Articol actualizat in Ianuarie 2024

Ca în multe alte domenii, și pescuitul are o legislație în vigoare, care stabilește reguli și interdicții privind desfășurarea activității de pescuit, în decursul unui an. În acest articol, vei afla informații legislative importante despre perioada de prohibiție în pescuitul comercial, sportiv și, nu în ultimul rând, recreativ sau familial. Informează-te alături de MarelePescar și pescuiește întotdeauna legal!

Perioada de prohibiție

În stabilirea perioadei de prohibiție la pescuit sunt implicate trei instituții ale statului român: Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).Pe scurt, ANPA este instituția responsabilă pentru realizarea referatului privind prohibiția la pescuit și acvacultură, iar printr-un ordin comun, MADR și MMAP aprobă. În cele din urmă, actul normativ se publică anual în Monitorul Oficial al României, sub forma unui „Ordin privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii”.

Ce înseamnă prohibiție în pescuit

Prohibiție înseamnă luarea unor măsuri stricte în ceea ce privește pescuitul în România, indiferent de forma în care se practică acesta. Așadar, fie că ești pescar amator, profesionist, participi la competiții sportive, fie că, pur și simplu, faci asta în timpul liber recreativ sau în regim familial, ești supus unei legislații de prohibiție.

Ca o scurtă paranteză, pescuitul științific este cel mai permisiv în perioadele stabilite de prohibiție, în orice moment dintr-un an. Această formă de pescuit are, însă, nevoie de o autorizație specială de pescuit, având ca scop evaluarea și cercetarea speciilor acvatice existente în apele românești.Scopul prohibiției este de a proteja și de a conserva ecosistemele acvatice din apele teritoriale ale României, în contextul în care se practică în continuare braconajul piscicol, pescuitul fără permis ori au loc infracțiuni legate de pescuit, așa cum este păstrarea capturilor peste dimensiunile legale permise. Altfel spus, se dorește exploatarea durabilă a resurselor acvatice vii, printre care se află și speciile de pești.


Prohibiția este valabilă pentru apele naționale neconcesionate și habitatele naturale/ariile naturale protejate existente pe teritoriul țării noastre. Pescuitul în prohibiție se sancționează cu amenzi, anularea permisului de pescuit, respectiv întocmirea unui dosar penal pentru braconaj, în situațiile considerate grave.

👉 Citește și despre cum să intri în posesia unui permis de pescuit, un document individual și netransmisibil, prin care se atestă dreptul la pescuit.  

Când începe perioada de prohibiție în 2024

Perioada de prohibiție 2024 începe imediat după publicarea Ordinului comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor privind perioada de prohibiție. În 2024, această lege a apărut la data de 17 ianuarie (Ordinul nr. 561/2023/11/2024). 

Documentul include perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului, respectiv zonele de refacere biologică a resurselor acvatice vii, pentru anul în curs. Până la data de 17 ianuarie 2024, a continuat să fie valabilă legea de anul trecut, Ordinul nr. 10/235/2023. 

Când se termină prohibiția în 2024

În general, perioada de prohibiție durează între 10 și 60 de zile, în funcție de specie și de zona de interes. 

Cu excepția apelor frontieră de stat, pentru care ultima zi de pescuit este 30 mai 2024 inclusiv, cu anumite excepții, prohibiția în anul 2024 se încheie pe 7 iunie 2024. Mai mult, pescuitul pe brațele Dunării devine legal la 45 de zile de la interdicție.

Zonele și perioadele de prohibiție pentru pescuit în 2024

În linii mari, noutățile legislative din 2024 sunt următoarele:

  • Interzicerea pescuitului în scop comercial, recreativ/sportiv și familial a oricărei specii de pești, crustacee, moluște și alte vietăți acvatice, în zona Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunie 2024 inclusiv;
  • Permiterea, în afara perioadei de prohibiție, a pescuitului recreativ sau sportiv al următoarelor specii: știucă, șalău, somn și crap. Acest lucru este permis doar cu eliberarea imediată a capturilor (catch & release), cu reținerea unui singur exemplar pe zi, dintr-o singură specie, în Rezervația Biosferei Delta Dunării (Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării);
  • Interzicerea unei capturi mai mari de 10kg/pescar sau 15kg/familie pe teritoriul RBDD, pentru activități de pescuit recreativ sau sportiv, indiferent de numărul de zile petrecut la pescuit;
  • Interzicerea folosirii setcilor în zona RBDD, atunci când cota fluviului în dreptul orașului Tulcea scade sub 50cm. Excepție fac setcile cu mărimea ochiului A70mm pe Dunăre, pe brațele Meleaua Sfântu Gheorghe, Dunărea Veche, Golful Musura;
  • Interzicerea capturării de lipitori medicinale, în perioada 1 iulie – 31 august 2024 inclusiv;
  • Interzicerea capturării racului pentru femele, între 1 ianuarie și 9 aprilie 2024 și 1‑30 septembrie plus 1‑30 septembrie pentru masculi, pe teritoriul RBDD.

Informații suplimentare despre perioada de prohibiție pe Dunăre, la Marea Neagră și pe principalele râuri poți descoperi citind în continuare.

Pescuit interzis în habitate piscicole naturale

Se menține perioada de pescuit interzis între 9 aprilie și 7 iunie (60 de zile). Astfel, se interzic pescuitul comercial, cel recreativ/sportiv și cel familial.

Măsura se aplică pentru toate speciile de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice. Iată care sunt zonele acvatice pentru care se aplică Ordinul 561/2023/11/2024:

  • Dunărea teritorială;
  • Delta și lunca inundabilă a Dunării;
  • Complexul lagunar Razim-Sinoe;
  • Lacurile litorale;
  • Pâraie;
  • Râuri și lacuri de munte;
  • Râuri și lacuri colinare;
  • Râuri și lacuri de câmpie, cu zonele lor inundabile;
  • Brațe moarte ale râurilor;
  • Bălțile și lacurile naturale lipsite de instalații hidrotehnice;
  • Lacuri de acumulare și rețeaua de canale din sistemele hidroameliorative, de navigație și hidroenergetice și ramificațiile acestora;
  • Ape maritime interioare;
  • Marea teritorială;
  • Zona contiguă și zona economică a României.

Pescuit interzis în ape la frontiera de stat

Pescuitul este interzis și pe apele frontiere de stat, între 9 aprilie aprilie și 7 iunie inclusiv. Iată care sunt apele afectate și particularitățile lor:

  • Fluviul Dunărea în zona de frontieră de stat cu Bulgaria – perioada de prohibiție este între 16 aprilie și 30 mai 2024 inclusiv. Nu există mențiuni despre pescuitul familial;
  • Apele de frontieră cu Ucraina (inclusiv Golful Musura) – perioada de prohibiție pescuit 2024 în această zonă este în perioada 16 aprilie – 30 mai 2024 inclusiv. Aici este menționat și pescuitul familial;
  • Râul Prut și zona de frontieră cu Republica Moldova (inclusiv lacul Stâncă-Costești) – este interzis pescuitul comercial și recreativ/sportiv, în perioada 9 aprilie – 7 iunie 2024. Nu este menționat pescuitul familial.

Pescuit interzis în zona Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic

În zona Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, perioada de prohibiție este cuprinsă între 9 aprilie și 7 iunie inclusiv (60 de zile). Se iau în considerare toate formele de vietăți acvatice și sunt vizate toate formele de pescuit, inclusiv pescuitul familial.

Pescuit interzis în Complexul Razim-Sinoe și lacuri litorale

Pentru Complexul Razim-Sinoe și lacurile litorale, perioada de prohibiție este cuprinsă între 9 aprilie și 7 iunie inclusiv (60 de zile). Vizează toate formele de viața marină și sunt afectate toate formele de pescuit, inclusiv pescuitul familial.

Prohibitie pescuit în Delta Dunării

În afara perioadelor de prohibiție, este permis pescuitul recreativ/sportiv de știucă, somn, crap și șalău, doar cu eliberarea imediată (catch & release). Iată în ce zone din Delta Dunării se aplică perioada de prohibiție:

  • Dunărea Veche, sectorul cuprins între confluența cu canalul Sulina, de la Mm 8+900 și până la confluența cu canalul Răducu. Prohibiție valabilă tot timpul anului;
  • Lacul Gâsca din Complexul Somova-Parcheș. Prohibiție valabilă tot timpul anului;
  • Lacurile Erenciuc și Zmeica. Prohibiție valabilă tot timpul anului;
  • Canalul Bărbosu (canal care face legătura între Canal Cardon și Canal Letea). Prohibiție valabilă tot timpul anului;
  • Canalul de legătură Lopatna, zona cuprinsă între lacul Matița și lacul Merhei, în perioada 7 iunie‑1 noiembrie 2024;
  • Cursul vechi al brațului Sfântu Gheorghe, în sectoarele cuprinse între km: 16‑20, 29‑44; 49‑58; 64‑84. Prohibiție valabilă tot timpul anului;
  • Brațul Sfântul Gheorghe, de la km 22-25 pe o durată de 60 de zile, în perioada 1-30 martie 2024 și 15 octombrie-13 noiembrie 2024, cu excepția pescuitului comercial al scrumbiei și a pescuitului recreativ sau sportiv în sistem catch & release;
  • Canalul dintre lacul Puiu și lacul Roșu. Prohibiție valabilă tot timpul anului.

În zonele strict protejate din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, inclusiv zonele renaturate Zaghen și Carasuhat, pescuitul este interzis tot timpul anului.

În afara perioadelor stabilite de prohibiție, în Delta Dunării, pescuitul prezintă în continuare reguli speciale clar definite. Prin urmare, eliberarea imediată (catch & release) a speciilor de știucă, șalău, crap și somn este obligatorie tot timpul anului. Se poate reține un singur exemplar pe zi dintr-o singură specie, însă acesta nu trebuie să depășească 3 kilograme. Totodată, pescarii ce practică pescuit sportiv sau recreativ nu pot transporta mai mult de 10kg de pește/pescar sau 15kg/familie.

👉 Îți place să pescuiești pe apă? Descoperă categoria de barci de pescuit și alte accesorii de care ai nevoie pentru o asemenea experiență unică în viața oricărui MarePescar!

prohibitie pescuit delta

Pescuit interzis în alte zone cu refacere biologică

Tot în cadrul articolului 4, sunt menționate și alte zone cu refacere biologică, aflate pe teritoriul României. În principal, sunt restricții anuale în privința pescuitului. Lista completă poate fi vizualizată aici.

Prohibiție pescuit 2024: zone de protecție pentru resursele acvatice vii

Conform articolului 4, zonele de protecție pentru toate resursele acvatice vii sunt stabilite, pe scurt, în felul următor:

  1. Lacul Cuejdel – rezervație naturală din județul Neamț, tot timpul anului;
  2. Canalul dintre lacul Puiu și lacul Roșu, pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, tot timpul anului;
  3. Râul Bistrița Aurie, de la izvoare până la pod Rotunda, având coordonatele 4733’36.4’N, 2502’37.1’E, tot timpul anului;
  4. Brațul secundar al râului Olt, rezultat în urma devierii artificiale a râului Olt din zona localităților Sărata-Colun, având coordonatele: latitudine 45.768266, longitudine 24.490176, până la confluența cu principalul curs al Oltului, având coordonatele: latitudine 45.772138, longitudine 24.486772, tot timpul anului;
  5. Brațul secundar al râului Olt, din zona localității Avrig, aval dreapta baraj ACH Avrig, având coordonatele: latitudine 45.746467, longitudine 24.383083, până la confluența cu principalul curs al Oltului, având coordonatele: latitudine 45.739114, longitudine 24.376745, tot timpul anului;
  6. Albia veche a râului Olt, din dreptul localității Turnu Roșu, având coordonatele: latitudine 45.646288, longitudine 24.292240, latitudine 45.652728, longitudine 24.300248, tot timpul anului;
  7. Pârâul Neagra din județul Suceava, între Gura Negrișoarei și Gura Cristișorului, pe o lungime de 6 km, tot timpul anului;
  8. Pârâul Negrișoara din județul Suceava, între Gura Negrișoarei și Dârmoxa, pe o lungime de 9 km, tot timpul anului;
  9. Râul Mureș, tot timpul anului, în zonele:
    • Localitatea Petelea, curbă de la Petelea, 700m (450m aval și 250m amonte față de curbă), având coordonatele 4644’18.46’N, 2442’26.13’E (mal drept amonte) și 4644’3.13’N, 2442’15.09’E (mal drept aval);
    • Aval de podul rutier Sălard – 1.000m, având coordonatele 4656’39.72’N, 2503’56.34’E (mal drept amonte) – 4657’07.08’N, 2504’09.57’E (mal drept aval);
    • Localitatea Târgu Mureș, amonte de barajul priză I „cart. Aleea C” – întreg Brațul Mort (partea dreaptă a râului Mureș), având coordonatele 4633’55.43’N, 2434’10.90’E – 4633’39.57’N, 2434’02.52’E;
    • Localitatea Târgu Mureș, baraj priză I – 500m în aval până la canalul de scurgere, având coordonatele 4633’38.26’N, 2434’02.87’E‑4633’32.15’N, 2433’40.98′;
    • Localitatea Târgu Mureș, baraj priză 2 „Ady”, 600m aval baraj până la al doilea dig de piatră, având coordonatele 46.32’40.95’N, 24.31’53.15’E (mal drept amonte) și 4632’27.18’N, 2431’32.20’E (mal drept aval)
  10. Râul Târnava Mare, în perimetrul orașului Odorheiu Secuiesc, tot timpul anului;
  11. Pârâul Căian, de la confluența cu pârâul Chișcădaga până la vărsare în râul Mureș, tot timpul anului;
  12. Râul Ponor, de la izvoare până la confluența cu râul Crișul Alb, tot timpul anului;
  13. Râul Izvor, de la izvoare până la confluența cu râul Crișul Alb, tot timpul anului;
  14. Raul Crișul Alb superior, de la izvoare până în localitatea Brad, tot timpul anului;
  15. Râul Romoșel, de la izvoare până la podul Maiorului, tot timpul anului;
  16. Râul Densuș-Galbenă, de la izvoare până la confluența cu râul Mare, tot timpul anului;
  17. Râul Mălăiești, de la izvoare până la confluența cu râul Strei, tot timpul anului;
  18. Râul Mitești, de la izvoare până la confluența cu râul Strei, tot timpul anului;
  19. Râul Alb, de la izvoare până la confluența cu râul Strei, tot timpul anului;
  20. Râul Maleia, de la izvoare până la podul Rusu, tot timpul anului;
  21. Râul Râușor, de la Păltinei până la confluența cu râul Mare, tot timpul anului;
  22. Râul Zeicani, de la pârâul Aninei până la localitatea Hățăgel, tot timpul anului;
  23. Râul Cerna Inferioară I, de la barajul Cinciș până la ieșirea din localitatea Hunedoara, tot timpul anului;
  24. Râul Zlaști, de la izvoare până la confluența cu râul Cerna, tot timpul anului;
  25. Raul Someșul Mare, 200m amonte de la barajul priză alimentare cu apă a localității Beclean, tot timpul anului;
  26. Raul Someșul Mare, 200m aval și amonte de la confluența cu râul Șieu, tot timpul anului;
  27. Râul Șieu, 200m amonte de la confluența cu râul Someșul Mare, tot timpul anului;
  28. Râul Mureș, județul Arad, în zona balastierelor „La Vulpe” și „Del Bono”, având coordonatele 467’44’N, 2129’18’E (amonte) și 468’9’N, 2128’12’E (aval), tot timpul anului;
  29. Râul Timiș, municipiul Lugoj, între podul vechi de fier și podul de beton, tot timpul anului;
  30. Râul Timiș, localitatea Sâg, de la 100m amonte de podul de cale ferată și până la 100 m aval de podul rutier, tot timpul anului;
  31. Râul Timiș, 300m aval de podul rutier Albina, de pe șoseaua Timișoara-Buziaș, tot timpul anului;
  32. Râul Buzău cu afluenții săi, amonte de confluența cu pârâul Dălghiu, tot timpul anului;
  33. Pârâul Dălghiu pe toată lungimea sa, tot timpul anului;
  34. Interiorul bazinului portuar Mangalia, de la DJ 391B (4348 N, 2831’E) până la podul metalic pentru cale ferată (4348 N, 2832’E), tot timpul anului;
  35. Râul Șușița Verde, 25 km de la izvoare până la satul Vaidei, tot timpul anului;
  36. Râul Avrig parte superioară – amonte Poiana Neamțului, coordonate 4538’06.1’N 2428’19.5’E  până la izvoare, tot timpul anului;
  37. Râul Jibrea afluent drept al Avrigului – amonte captarea Mârșa, coordonate GPS 4538’31.0’N 2425’41.7’E, până la izvoare, tot timpul anului;
  38. Lacul montan Iezerul Mare, tot timpul anului;
  39. Lacul montan Iezerul Mic, tot timpul anului;
  40. Valea Stezii superioară – afluent Pila Moale 4540’34.6’N 2359’22.4’E – până la izvoare, tot timpul anului;
  41. Sebeșu de Sus, Valea Moașei superioară 4536’50.4’N 2424’11.3’E – până la izvoare, tot timpul anului;
  42. Râul Mare Cibin – afluentul Beșineu, de la pod Niculești 4539’13.9’N 2350’27.9’E până la izvoare, tot timpul anului;
  43. Râul Mic Cibin – afluenți Foltea, Rudarilor, Comenzi – de la confluența cu râul Mic Cibin până la izvoare, tot timpul anului;
  44. Râul Vâlsan, de la baraj Dobrogeanu (Vâlsan) până la pod Vâlsănești, având coordonatele 4524’47.6’N 2442’28.4’E – 4510’25.2’N 2447’17.3’E, tot timpul anului;
  45. Lacul Pecineagu, tot timpul anului;
  46. Pârâul Țibău, de la izvoare până la confluența cu râul Bistrița Aurie, tot timpul anului;
  47. Pâraiele Iapa, Tarcău și Sabasa din județul Neamț, tot timpul anului;
  48. Râul Târnava Mică, în zona localității Sângeorgiu de Pădure – 550m amonte pod rutier, tot timpul anului;
  49. Râul Târnava Mică, în zona localității Sângeorgiu de Pădure – 200m aval pod cale ferată, tot timpul anului;
  50. Pârâul Răstolița, de la gura tunelului de la baraj până la gura de vărsare, tot timpul anului.

În toate zonele de protecție menționate mai sus, se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, în perioadele 27 ianuarie – 15 martie și 1 noiembrie – 31 decembrie.

Sezonul de pescuit 2024: prohibiție pe principalele specii de pești din România

În Ordinul nr. 561/2023/11/2024, la articolul 6, sunt prevăzute următoarele prohibiții cu caracter periodic sau anual:

Prohibiție știucă

Cu excepția perioadei deschise la pescuit, 9 aprilie – 7 iunie 2024 inclusiv, pescuitul la știucă este interzis între 1 februarie și 20 martie 2024. Aceste prevederi se aplică de la intrarea în vigoare a Ordinului nr. 561/2023/11/2024, de la 17 ianuarie 2024.

Prohibiție păstrăv

Este interzis pescuitul de păstrăv comercial, sportiv/recreativ și familial, în perioada 1 ianuarie‑31 martie 2024 inclusiv. La acest interval se adaugă suplimentar intervalul 1‑31 octombrie 2024 inclusiv.

Prohibiție șalău și biban

Prohibiția șalăului și a bibanului este între 20 martie și 7 iunie. În acest interval, este interzis pescuitul comercial, sportiv/recreativ și cel familial. Excepție face pescuitul în scop științific.

👉 Pe MarelePescar.ro găsești o gamă diversificată de lansete și mulinete pentru pescuit la răpitori. Comandă online produsele care se potrivesc stilului tău de pescuit!

Prohibiție lin

Pescuitul de lin este interzis în perioada 7 iunie – 6 iulie 2024. Astfel, se iau măsuri pentru a sprijini refacerea diversității piscicole din zonă.

Racul de râu (Astacus astacus)

Este interzisă pescuirea de rac de râu sub orice formă, în perioadele 1 ianuarie‑15 iunie 2024 și 15 octombrie‑31 decembrie 2024.

Racul (Astacus leptodactylus)

Perioadă de prohibiție pentru rac se împarte în funcție de sex. Femelele au două perioade de protecție: 1 ianuarie‑9 aprilie inclusiv și 1‑30 septembrie inclusiv.

Este interzisă pescuirea masculilor de rac în intervalul 1‑30 septembrie inclusiv. Măsurile sunt valabile pentru Rezervația Biosferei „Delta Dunării”.

Lipitoarea medicinală (Hirudo verbana)

Pescuitul de lipitori medicinale este interzis între 1 iulie și 31 august 2024 (62 de zile) inclusiv.

Rechinul

Este interzisă pescuirea de rechin în două intervale de timp: 15 martie‑15 aprilie inclusiv și 15 octombrie – 30 noiembrie inclusiv. Femelele gestante trebuie eliberate pe durata întregului an.

Gobidele

Pentru gobide, autoritățile au stabilit o perioadă de prohibiție de 31 de zile. Între 15 aprilie și 15 mai 2024, este interzis pescuitul de gobide din apele Mării Negre.

Calcanul

Prohibiția pescuitului de calcan se întinde de pe 15 aprilie pe 15 iunie 2024 inclusiv. O particularitate a calcanului este că pescuitul este permis doar 180 de zile pe an, iar capturile sub 45cm lungime totală trebuie eliberate, cele mai mari de atât putând fi reținute.

Pentru pescuirea sa, autoritățile recomandă setci cu dimensiunea ochiului de plasa egală sau mai mare de 400mm.

Perioadă de prohibiție scrumbie de Dunăre și rizeafcă

Similar anilor anteriori, pescuitul scrumbiei se menține sectorizat. Același lucru se aplică pentru rizeafcă, un peste înrudit cu scrumbia. Limitările sunt fixate în funcție de migrația speciei și de comportamentul din perioada de reproducere.

Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43

Este interzis pescuitul comercial, sportiv/recreativ și familial în perioada 31 martie – 9 aprilie 2024 inclusiv.

Ceatal Chilia Mm 43, până la Vadul Oii, km 238

Pe acest sector este interzis pescuitul în intervalul 5 aprilie – 19 aprilie 2024.

Vadul Oii km 238, până la Chiciu km 374,5

Pe sectorul Vadul Oii km 238 până la Chiciu km 274,5 perioada de prohibiție la scrumbie este de 15 zile, între 15 aprilie și 29 aprilie 2024 inclusiv. Se aplică și pentru speciile de rizeafcă.

Chiciu km 374,5 până la Baraj Porțile de Fier II, inclusiv brațul Gogoșu km 874,8

Este interzis pescuitul de scrumbie între Chiciu și Baraj Porțile de Fier II inclusiv brațul Gogoșu, între 25 aprilie și 9 mai 2024. În acest interval de timp, nu se poate pescui scrumbie și rizeafcă.

Pescuitul scrumbiei interzis tot anul

Pescuitul scrumbiei este interzis tot anul, în fața gurilor de vărsare a Dunării în Marea Neagră. Vorbim despre o adâncime de 5km în largul mării și un coridor lat de 2km.

Se calculează câte 1 km pe o parte și de alta a brațelor Sulina și Sfântu Gheorghe. În zona brațului Chilia, lățimea coridorului pe care este interzis pescuitul este de 1 km sud față de axul brațului și spre nord până la limita apelor teritoriale care țin de statul român.

Perioada de prohibiție a scrumbiei poate suferi schimbări, mai ales pe fondul condițiilor hidrologice nefavorabile și la propunerea președintelui Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, guvernatorului Rezervației Biosferei „Delta Dunării” sau prin ordin comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Alte specii de pești interziși tot timpul anului

Lista speciilor protejate de ordinul de prohibiție în 2024 cuprinde:

  • Pietrarul (Zingel zingel);
  • Fusarul (Zingel strebel);
  • Ghiborțul de rău (Gymnocephalus baloni);
  • Cernușca (Petroleuciscus borysthenicus/Leucisus borysthenicus);
  • Șalăul vărgat (Sander volgense);
  • Aspretele (Romanichtyis valsanicola);
  • Pecarina (Pecarina demidoffi);
  • Guvidul (Neogobius syrman);
  • Zglăvoaca răsăriteană (Cottus poecilopus);
  • Lostrița (Hucho hucho);
  • Mihalțul (Lota lota);
  • Caracuda (Carassius carassius).

Prohibiții în ceea ce privește folosirea uneltelor de pescuit 2024

Ordinul nr. 561/2023/11/2024 aduce și o serie de schimbări și recomandări, legate de uneltele de pescuit:

  • Este interzisă folosirea beam-traulului de la mal până la izobată de 15m, pe lungimea liniei litorale de la Cap Midia (4420’N) pană la granița cu Bulgaria (4344’N);
  • Este interzisă folosirea beam-traulului și a dragei hidraulice în Rezervația Biosfera „Delta Dunării”, de la mal până la izobata de 20m, pe lungimea liniei litorale, de la granița cu Ucraina (4511’N) până la Cap Midia (4420’N);
  • Este interzisă folosirea năvoadelor în Rezervația Biosfera „Delta Dunării”,, în complexul Razim-Sinoe și pe alte lacuri litorale, între 1 aprilie și 30 septembrie 2024 inclusiv. Este interzisă folosirea năvoadelor și atunci când cota Dunării din dreptul localității Tulcea este sub 50cm, excepție făcând Complexul Razim-Sinoe;
  • Este interzisă folosirea de setci în Rezervația Biosfera „Delta Dunării”, atunci când cota fluviului din dreptului orașului Tulcea scade sub 50cm. Excepție fac setcile cu mărimea ochiului plasei A70mm de pe brațele Dunărea Veche, Meleaua Sfântu Gheorghe și Golful Musura;
  • Este interzisă folosirea uneltelor de tip setcă în bălți, lacuri, gârle și canale din cadrul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, între 7 iunie și 30 septembrie inclusiv, cu excepția setcilor cu latura ochiului plase de a70/100mm și 2a140/200mm;
  • Este interzisă folosirea de unelte de tip setcă în complexurile Somova-Parcheș, Razim-Sinoe și alte lacuri litorale, tot timpul anului;
  • Pentru Golful Musura și Meleaua Sfântu Gheorghe. se aplică reglementările de pescuit pentru zone de lacuri și bălți, cu specificarea că este admis pescuitul cu setci, vintire și taliene;
  • Este interzis pescuitul cu nadă de tip paragate, în Rezervația Biosfera „Delta Dunării”;
  • Este interzis pescuitul comercial cu pripoane, în Rezervația Biosfera „Delta Dunării”, cu excepția pescarilor autorizați care au arondate zona de pescuit comercial Dunărea și brațele Dunării, tot timpul anului;
  • Este interzis pescuitul comercial în rețeaua de canale magistrale din sistemele hidroameliorative, de navigație și hidroenergetice, precum și ramificațiile acestora, a căror lățime a luciului apei este mai mică de 50m;
  • Este interzis pescuitul sportiv/recreativ în Rezervația Biosfera „Delta Dunării”, pe lacuri și canale care nu sunt menționate în Anexa nr. 3 din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului mediului și pădurilor nr. 159/1.266/2011 privind aprobarea condițiilor de practicare a pescuitului recreativ/sportiv;
  • Este interzisă folosirea uneltelor de pescuit pe Dunăre, pe o distanță de 500m de ambele guri de vărsare și în interiorul acestora, în fața gârlelor, a canalelor și privalelor de alimentare a bălților din cadrul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, între 1 martie și 9 aprilie 2024.

prohibitie pescuit romania

În concluzie, Ordinul 561/2023/11/2024 privind prohibiția în pescuit este un act normativ de care trebuie să ții cont în timpul unui an, indiferent de ce tip de pescuit practici. Stabilește-ți perioada de pescuit în funcție de aceste prevederi obligatorii.

Robert Necula, consultant al magazinului MarelePescar, este un pescar pasionat, căruia i s-a aprins scânteia pescuitului încă din copilărie. În inima lui Robert, pescuitul a fost întotdeauna o pasiune profundă, care l-a purtat în mijlocul naturii și i-a oferit un refugiu în aer liber. Cu o abordare relaxată și deschisă, Robert explorează o gamă variată de stiluri de pescuit, fără a se limita la unul anume. Pentru el, diversitatea în pescuit este cheia experienței, iar fiecare tehnică aduce cu sine propriile satisfacții și provocări.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments

  1. Buna ziua,
    Am o intrebare: pe lacurile/baltile formate pe langa balastiere, locuri care nu sunt contractate de nimeni si nici intretinute de cineva, SE POATE PESCUI in perioada de prohibitie???

    1. Prohibiția este valabilă pentru apele naționale neconcesionate, deci și pentru cele menționate de dumneavoastră.

  2. Bună ziua, la știucă se poate pescuii pe data de 1,2,3,4 mai 2024 pe Dunăre în zona Calafat?

    1. Nu se poate pescui la stiuca in perioada indicata. Pe langa prohibitia dedicata speciei, intre 1 februarie si 20 martie, se aplica si prohibitia generala, in cazul zonei Calafat fiind frontiera cu Bulgaria, perioada 16 aprilie – 30 mai inclusiv.