrenei.

Oricare ar fi momeala aleasă, va trebui ținută, din greutatea plumbului și a monturii, cât mai aproape de fundul apei.

echipament pescuit mreana

Echipamentul necesar pentru pescuitul la mreană

Mreana se poate pescui fie la feeder, fie la spinning. Cum cei mai mulți pescari de la noi preferă prima abordare de pescuit, ne vom concentra atenția pe lansete concepute pentru tehnica method feeder. Dincolo de aceste două metode, pescarii cu experiență și dispuși la efort folosesc varga cu plută.

Lanseta pentru pescuit la mreană

Luând în considerare habitatul și comportamentul acestui pește, se recomandă folosirea unei lansete puternice, așadar din gama „heavy”, cu vârfuri rezistente la curenții apelor care să semnalizeze trăsăturile mrenei.

Descoperă 👉 lanseta Formax Rod Elegance Lusson Distance Feeder, ușoară și puternică, cu trei vârfuri de semnalizare. Returul este gratuit. 

Rezistența lansetei este, prin urmare, un criteriu-cheie. Ea trebuie să facă față smuciturilor și plecărilor rapide ale mrenei. Cu cât lanseta pentru tehnica method feeder este mai lungă, 3.90m fiind recomandarea noastră, cu atât vei avea o experiență mai bună, respectiv control în timpul drilului de luptă cu mreana.

Pentru aruncări precise la distanță, 👉 lanseta Delphin Magma M3 Feeder, cu cinci vârfuri de semnalizare, este o alegere bună. Comandă rapid online. 

Mulineta pentru pescuit la mreană

În completarea lansetei, vei avea nevoie și de o mulinetă pe măsură.

Alege 👉 mulineta Formax Elegance Method Accela Feeder, cu frână frontală precisă și manivelă metalică rezistentă. Profită de gama noastră variată, livrată din depozitul propriu.

Cum drilurile vor fi palpitante, cu momente în care mreana va trage brutal, fiecare centimetru de fir de pe mulinetă va conta. Mărimea tamburului se recomandă a fi între 4000 și 6000. De asemenea, frâna mulinetei are un rol foarte important în pescuitul mrenei. Poți lua în calcul și o mulinetă cu baitrunner.

Special concepută pentru aruncări lungi, 👉 mulineta Preston Extremity Feeder asigură o rulare fluentă în timpul drilului. Ai transport gratuit la comenzi de peste 300 de Lei. 

Fir pentru pescuit la mreană

Ai nevoie de un fir cu caracteristici speciale, respectiv profil hidrodinamic și o bună rezistență la rupere. Pornind de aici, un fir monofilament, care se scufundă rapid în substratul apei, la care se adaugă o frecarea minimă, va fi perfect. Totodată, camuflajul firului trebuie să fie unul foarte bun.

Cum firele scufundătoare și rezistente la abraziune sunt ideale, îți recomandăm 👉 fir Matrix Horizon X Sinking sau 👉 fir Trabucco XPS Method Feeder. Dacă ai nevoie, îți oferim inclusiv consultanță telefonică, pe site sau în magazin. 

recomandari pescuit mreana

Tehnici, ponturi şi alte recomandări pentru pescuitul la mreană

Mreana este un pește puternic, care se luptă cu îndârjire atunci când este prins în cârlig. Așteaptă-te să ai parte de un dril obositor, care se poate termina și cu un eșec. Pentru prinderea cu succes a acestui pește, va trebui să ții cont de câteva aspecte esențiale:

  • înțeparea trebuie să fie energică, cu o mișcare puternică, pentru a învinge atât peștele, cât și curenții apei în care pescuiești. Îți recomandăm o montură cu fir de păr, unde expunerea cârligului facilitează mai bine înțeparea. Cârligul trebuie să fie extra-rezistent, pentru pescuitul în zone cu pietre și agățături. Pune accent pe orientarea ochetului spre interior, reducând șansele de a pierde mreana. Având în vedere puterea peștelui, se poate include în montură și o strună.
  • odată înțepată, mreana are obiceiul de a trage puternic la fundul apei. Eliberează suficient fir de pescuit, pe care să-l ții întins. Dacă configurația malului îți permite, mergi cu calm și răbdare de-a lungul lui, și mulinează treptat pentru a ridica peștele din apă. Evită să ajungi în zone cu vegetație și alte obstacole.
  • mreana are un comportament înșelător, ea oprindu-se, uneori, din a se mai zbate. Vei avea impresia că este blocată în vreun obstacol sau că a renunțat la luptă. Este un moment în care mreana se odihnește. Dacă îți vei pierde din concentrare și vei detensiona firul, mreana va porni cu avânt spre larg, existând riscul să o pierzi din cârlig, să rupă firul sau chiar să scapi lanseta. În astfel de momente de acalmie, îți recomandăm să faci câteva smucituri scurte, pentru a forța peștele să se miște din nou.
  • adusă la suprafața apei, mreana are un alt obicei înșelător, acela de a se culca pe o parte. Va trebui să o provoci cu vârful lansetei, iar dacă dă semne de revenire, nu te grăbi să o pui încă în minciog. Are încă resurse de energie încât să-ți facă o surpriză nedorită.
  • auzul și vederea mrenei sunt foarte dezvoltate, prin urmare prezența pescarului poate fi ușor depistată. Dacă simte pericol și aude zgomote, mreana se va retrage rapid spre fundul apei. Așadar, dacă pescuiești din apă, păstrează o distanță de câțiva metri față de zona în care arunci lanseta. Și pe mal va trebui să fii atent la zgomotele pe care ai putea să le produci.

În concluzie, pentru a prinde cu succes mreană, ai nevoie de un ansamblu lansetă-mulinetă-fir cu o foarte bună rezistență, altfel șansele de reușită vor fi foarte mici. În plus, răbdarea și priceperea în aplicarea tehnicilor sunt factori-cheie în lupta cu acest pește energic.

Robert Necula, consultant al magazinului MarelePescar, este un pescar pasionat, căruia i s-a aprins scânteia pescuitului încă din copilărie. În inima lui Robert, pescuitul a fost întotdeauna o pasiune profundă, care l-a purtat în mijlocul naturii și i-a oferit un refugiu în aer liber. Cu o abordare relaxată și deschisă, Robert explorează o gamă variată de stiluri de pescuit, fără a se limita la unul anume. Pentru el, diversitatea în pescuit este cheia experienței, iar fiecare tehnică aduce cu sine propriile satisfacții și provocări.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *