„Cum fac nodurile pescărești” este una dintre întrebările pe care și le pune orice pescar aflat la început de drum, dar nu numai. Oricât de multă experiență am avea, întotdeauna putem învăța lucruri noi, putem afla de tipuri de noduri de care nu știm. 

În funcție de stilul de pescuit, propriile abordări și experiența ca pescar, poți folosi mai multe sau mai puține noduri într-o partidă de pescuit. Cert este că orice pescar trebuie să știe să facă cel puțin câteva noduri pescărești de bază. Îți detaliem care sunt nodurile folositoare în pescuitul la crap.

Noduri pescărești pentru legarea cârligelor

Dacă ai pregătit echipamentul necesar pentru o partidă de pescuit la crap, ca să legi accesoriile de pescuit, firele și cârligele, îți pot fi de ajutor următoarele noduri pescărești.

Nodul Uni

Nodul Uni este folosit pentru legarea cârligelor, dar și a vârtejelor sau a altor accesorii cu ochet, precum agrafe și jiguri. Majoritatea pescarilor îl folosesc pentru pescuitul la crap.

Ca să realizezi un astfel de nod pescăresc, va trebui să iei firul de pescuit și să-l treci prin ochetul cârligului, agrafei sau a jigului. Vei forma o buclă. Ia capătul cel mai scurt și întoarce-l înapoi spre ochet, iar prin bucla creată realizează 6-7 spire. După realizarea spirelor, umezește firul și întărește nodul.

nod pescaresc uni

Nodul Palomar

Nodul Palomar este ideal pentru legarea cârligelor și a altor accesorii, precum plumb sau vârtej. Nu se desface în situații dificile de pescuit și poate fi efectuat, păstrând aceeași rezistență, atât pe fire monofilament, cât și pe fire textile.

Acest nod pescăresc se învață destul de ușor. Începe cu o buclă pe firul principal, care să fie suficient de lungă pentru a fi trecută peste cârlig. Efectuează un nod simplu către baza buclei, fără însă să-l strângi, apoi treci capătul buclei peste cârlig. Revino cu bucla în sus peste nod, apoi întinde firul pentru finalizarea nodului Palomar.

nod pescaresc palomar

Nodul fără nod

Nodul fără nod este printre cele mai populare noduri în legarea cârligelor pentru pescuitul la crap. Cu ajutorul acestui nod, poți obține celebrul „fir de păr”.

Orice pescar îl poate învăța într-un timp relativ scurt. Aliniază firul pe tija cârligului, apoi  trece firul din spatele ochetului spre față. În funcție de momeala pe care o folosești pentru pescuitul la crap, îți vei alege lungimea firului de păr. Pentru o dimensionare corectă, este recomandat să atașezi momeala pe firul de păr. Astfel, te asiguri că firul nu va fi nici prea lung, nici prea scurt, iar cârligul va fi legat corespunzător.

În continuare, matisează firul forfacului pe tija cârligului, în cel puțin 5-6 spire. În final, trebuie să introduci, din nou, capătul firului prin ochet, urmând aceeași regulă ca la început, din spate spre fața ochetului.

Reține faptul că matisarea se realizează doar pe partea netedă o ochetului. Dacă vei realiza matisarea pe partea în care ochetul cârligului se închide, poți avea neplăcerea ca nodul să se desfacă din cauza zonei abrazive. Este una dintre cele mai întâlnite greșeli în efectuarea acestui tip de nod pescăresc. Totodată, o altă greșeală de evitat este să treci forfacul dinspre fața ochetului spre spate.

Nodul pentru legarea cârligelor cu paletă

Nodul pentru legarea cârligelor cu paletă este realizat de cei care încă mai folosesc monturi tradiționale în pescuitul crapului. Chiar dacă nu foarte mulți pescari folosesc cârligele cu paletă, aceasta este o tehnică eficientă, dacă vrei să pescuiești la crap cu momeala direct pe cârlig. De exemplu, cu mămăligă, viermi, râme etc.

Nodul pentru legarea cârligelor cu paletă este printre primele noduri pe care îl învață orice pescar. Astfel, trebuie să faci mai întâi o buclă prin care vei trece partea inferioară a cârligului. Ține bucla și cârligul, matisând capătul firului pe tija cârligului dinspre bucla făcută spre ochet. Matisează de minimum 6-7 ori firul, apoi introdu capătul firului prin buclă, umectează și strânge nodul.

Ca sfat în efectuarea corectă a nodului, fiind un detaliu foarte important, întinde firul pentru a matisa corespunzător pe tija cârligului.

Nodul Snell

Nodul Snell este un nod pescăresc ideal pentru legarea firelor de cârligele cu ochet.

Pentru a realiza acest nod pescăresc, introdu firul de pescuit prin ochetul cârligului, trecând pe lângă tija acestuia. Vei vedea că se formează o buclă. Ia capătul mai lung și efectuează 5-6 spire în jurul tijei cârligului. Întoarce capătul firului cu care ai efectuat spirele și introdu-l prin ochet. Umezește puțin firul, întărește nodul și taie capătul rămas în plus.

nod pescaresc snell

Noduri pescărești pentru legarea firelor

Pentru legarea firelor de pescuit, poți efectua următoarele noduri pescărești:

Nodul Mahin

Nodul Mahin se folosește cu precădere la legarea unui înaintaș textil pe firul principal monofilament. Este popular în rândul pescarilor de crap, deoarece realizează o conexiune simplă, dar rezistentă între două fire. În plus, este un nod suplu, care trece cu ușurință prin inelele mici ale lansetelor de feeder la crap.

Tehnica de execuție a nodului este destul de simplă. Fă un nod simplu, sub forma unei bucle și care leagă firul principal de fir înaintaș. Prin acea buclă, introdu capătul firului principal și trage-l cam 30-40cm lungime, având grijă să nu strângi bucla. Ține bucla strâns și matisează firul principal pe firul înaintașului, de 10-12 ori. Ulterior, revino cu capătul firului principal, după ce faci 5-6 înfășurări, în buclă. Începe să tragi ușor, din ambele capete ale firelor, și termină nodul prin strângerea treptată a buclei.

Nodul Albright

Nodul Albright are mai multe roluri și întrebuințări în ceea ce privește legarea firelor.

Prima utilizare a acestui nod este să lege firul de umplutură de firul principal.

De obicei, mulineta pentru crap are un tambur cu capacități mari de înmagazinare a firului. Pentru a nu încărca inutil tamburul cu fir și pentru mai puțin efort la schimbatul firelor, ar trebui să pui un fir de umplutură sau buraj. Leagă acest fir de umplutură de firul principal prin nodul Albright. Reține faptul că firul de umplutură nu se recomandă în pescuitul staționar la distanțe mari și nici dacă mulineta are un tambur de capacitate mică.

A doua utilizare este să lege firul principal de înaintașul de forță. Înaintașul de forță împiedică ruperea firului principal în situații de pescuit mai dificile, precum sunt locurile cu agățături.

A treia utilizare a nodului Albright se referă la legarea forfacelor Combi Rig. Astfel, leagă firul textil al cârligului de un fir rigid de tip fluorocarbon sau monofilament. Pentru a camufla nodul, folosește pastă de plumb sau tungsten.

În funcție de experiență și dexteritate, nodul Albright se efectuează destul de rapid. Iei un fir și faci o buclă de dimensiunea palmei. În interiorul buclei se introduce celălalt fir, pe care trebuie să-l înfășori de cel puțin 7-8 ori. Capătul firului rămas îl introduci înapoi în buclă și strângi nodul, prealabil umectat. În plus, ține cont și de câteva reguli principale:

  • la legarea unui fir textil de unul monofilament, matisează firul textil. O să-ți iasă un nod Albright perfect, deoarece textilul alunecă corespunzător pe monofilament.
  • la legarea a două fire cu diametre diferite, realizează bucla din firul cu diametru mai mare. Vei obține un nod Albright flexibil și foarte rezistent.

🐟 Descoperă categoria de fire principale monofilament. Nu uita că rezistența la rupere este un aspect esențial, însă contează și distanța la care vrei să pescuiești, stilul de pescuit, capacitatea tamburului sau particularitățile lacului unde pescuiești. Pentru alegeri inspirate, îți oferim consultanță online, telefonic sau în magazin.

Nodul Uni To Uni sau Dublu Uni

Nodul Uni To Uni sau Dublu Uni se folosește pentru legarea firelor monofilament de diametre identice sau diferite. De asemenea, poate fi folosit pentru legarea firului principal de tamburul mulinetei sau pentru legarea momelii de tip boilies pop-up de tija cârligului.

Execută-l punând firele unul lângă celălalt, capetele fiind opuse. Realizează o buclă pe unul dintre fire și apoi matisează un capăt de fir în interiorul buclei de 5-6 ori. Umectează și strânge ușor nodul. Apoi, realizează același procedeu cu celălalt fir. Pentru apropierea celor două noduri realizate, trage de capetele firelor și strânge-le treptat, până la unirea nodurilor.

Nodul Blood

Nodul Blood se utilizează tot la legarea diverselor fire de pescuit la crap, precum firul principal și struna cârligului.

Tehnica de realizare a acestui nod pescăresc este următoarea: ia capetele de fire pe care vrei să le legi și așază-le în paralel. Rotește cele două fire unul în jurul celuilalt, de aproximativ 8-9 ori. La jumătatea matăsării firului, cele două capete se vor înnoda. Pentru întărirea nodului, udă puțin firul și strânge bine.

nod pescaresc blood

Noduri pescărești pentru legarea firelor pe tambur

În ceea ce privește legarea firelor pe tamburul mulinetei, nodul Arbor este frecvent utilizat de pescari.

Nodul Arbor

Nodul Arbor leagă firul de pescuit al lansetei pe tamburul mulinetei. Cu alte cuvinte, pentru ca firul principal să nu se răsucească în timpul lansărilor și drilurilor, este indicat să faci un nod de fixare pe tambur.

Acesta se efectuează ușor. Pe firul principal faci un nod simplu, pe care îl strângi ușor, apoi efectuezi încă un nod la capătul firului. Trăgând de firul principal, cele două noduri se vor strânge, iar al doilea nod se va bloca în primul. Nodul se face în adâncitura tamburului dedicată mascării sau, dacă ea nu există, se poate acoperi cu bandă adezivă.

nod pescaresc arbor

Alte tipuri de noduri pescărești

Îți prezentăm și alte tipuri de noduri pescărești, ce pot fi folosite în funcție de tehnica de pescuit și preferințele personale.

Nodul Grinner

Nodul Grinner este ales pentru legarea cârligelor cu ochet sau a agrafelor.

Modalitatea de execuție este următoarea: ia firul de pescuit și trece-l de două ori prin ochetul cârligului sau al agrafei. Cu capătul care iese din ochet sau agrafă, după caz, formează o buclă pe lângă firul principal de pescuit. Capătul firului se introduce prin bucla rezultată și apoi se realizează 6-7 spire în jurul firului principal.

Nodul Rapala

Nodul Rapala poartă numele unuia dintre cele mai cunoscute branduri de năluci și se folosește în cazul pescuitului la răpitori. Nodul oferă o foarte bună libertate de mișcare nălucilor folosite, având și o foarte bună rezistență. Datorită acestor aspecte pozitive, el a fost adoptat și în pescuitul la crap. 

El se folosește cu precădere la legarea fluorocarbonului sau fire monofilament, pentru legarea forfacelor. Așadar, este recomandat în monturi de crap cu o mișcare dinamică a rigului. De exemplu, pescarii experimentați folosesc nodul Rapala în montura helicopter cu fir rigid.

Începe cu realizarea unui nod simplu pe fir, pe care nu îl vei strânge. Trece capătul firului prin vârtej, apoi introdu-l prin nodul realizat inițial. Înfășoară firul de 3-4 ori după nod, iar apoi introdu capătul firului prin nod. Vei observa formarea unei noi bucle, foarte aproape de nod. Introdu firul prin acea buclă, umezește-l, strânge nodul și taie firul rămas în plus.

Așadar, nodul Rapala este ideal pentru legarea firelor rigide, oferind o foarte bună dinamică forfacului, respectiv o înțepare eficientă a crapului. De asemenea, acest tip de nod pescăresc poate fi utilizat și în cazul firelor cu un diametru mai mare, însă aici îți recomandăm utilizarea bridelor. Ele te vor ajuta la prezentarea corectă a rigului.

Nodul Chirurgului

Nodul Chirurgului este folosit pentru a crea o buclă la capătul firului de pescuit. De bucla rezultată poți atașa și înnoda un cârlig, prin metoda „buclă în buclă”. Deși prin această metodă nu creezi un nod propriu-zis, te va ajuta să schimbi rapid forfacul sau cârligul atașat.

Nodul în formă de 8

Nodul în formă de 8 este folosit similar cu nodul Chirurgului, fiind un nod opritor care se face rapid. Se folosește, cel mai frecvent, pentru atașarea forfacului de vârtejul monturii de crap. De asemenea, este ales și pentru atașarea a două fire prin metoda „buclă în buclă”.

🐟 În pescuitul crapului, ai nevoie de fire performante și rezistente. Altfel, te vei frustra la pierderea peștelui. La MarelePescar găsești o gamă variată de fire pentru crap. Comandă în siguranță în online sau te așteptăm în magazinul nostru fizic din București.

cum sa faci nod pescaresc

Șase pași importanți pentru realizarea unor noduri pescărești rezistente

În final, iată câțiva pași de care merită să ții cont pentru a realiza noduri pescărești rezistente:

1. Executarea corectă

Ține cont de toate detaliile și explicațiile prezentate. Fie că te inspiri din acest articol, fie că urmărești un video sau întrebi un alt pescar, atenția la detalii te va ajuta să execuți corect nodurile. Ai răbdare și nu sări pași. 

2. Fii atent la calitatea firelor

Dincolo de alegerea unor fire noi de calitate, special concepute pentru tehnicile de pescuit la crap, va trebui să verifici și starea firelor de pescuit vechi pe care le ai. Firele uzate au un risc mare de rupere, așadar nu vor susține nodurile pescărești. Un fir vechi, folosit în foarte multe partide de pescuit, mai ales dacă vorbim de locuri cu agățături, „copt” la soare sau expus la driluri intense, se poate rupe. În plus, dacă culoarea firului este schimbată (decolorată), este un semn că trebuie să-l înlocuiești.

Cu alte cuvinte, în realizarea unor noduri pescărești rezistente ai nevoie de fire de calitate, fie noi, fie cu uzură moderată.

3. Ține cont de diametrul firelor

Diametrul firelor contează atunci când vorbim de noduri pescărești rezistente. Prin urmare, este de la sine înțeles că un fir cu diametru mai mare este mai rezistent decât un fir cu diametru mai mic.

Totuși, există și un anumit paradox. Nodurile pescărești suple se efectuează, cel mai adesea, cu fire care au diametre mai mici. Acesta ar fi dezavantajul firelor groase, că nu pot fi folosite în toate tipurile de noduri pescărești.

4. Umectarea și strângerea nodurilor

Umectarea prin salivă este necesară. Firele nu alunecă corespunzător în tehnica de înnodare specifică fiecărui nod pescăresc în parte. În plus, umezirea ajută la împiedicarea deteriorării și îmbunătățirea rezistenței de înnodare. De exemplu, în lipsa umectării, spirele realizate pot ciupi sau exfolia firul.

5. Taie surplusul de fir

După strângerea nodurilor, taie surplusul de fir rămas cu un clește sau foarfecă, nu cu dinții. Tăierea ar trebui să fie nici prea lungă, dar nici prea scurtă. Pentru siguranță, lasă puțin surplus de fir după nod. Poți apela și la flacăra unei brichete pentru a topi capătul firului rămas. În acest mod, întărești rezistența generală a nodului efectuat.

6. Verifică rezistența nodului

Ultimul pas constă în verificarea rezistenței nodului realizat, chiar dacă ești un pescar experimentat. Dacă vrei să-ți simplifici munca, există dispozitive pentru strans noduri care îți vin în ajutor. Evită, așadar, pierderea unui crap din cauza unui nod care nu a fost verificat temeinic.

În concluzie, nodurile pescărești pentru crap, și nu numai, pot fi adevărate provocări pentru orice pescar. Totuși, pe măsură ce exersezi, ele ți se vor părea o simplă formalitate.

Mihai Florescu, consultant al magazinului MarelePescar, este un nume de referință în lumea pescuitului la crap. Cu o vastă experiență și o pasiune neîntreruptă pentru pescuit, Mihai s-a impus ca un expert în ceea ce priveștei articolele de pescuit și tehnica de pescuit la crap. Mihai are o preferință distinctă pentru pescuitul la crap, o pasiune pe care o practică cu devotament și dăruire. El a acumulat o experiență bogată în capturarea crapilor, folosind o gamă variată de tehnici și echipamente.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *