Dacă pasiunea ta este pescuitul sportiv, atunci știi cât de important este să obții permisul adecvat înainte de a te aventura pe apă cu lanseta de pescuit. Documentul nu este doar un act legal necesar, ci îți dă și asigurarea că pescuiești într-un mod responsabil și sustenabil, respectând reglementările legale și protejând resursele acvatice.

Procesul de obținere a permisului de pescuit sportiv poate fi, însă, destul de intimidant pentru pescarii în devenire sau pentru cei care nu sunt familiarizați cu legislația specifică. Indiferent dacă ești începător sau un pescar experimentat în căutarea unor informații actualizate, acest ghid îți va oferi informațiile necesare pentru a obține permisul de pescuit sportiv și îți va furniza toate detaliile de care ai nevoie.

Ce este un permis de pescuit recreativ

Autoritatea care are ca atribut principal elaborarea strategiei naţionale şi a reglementărilor specifice în domeniul pescuitului și acvaculturii, precum şi controlul aplicării şi respectării legislației în domeniu, este Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA).

Conform acesteia, pescuitul în scop recreativ se face doar pe baza eliberării unui permis, care este un document nominal și netransmisibil. Acesta atestă dreptul deținătorului de a practica pescuitul sportiv în habitatul piscicol natural al României, cu excepția Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Deținătorul permisului trebuie să respecte prevederile legislației în vigoare privind pescuitul recreațional, perioadele și zonele de prohibiție a activității de pescuit, precum și zonele de protecție și refacere a resurselor acvatice vii.

Tipuri de permise de pescuit

La fel ca în anii precedenți, în anul 2023 ANPA poate elibera trei tipuri de permise de pescuit sportiv recreativ:

  • permis de pescuit pe Dunăre, cu brațele sale și apele interioare neconcesionate, inclusiv apele publice montane – solicitarea pentru un astfel de permis o poate face orice pescar;
  • pentru Marea Neagră – permis pe care, de asemenea, îl poate solicita orice amator de pescuit sportiv;
  • pentru apele contractate de asociațiile de pescari recreaționali – permis care se eliberează prin intermediul acestor asociații.

Pentru cei care doresc să își încerce norocul la pescuit în habitatele acvatice naturale aflate la frontiera de stat a României, pe lângă permisul ANPA este necesar un aviz suplimentar, numit permis de graniță (PG), care este eliberat de către Poliția de Frontieră din județul de care aparține zona de pescuit. Acest aviz se poate obține online, prin completarea unui formular și a unei cereri și se eliberează în termen de 30 de zile.

Bine de știut:

  • o singură persoană poate deține simultan toate cele trei tipuri de permise;
  • pentru pescuitul recreațional în Delta Dunării, permisul de pescuit sportiv este eliberat de către Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), autoritate distinctă de ANPA.
  • Permisele de pescuit pentru Dunăre, Marea Neagră și Delta Dunării, precum și avizele pentru pescuitul în apele de frontieră se eliberează în mod gratuit de către autoritățile competente și sunt valabile pe toată perioada anului calendaristic.
  • Avizele pentru apele de frontieră sunt valabile pe o perioada de un an, nu doar pe anul calendaristic. De exemplu, un aviz eliberat pe 15.5.2023 este valabil pana pe 15.5.2024.

👉 Fie că ești începător în ale pescuitului sau un veteran cu experiență, ai nevoie de cele mai bune lansete de pescuit. Intră pe site-ul MarelePescar, unde poți găsi o gamă extrem de variată și alege-le pe cele mai potrivite pentru tine. Beneficiezi de livrare rapidă din depozitul propriu și de consultanță și sfaturi de calitate de la pescari.

Permisul de pescuit online – cum se obține

Pentru obținerea unui permis de pescuit online, va trebui să accesezi site-ul ANPA, secțiunea „Solicitare permis pescuit recreativ”, apoi, rând pe rând, „Generare permis”, „Persoane fizice” și să urmezi indicațiile, astfel:

1. Completează CNP-ul și tipul de permis pe care-l dorești – Marea Neagră sau Dunăre. În cazul în care dorești, poți selecta simultan ambele opțiuni. Bifează caseta „Nu sunt robot”.

Bine de știut:

  • În cazul în care ai avut permisul de pescuit suspendat în anul precedent, nu vei putea solicita unul nou până la expirarea suspendării;
  • Documentul pe care îl obții este valabil doar însoțit de actul de identitate care a stat la baza emiterii lui;


2. Completează informațiile personale: nume și prenume, localitatea de domiciliu, adresa completă și o adresă de email validă, cu ajutorul căreia vei putea să-ți activezi contul din platforma ANPA pentru permise. Prin intermediul acestuia, vei putea să-ți descarci permisul de pescuit online, să-l recuperezi în cazul în care l-ai pierdut sau să depui fișa de captură.

Important!

  • Începând cu data de 1 ianuarie 2023, obținerea permisului de pescuit online presupune completarea în acest punct a unui chestionar, care conține întrebări privitoare la legislația pescuitului.

În România, există anumite reguli și restricții pe care pescarii trebuie să le respecte. Acestea se referă la limita maximă de pește ce poate fi prinsă și reținută, precum și la perioadele în care pescuitul este interzis. În plus, titularul permisului de pescuit online trebuie să se conformeze regulilor referitoare la numărul de unelte permise, sfaturilor privind conservarea resurselor acvatice, dimensiunilor minime legale ale peștilor ce pot fi reținuți și să completeze corect formularul de captură.

Iată dimensiunile minime legale, în centimetri, pentru peștii și viețuitoarele acvatice care pot fi pescuite în apele de suprafață din România, inclusiv în Marea Neagră:

  1. Avat (Aspius aspius),  30
  2. Aterina (Atherina mochon),  7
  3. Babuscă (Rutilus rutilus),  15
  4. Batcă (Blicca bjioerkna),  15
  5. Biban (Perca fluviatilis),  12
  6. Crap (Cyprinus carpio),  35
  7. Caras (Carassius auratus),  15
  8. Caracudă (Carassius carassius),  17
  9. Cosac (Abramis sp.),  25
  10. Clean (Leuciscus cephalus),  25
  11. Coregon (Coregonus sp.),  22
  12. Calcan (Scophthalmus maeoticus),  45
  13. Cambulă (Pleuronectes, Platichthys flesus),  20
  14. Chefal (Mugil sp.),  25
  15. Fusar (Aspro streber),  12
  16. Gingirică (Clupeonela cultriventris),  7
  17. Hamsie (Engraulis encrasicholus),  7
  18. Lin (Tinca tinca),  25
  19. Lipan (Thymallus thymallus),  25
  20. Morunaș (Vimba vimba),  25
  21. Mreană (Barbus barbus),  27
  22. Oblete (Alburnus alburnus),  12
  23. Platică (Abramis brama),  25
  24. Păstrăv (Salmo sp.),  20
  25. Roșioară (Scardinus erythrophtalmus),  15
  26. Rizeafcă (Alosa caspio), 5
  27. Sabiță (Pelecus cultratus),  20
  28. Rechin (Squalus acanthias),  120
  29. Scobar (Chondostroma nasos),  20
  30. Somn (Silurus glanis),  50
  31. Scrumbie de Dunăre (Alosa pontica),  22
  32. Scrumbie albastră (Alosa maeotica),  23
  33. Stavrid (Trachurus mediteraneus),  12
  34. Șalău (Stizostedion sp.),  40
  35. Știucă (Esox lucius),  40
  36. Șprot (Spratus spratus),  7
  37. Văduviță (Leuciscus idus),  30
  38. Raci (Astacus sp.),  9
  39. Scoică de rau (Unio pictorum),  8
  40. Broaște (Rana sp.),  30g/buc.
  41. Cosaș (Ctenopharingodon idella),  40
  42. Novac (Hypophthalmichthys nobilis),  40
  43. Sânger (Hypophthalmichthys molitrix),  40
  44. Midie (Mytilus galloprovincialis),  4,5
  45. Rapană (Rapana venosa),  5

Mărimea peștelui este determinată prin măsurarea distanței de la vârful botului până la baza înotătoarei caudale. 

Peștii care sunt interziși la pescuit sunt sturionul și lostrița.

Dacă în prezent răspunsurile greșite la aceste întrebări opresc accesul la completarea chestionarului pentru o perioadă de timp, în viitor acest lucru ar putea duce la blocarea procesului de emitere a permisului de pescuit online pentru o perioadă mai lungă.

  1. Primești confirmarea dacă ai răspuns corect sau eronat la întrebările chestionarului.
  2. În cazul în care nu ți s-a eliberat un permis de pescuit online în anul precedent, vei fi informat despre acest lucru. Dacă, în schimb, ai avut permis, dar nu ai depus fișele de captură necesare sau nu ai făcut acest lucru în timp util, procesul de emitere se va bloca.
  3. Vei primi permisul pentru categoria solicitată pe care fie îl poți scoate la imprimantă sau îl poți descărca. Parola contului din platforma de permise ANPA se poate schimba accesând linkul pe care îl vei primi pe adresa de email pe care ai furnizat-o. Tot aici îți poți reînnoi permisul și poți depune fișele de captură

👉 Pentru a-ți forma un ansamblu de pescuit cu adevărat performant și eficient, descoperă gama de mulinete pe care magazinul MarelePescar ți le pune la dispoziție și alege-le pe cele care se potrivesc stilului tău. Poți alege să comanzi online, beneficiind de imaginile și descrierile detaliate de pe site sau ne poți vizita în showroom-ul cu spațiu generos din centrul Bucureștiului.

Cât costă un permis de pescuit recreativ

Permisele de pescuit pentru Dunăre, Marea Neagră și Delta Dunării, precum și avizele pentru pescuitul în apele de frontieră se eliberează în mod gratuit de către autoritățile competente și sunt valabile pe toată perioada anului calendaristic.

Spre deosebire de acestea, permisele de pescuit valabile în habitatele concesionate de către asociațiile de pescari se eliberează după plata unei taxe către asociația respectivă. În acest caz, asociația este singura care poate solicita ANPA permisul de pescuit nominal.

Permisul de pescuit recreativ în Delta Dunării

Pentru partidele de pescuit din Delta Dunării, permisul eliberat de ANPA nu este valabil. În locul acestuia, vei avea nevoie de următoarele documente:

  • permis de pescuit recreativ, eliberat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD);
  • permis de acces pentru autovehicule – în cazul în care pătrunzi în Deltă cu mașina;
  • permis de acces pentru nave și ambarcațiuni – dacă ești posesor de barcă;
  • permis de acces în rezervație pentru turiști – permis de acces în Deltă.

Permisele emise de ARBDD pot fi procurate online, de la automatele aflate în sediul instituției din Tulcea sau de la punctele de lucru ARBDD. Iată câteva detalii despre aceste permise:

  • pot fi achiziționate anticipat, pentru perioada dorită;
  • sunt valabile până în ultima zi a anului pentru care se eliberează, indiferent de data la care au fost emise;
  • o persoană sau companie poate solicita mai multe permise (pentru un grup de turiști, de exemplu);
  • permisele trebuie printate, iar titularii sunt obligați să le poarte asupra lor pe teritoriul rezervației Deltei Dunării și să le prezinte, la cerere, organelor de control, împreună cu actele de identitate.

Ce este fișa de captură și care este termenul de depunere

Deținerea unui permis de pescuit recreativ emis de ANPA permite desfășurarea legală a acestei activități, dar presupune din partea posesorului asumarea unor obligații care sunt create pentru menținerea unui pescuit responsabil și sustenabil. Fișa de captură este parte integrantă a permisului de pescuit recreativ, iar completarea și transmiterea ei către ANPA este obligatorie, indiferent dacă s-au reținut pești sau nu.

Prin analiza fișelor de captură din diferite zone, luând în calcul și studiile științifice și raportările pescarilor comercial, ANPA obține o imagine a situației fondului piscicol din acea regiune.

Fișa de captură trebuie completată și transmisă către ANPA până la data de 28 februarie a anului în curs, pentru anul precedent.

👉 Poți găsi tot ceea ce îți trebuie pentru partidele tale de pescuit recreativ accesând site-ul MarelePescar și alegând dintre diferitele accesorii și monturi pe cele de care ai nevoie. Poți comanda cu încredere și siguranță, beneficiezi de servicii impecabile, iar în cazul în care te răzgândești, ai retur gratuit 30 de zile, iar noi plătim și curierul.

Ce număr de permise poate emite ANPA anual

Deși nu există un număr maxim de permise care pot fi acordate pe parcursul unui an, totalul acestora este, totuși, limitat de cantitatea de pește care poate fi reținut anual din diferitele habitate, astfel încât capacitatea naturală de regenerare a speciilor piscicole să poată face față repopulării.

Dacă, pe parcursul unui an, se constată că numărul de permise de pescuit recreativ înmulțit cu valoarea cantității medii de pește extras de un pescar se apropie de o anumită cifră, ANPA poate bloca eliberarea permiselor, așa cum s-a întâmplat în anul 2018.

 

De ce să alegi brandul Marele Pescar

 
  • Oferim tuturor clienților servicii de calitate, astfel încât aceștia să se bucure în liniște și siguranță de produsele alese.
  • În showroom-ul care se întinde pe două niveluri, cu suprafața totală de peste 1.000 mp, pescarii au la dispoziție o gamă variată de branduri și produse pe care le pot analiza in detaliu si chiar testa.
  • Pentru cei care doresc să comande online, site-ul marelepescar.ro le pune la dispoziție o viteză de încărcare superioară, navigație prietenoasă, descrieri ample și în detaliu ale produselor, imagini care fac alegerea mai ușoară și toate informațiile de care au nevoie pentru o achiziție utilă și plăcută.
  • Consultanții Marele Pescar oferă pescarilor, atât în showroom, cât și pe site, informații utile, sfaturi și recomandări, care îi ajută să aleagă rapid și confortabil produsele cele mai bune pentru nevoile lor, în bugetul pe care și l-au propus. 

Pescuitul recreativ este una dintre cele mai pline de satisfacții activități, care atrage de la an la an tot mai mulți amatori. Dacă este făcut în mod chibzuit, cu respectarea regulilor și reglementărilor, el poate contribui la conservarea sustenabilă a resurselor acvatice pentru generațiile viitoare.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *