Pescuitul la șalău îți poate da bătăi de cap, chiar și dacă ești pescar experimentat. Fiind un pește căutat în apele noastre, ți-am pregătit o serie de informații și recomandări pentru partide reușite.

Informații generale despre șalău

Șalăul este un pește răpitor de apă dulce, apreciat pentru carnea lui gustoasă și plină de proteine. Până să-l consumi, însă, va trebui nu doar să-l recunoști după aspect, ci și să-i cunoști principalele particularități. După informațiile generale, o să afli și cum îl poți prinde.

Aspect

Cu o formă cilindrică a corpului, care se subțiază spre coadă, și un bot alungit, ce se termină cu dinți ascuțiți, șalăul se poate confunda cu alte specii de pești. De exemplu, îl poți confunda cu o știucă, iar aripa dorsală distinctivă, cu țepi, te poate face să crezi că este un biban, la exemplarele mici de șalău. De altfel, el face parte din familia bibanilor.

Capul șalăului este comprimat în lateral, iar gura are o deschidere oblică, ajungând până spre zona proeminentă a ochilor. Ochii mari îi permit peștelui să vâneze ușor prada, chiar și în ape tulbure și în condiții de lumină slabă. Pe buza superioară și inferioară, șalăul are câte doi incisivi ascuțiți și puternici.

cum arata salaul

Culoarea șalăului este verde-cenușie, deschizându-se ușor spre burtă, unde devine alb-crem. De asemenea, mai remarcăm și dungile închise, între 8 și 12, care coboară de pe spate pe laterale. Aripioarele pectorale, pelvine și anale au culoarea alb-murdar. Corpul este acoperit de solzi mici și aspri.

Lungimea unui șalău este, de regulă, între 40 și 70 de cm. Mai rar vedem exemplare mai lungi, de peste 1m. Greutatea lui este între 1 și 4kg. În mod excepțional, poți pescui șalău de peste 10kg. Un șalău trăiește, în medie, 20 de ani.

informatii generale salau

Unde se găsește

Șalăul preferă apele limpezi, bogate în structuri naturale sau artificiale. De exemplu, copaci căzuți, stânci, bolovani, praguri, gropi etc. Preferă astfel de locuri de substrat, pentru că este un pește de ambuscadă, căruia îi place să stea ascuns și să vâneze prada. Așadar, ia în calcul apele cu agățătură atunci când pescuiești șalău.

Zone cunoscute de pescuit șalău în țara noastră:

  • În țară: lacurile Green Paradise, Greaca, Boiu Mare, Valea Ciorii, Tocile etc.;
  • În apropiere de București: lacurile Snagov, Căldărușani, Cernica, Dârvari, Tâncăbești 2, Varlaam, Valea Cociovaliștea etc.;
  • Apele principalelor râuri, precum Prut, Siret, Olt sau Mureș. Caută și zone portuare, capete de pod sau treceri de BAC;
  • Complexul lagunar Razelm-Sinoe;
  • De asemenea, prinderea șalăului de Dunăre este o experiență unică pentru orice pescar.

În apele curgătoare, șalăul stă în locurile unde curenții puternici se întâlnesc cu suprafețele de apă mai liniștite. Mai precis, în așa numitele „ape de despărțire”.

La pescuitul șalăului pe lac, ține cont de zonele intrare și ieșire a apei. Unde nu există structuri vizibile, el va profita de curenții de apă oxigenată și ușor tulbure („bulboane”).

Când se pescuiește

În 2024, perioada de prohibitie a șalăului este între 20 martie și 7 iunie. Șalăul vărgat, cu dimensiuni mult mai mici și căruia îi lipsește incisivii ascuțiți, este o specie cu prohibiție pe toată durata anului. În Delta Dunării, în afara perioadei de prohibiție, șalăul se poate pescui prin eliberarea imediată a acestuia (catch & release). Se poate reține un singur exemplar pe zi, care să nu depășească, însă, 3kg.

Ca perioadă de pescuit șalău, excluzând prohibiția, cel mai indicat este primăvara sau toamna, pe vreme răcoroasă. Primăvara, când apele se dezgheață, șalăii se pregătesc de reproducere, fiind și un moment oportun să vâneze obleți și alți peștișori mici care au supraviețuit peste iarnă. Toamna, șalăii se hrănesc mai agresiv, pregătindu-se pentru sezonul rece.

Totuși, șalăul se poate prinde și vara, în special la răsăritul și apusul soarelui. De asemenea, și zilele înnorate de vară pot aduce capturi frumoase.

Echipament necesar pentru pescuitul la șalău

Fiind un pește energic, mai ales spre finalul drilului, pescuitul la șalău este provocator. Având în vedere habitatul în care îi place să stea și din lipsa experienței folosirii echipamentului potrivit, riscul de a pierde năluci și rupe fire este destul de mare. Pentru a evita cheltuielile inutile și partidele stresante de pescuit, ține cont de recomandările noastre de mai jos.

Recomandări de fir textil pentru șalău

Orientează-te către un fir textil subțire, care să taie apa, să combată vântul din lateral (firul nu mai face „burtă”), respectiv să transmită informațiile din masa apei (fir cu sensibilitate bună). În plus, pentru protecția firului, folosește și un înaintaș de fluorocarbon. Este un accesoriu obligatoriu la un fir textil șalău, având în vedere locurile cu agățături preferate de acesta.

🐟 Îți recomandăm un fir textil Sufix 832 Neon Lime, împletit, rezistent la abraziune și cu alungire aproape nulă. În plus, firul amplifică sensibilitatea și reduce vibrațiile liniei. Aceste caracteristici îl fac să fie unul dintre cele mai bune fire textile. Descoperă gama noastră variată de produse!

fir textul pentru salau

Ce năluci și monturi să folosesc

Încă de la bun început, nu există „reguli de aur” în alegerea nălucilor. Prin urmare, rămâne să testezi diverse momeli pentru șalău până când ai atacuri.

Năluci șalău

Ca și în cazul altor răpitori, culorile și dimensiunile nălucilor sunt relative. Important este să testezi și să ții cont de caracteristicile apei. Uite care sunt recomandările MarelePescar pentru năluci de șalău:

Shad-uri

Nălucile tip shad sunt concepute din silicon moale; imită foarte bine forma și mișcările unui peștișor. Unele shad-uri generează vibrații, ce ajută la atragerea peștelui. Shad-urile sunt preferate de șalău și vin într-o varietate de forme, culori și dimensiuni.

🐟 Îți recomandăm:

  • Shad Keitech Easy Shinerare un balans perfect în apă, respectiv o acțiune realistă, imitând excelent mișcările unui peștișor viu.
  • Shad Gambler Little EZ este o nălucă suplă, cu o evoluție care poate fi discretă sau agresivă, în funcție de modul în care recuperezi.

Cicade

Nălucile tip cicade sunt metalice, și creează vibrații dese și scurte. Sunt atractive pentru peștii răpitori, respectiv sunt recomandate pentru pescuitul pe substratul apei. De asemenea, sunt năluci potrivite pentru pescuitul șalăului în locuri dificile, precum stuf, curenți, vânt etc., deoarece transmit excelent semnale în blancul lansetei.

🐟 Îți recomandăm:

  • Cicada Strike Pro Astro Vibecicadă pentru tehnicile de pescuit vertical, cu recuperare sus-jos. Prin cele 3 poziții de prindere, oferă moduri diferite de evoluție.
  • Cicada DUO Metal Garage Plate Vibare un corp compact și aerodinamic, permițând lansări lungi. Are două ochiuri de prindere, în funcție de modul în care recuperezi (lent sau rapid).

Cicada DUO Metal Garage Plate Vib pentru salau

Voblere

Nălucile tip voblere, fabricate din diferite materiale, imită peștii de pradă. Comparativ cu știuca, trăsăturile cu voblere sunt mai puțin evidente la șalău. Totuși, voblerele de adâncime, de tip „rattling”, performează cel mai bine în pescuitul de șalău.

🐟 Îți recomandăm:

  • Vobler Rapala Rippin’ Rapare o adâncime de scufundare variabilă, fiind un vobler scufundător de tip „rattling”. Având capul plat, va sta poziționat vertical pe fundul apei.
  • Vobler DUO Realis Vibrationaerodinamica sa îi permite să ofere o receptivitate remarcabilă, mai ales pentru șalăii inactivi. Greutatea fixă atașată îi permite acestui vobler să coboare rapid în adâncime, având un sunet atractiv la recuperare (datorită biluțelor din interiorul lui).

Monturi șalău

Monturile pentru șalău se aleg în funcție de mai mulți factori, precum adâncimea apei, echipamentul de pescuit din dotare sau momeala folosită. Uite două monturi pentru dat la șalău.

Montură cu peștisor viu

O alternativă la năluci, este montura șalău cu peștișor viu. Folosește peștișori cu o lungime cuprinsă între 4 și 7 cm, precum obleți, guvizi, clean, plătică etc. În caz contrar, poți tranșa peștișorii. O parte dintre pescarii de la noi preferă montură șalău cu bucățică de pește. Așa cum spuneam, nu există o regulă a succesului, deci poți testa și tu asta.

Sunt două variante de monturi cu peștișori vii:

  • O variantă simplă ar fi să folosești o plută culisantă și un rig cu un singur cârlig. Cu această montură poți pescui foarte bine și în ape adânci sau la distanță față de mal.
  • A doua variantă, este montura cu plumb și vârtej triplu (paternoster), respectiv un rig cu două cârlige. Acesta este ideală dacă pescuiești în locuri cu multe agățături și vegetație, cum ar fi lacurile de câmpie. Astfel, chiar dacă poți să pierzi plumbul, salvezi peștele și restul monturii.

Șalăul este, uneori, mofturos în alegerea hranei. Astfel, dacă „nu vrea” peștișori, încearcă și cu broaște, larve sau insecte.

🐟 Îți recomandăm montura pentru salau Smax. Este o montură simplă și eficientă, chiar și pe curenții puternici ai Dunării. Cârligul este de tip baitholder, fiind foarte ascuțit și ideal pentru înțeparea șalăului. Beneficiază de consultanță telefonică, online sau în magazin!

pescuit la salau din barca

Monturi cu jiguri

Ca montură șalău staționar sau din barcă, jigurile sunt foarte populare în rândul pescarilor experimentați. Începătorii au o oarecare retincență în a pescui cu jiguri, preferând mai degrabă oferta de năluci. Totuși, avantajul acestei monturi este că poți folosi năluci siliconice, de toate tipurile și formele.

Chiar dacă este o montură simplă, cu un cârlig lestat cu bilă de plumb, poate aduce rezultate foarte bune, asta depinzând și de calitatea tehnicii sau norocul pescarului. Cu această montură poți pescui șalău pe verticală sau pe substrat, funcționând cu toate modalitățile de recuperare. Câteva sfaturi de urmărit:

  • În apă mai puțin adâncă, folosește jiguri ușoare. În ape adânci sau cu prezența curenților, folosește jiguri grele. Când nu cunoști adâncimea apei, începe cu un jig mai greu.
  • Asigură-te că năluca evoluează corespunzător cu gramajul ales pentru jig. Evoluția este influențată de forma și dimensiunea nălucii, greutatea jigului, lungimea tijei cârligului, cum abordezi structura sau cum manevrezi lanseta. De asemenea, o nălucă înțepată de cârligul jigului undeva la mijloc, va avea o evoluție mai lentă, iar o nălucă înțepată în apropierea cozii, va avea o evoluție mai energică.
  • Jigurile pot fi folosite și în monturi șalău pe Dunăre. Aici este foarte important ca nălucile de silicon să fie purtate cât mai natural de curenții de apă ai Dunării. Ia cu tine mai multe jiguri de diferite gramaje.

În concluzie, montura cu jiguri șalău îți oferă posibilitatea de a încerca diverse abordări, tehnici și năluci.

Lansete

O lansetă potrivită pentru șalău trebuie să aibă o acțiune fast sau extra-fast, pentru înțepare rapidă și eficientă. În plus, mai contează și sensibilitatea ei. Acest aspect permite un bun control al nălucilor în timpul recuperărilor. Totodată, sensibilitatea mânerului și a mandrinei se traduce prin semnale care să te ajute în capturarea cu succes a șalăului.

Fie că pescuiești din barcă, fie că pescuiești de pe mal, o lansetă potrivită ca lungime, cumva la granița dintre cele două modalități de pescuit, ar fi de 2.4m. Cu alte cuvinte, ai nevoie de o lansetă nici prea scurtă, nici prea lungă.

🐟 Îți recomandăm lanseta Okuma PCH Air Spin. Îți asigură un nivel sporit de sensibilitate și un bun control în timpul recuperărilor. Blancul dispune de o rezervă de putere suficientă, iar inelele cu pastile ceramice împiedică ca firul să formeze bucle nedorite. Comandă online și ai retur gratuit în 30 de zile!

lanseta Okuma PCH Air Spin pentru salau

Mulinete

O mulinetă cu mărimea tamburului 2500-3000 este optimă pentru echilibrarea ansamblului lansetă-mulinetă pentru șalău. Centrul de greutate al ansamblului trebuie să se regăsească în zona mandrinei.

De altfel, o mulinetă ideală este cea care permite eliberarea tensiunii din blancul lansetei. Mai mult, capabilitățile frânei (performanța și mărimea discurilor de frână) contează în stabilirea taliei peștelui, dar și în comportamentul șalăului din timpul drilului.

🐟 Îți recomandăm mulineta Okuma Ceymar CHD. Funcționează cu o precizie superioară, având implementată tehnologia de ultimă generație „Line Control”. Poți comanda online, cu opțiunea de a ridica personal produsele din magazinul nostru aflat în București.

mulineta Okuma Ceymar CHD pentru salau

Tips & Tricks pentru pescuitul la șalău

  • Pe lângă alegerea corectă a echipamentului de pescuit, biologia și comportamentul șalăului sunt importante pentru a-l putea localiza;
  • Oriunde ai pescui șalău, liniștea din împrejurimi este un factor foarte important. Fii atent la zgomotele pe care le-ai putea produce și evită locurile gălăgioase;
  • Orice tehnică de pescuit alegi, la spinning sau staționar, pune accent pe contactul monturii cu substratul apei. Acolo se află șalăul, acolo trebuie să îți perfecționezi tehnica;
  • Șalăul este un pește răpitor gurmand, care atacă rapid. Bazează-te pe instinctul personal, mișcarea anormală a nălucii sau vibrațiile din blanc. Înțeapă fără să mai eziți. Înțepătura trebuie să fie una fermă, în forță, având grijă ca frâna mulinetei să fie reglată corespunzător. În cele din urmă, chiar dacă ai un eșec, respectiv a fost un semnal fals dat de contactul cu structurile apei, o poți considera o lecție învățată pentru a deosebi trăsăturile șalăului;
  • Dacă ai găsit un loc bun pentru pescuit șalău, abordează-l din mai multe unghiuri. Cu alte cuvinte, repoziționează-te ori de câte ori este nevoie. Reține faptul că este un pește care trăiește în bancuri, nu izolat;
  • Șalăul are un văz excelent. De aceea, culorile nălucilor se aleg în funcție de anotimp, transparența apei sau hrana specifică locului în care pescuiești. Totodată, dacă o nălucă are succes într-un loc, continuă să o folosești până când nu mai ai trăsături. În lipsă de activitate, testează și alte tipuri de năluci;
  • Folosește un sonar, dacă pescuiești din barcă. Pe Dunăre este absolut esențial unul, pentru a știi de unde să începi. De altfel, pescuitul șalăului din barcă îți oferă șansa de a te apropia mai ușor de zonele cu potențial, unde există obstacole și structuri;
  • Cu toate că recuperările pot fi rapide sau lente, îți recomandăm să le alternezi până ai primele atacuri. Lanseta trebuie ținută fie cu vârful orientat în jos, fie aproape orizontal cu suprafața apei.

pescuit la salau stationar

În concluzie, pescuitul la șalău necesită o corelare a cunoștințelor teoretice cu cele practice. De asemenea, modul în care folosești echipamentul și tehnicile de pescuit face diferența. Cu cât vei avea mai multe partide de pescuit la șalău, cu atât vei căpăta suficientă experiență pentru a lua decizii inspirate.

Cătălin Merdescu, pescar dedicat și experimentat în capturarea peștilor răpitori, este o prezență esențială în echipa magazinului MarelePescar. Cătălin s-a specializat în tehnici variate de pescuit, acoperind atât pescuitul la spinning, cât și casting, și deține o expertiză vastă în tot ceea ce ține de pescuitul la răpitor.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *