Ne pare rău că te dezamăgim, dar cea mai bună lansetă pentru pescuit la crap nu există! Da, ai citit bine. Deja am pierdut șirul clienților care vin la noi în magazin sau ne scriu pe website pentru a ne întreba ce să aleagă între o lansetă crap de 3,60 sau o lansetă crap de 3,90. 

Sau, și mai bine, „ce să aleg între o lanseta crap Shimano și o lansetă crap Okuma? Sau ar prinde mai bine o lansetă crap Daiwa?”

Răspunsul nostru este, invariabil, același: depinde. Este foarte greu să creezi un top al lansetelor de crap, asta deoarece există o multitudine de modele care, în clasa lor de preț, au materiale și performanțe apropiate. 

Îți sugerăm să citești rândurile următoare și să te informezi așa cum trebuie. Data viitoare când prinzi o promoție pentru lansete crap, vei face alegerea potrivită pentru tine și stilul tău propriu de pescuit la crap. 

Sfaturi utile pentru cei care cumpără prima dată o lansetă pentru pescuit la crap

Prima lansetă pentru pescuitul la crap este de multe ori cumpărată în necunoștință de cauză.  Tocmai de aceea prea mulți pescari au parte de experiențe care-i descurajează pe termen lung. Pentru a îndrepta acest neajuns, uite care sunt întrebările pe care recomandăm să ți le pui înainte de a lua o decizie și a pune lanseta de crap în coșul virtual sau real:

  • Află unde vei pescui: pe lac, râu sau într-o incintă privată?
  • Ai de gând să pescuiești de pe mal sau din barcă?
  • Vei pescui plantat sau lansat? 
  • În cazul în care ești fan al pescuitului lansat, care este distanța la care vrei să ajungi?
  • Ai loc în mașină de o lansetă crap de 3,90 din două segmente? Poate că mai bine ar fi să alegi o lansetă de crap de 3,60 și să te asiguri că ajungi cu ea întreagă la destinație.
  • Ai mulinete pentru crap? Ai grijă că acestea să se potrivească în mandrina lansetei. Trebuie să intre bine și să nu aibă joc.
  • Ce buget ai și câte lansete pentru crap vrei să cumperi? Dacă bugetul este o problemă, există și promoții la lansetele pentru crap, stai liniștit(ă)! 

Nimeni nu s-a născut atoateștiutor în ale pescuitului la crap, tocmai de aceea te încurajăm să ceri părerea specialiștilor dacă momentan nu ai un răspuns pentru unele dintre întrebările de mai sus. 

Până să trecem la un top al lansetelor pentru crap (care oricum este orientativ), îți sugerăm să afli mai multe despre tipurile de lansete și ce face fiecare în parte. 

Cum să alegi cea mai bună lansetă pentru pescuitul la crap - 01

Tipuri de lansete potrivite pentru pescuitul la crap

Lanseta ideală este cea care se potrivește cel mai bine în toate situațiile cu care ne putem întâlni la pescuit. Însă, așa cum poate bănuiești, nu există o astfel de lansetă care, de exemplu, să fie scurtă când pescuim din barcă și lungă când pescuim de pe mal la distanțe extreme, așa cum nu există o lansetă plăcută în dril cu peștii de talie mică și totodată care permite lansarea cât mai departe a rachetei de nădire plină.

Pe lângă criteriile tehnice, să nu uităm că alegerea lansetei are și o componentă subiectivă, personală. Poate că cel mai important aspect este ca lanseta respectivă să-i placă pescarului, să i se potrivească. Acest lucru nu se poate decide exclusiv pe baza caracteristicilor tehnice ale lansetei, ci doar în urma unor teste în care pescarul face câteva aruncări cu lanseta și, ideal, câteva driluri.

Așadar, profită de ocazie dacă ai prieteni pescari sau dai peste producători care îți permit să iei lanseta la un test drive

Uite câteva criterii de filtrare care te pot ajuta să găsești tipul de lansetă potrivită pentru situațiile specifice pescuitului la crap: 

Lansete pentru plăcerea drilului

Sunt potrivite pentru cei care preferă să se „joace” în dril. Dacă vrem să savurăm drilul, prima condiție este ca lanseta să fie blândă, ceea ce înseamnă acțiune semi-parabolică sau parabolică.

Apoi, dacă vrem să ne bucurăm de orice pește, testul de curbură n-ar trebui să depășească 3lbs. Dacă, în schimb, vrem o lansetă cu ceva mai mulți „mușchi”, putem opta și pentru cele cu test de curbură de 3,25lbs.

În ceea ce privește lungimea, 3,60m ar fi prima opțiune, deși o lansetă de 3,30m sau 3m oferă o experiență aparte.

Un aspect pe care n-ar trebui să-l scăpăm din vedere este greutatea lansetei. După cum putem observa, cele mai multe lansete care îndeplinesc aceste criterii sunt ușoare, sub 350g. Prin urmare, dacă ne dorim un ansamblu mulinetă-lansetă cât mai echilibrat și vrem să punem în valoare greutatea redusă a lansetei, mulineta ar trebui, de asemenea, să fie cât mai ușoară.

Lansete pentru distanțe extreme

Sunt cele mai căutate lansete la momentul actual. Prima caracteristică obligatorie a unei lansete pentru distanță este lungimea, obligatoriu de 3,90m. 

Testul de curbură trebuie să se situeze în intervalul 3,50lbs – 4lbs. Desigur, se poate opta și pentru lansete cu test de curbură mai mare. Dacă mergem mai sus de 4lbs, intrăm în categoria lansetelor de marker și spod. 

În ceea ce privește acțiunea, aceasta trebuie să fie rapidă sau, dacă inelele pe segmentul de vârf sunt foarte ușoare, poate fi și semi-rapidă. Cu cât este mai ușoară lanseta, cu atât mai bine, ceea ce înseamnă că ar fi indicat să ne limităm la 450g. 

Recomandat ar fi și să ne oprim la cele din două segmente, cu mufare inversă. Deși inelul de 50 este considerat obligatoriu pentru o lansetă de distanță, ar trebui să excludem lansetele cu inel de plecare de 40 doar dacă intenționăm să pescuim lansat cu fire mai groase de 0,30mm.

Cum să alegi cea mai bună lansetă pentru pescuitul la crap - 02

Lansete pentru plantat 

Spre deosebire de pescuitul lansat la distanță, atunci când plasăm montura fie cu barca, fie cu navomodelul, lungimea lansetei, testul de curbură și nici măcar acțiunea nu mai reprezintă criterii atât de importante. Totuși, este crucial să reținem că pescuitul plantat poate însemna plasarea monturii la distanțe mari și foarte mari, de peste 200m. 

Recuperarea monturii și drilul de la distanțe atât de mari ar fi mai dificile dacă lanseta nu este suficient de puternică. Prin urmare, limita inferioară recomandată pentru testul de curbură este de 3,25lbs.

Atunci când suntem nevoiți să intrăm cu barca pentru a recupera peștele – de exemplu, când acesta s-a blocat în larg –, o lansetă mai scurtă este mai ușor de manevrat în barcă. Din acest motiv, lungimea maximă este de 3,60m.

În ceea ce privește acțiunea, potrivită ar fi cea semi-rapidă sau semi-parabolică. Totuși, în funcție de cum este construit blancul, dacă are suficientă rezervă de putere pe talon, chiar și o lansetă parabolică poate fi luată în calcul.

Lansete pentru marker (sondarea apei)

Sondarea ne oferă informații despre forma substratului (gropi, praguri, platouri etc.), structura (duritatea) acestuia și, bineînțeles, adâncimea apei. Pentru a simți cât mai bine substratul în timpul operației de sondare, este necesar ca, pe de-o parte, firul mulinetei să fie textil, să aibă alungire minimă și, pe de altă parte, lanseta să fie cât mai rigidă, ceea ce înseamnă minim acțiune semi-rapidă, ideal rapidă.

Lungimea lansetei de marker va fi corelată cu cea a lansetei cu care pescuim. De exemplu, dacă vom lansa montura la distanțe extreme cu o lansetă de 3,90m, cel mai probabil nu vom putea ajunge cu marker-ul la aceleași distanțe folosind o lansetă de 3,60m. 

Prin urmare, lanseta de marker va avea aceeași lungime sau va fi chiar mai lungă decât lansetele cu care pescuim.

Lansete pentru spod (nădire)

Unele lansete sunt vândute ca fiind potrivite atât pentru marker, cât și pentru spod – ambele cuvinte, marker și spod, se regăsesc în denumirea lansetei. Deși multe dintre caracteristicile celor două lansete sunt identice, există o diferență importantă între ele. 

Atributul care diferențiază lanseta spod de cea de marker este acțiunea. Dacă în cazul lansetei de marker, acțiunea rapidă este cea mai indicată, pentru cea de nădire o acțiune semi-rapidă sau semi-parabolică este mai potrivită.

La fel ca în cazul celei pentru marker, ne trebuie o lansetă cu care să putem nădi la distanța la care pescuim, deci suficient de puternică pentru a lansa acolo racheta de nădire plină. Asta înseamnă că, dacă urmărim distanțe mari, testul de curbură trebuie să fie de minim 5lbs.

Și pentru nădire este recomandabil să folosim fir textil subțire ca linie principală, la fel ca în cazul marker-ului. Prin urmare, și în cazul lansetei spod este necesar să fim atenți la inele, ca pastila să fie de calitate, solidă și bine fixată în rama inelelor.

Lungimea lansetei de nădire trebuie să fie identică sau, ideal, mai mare decât cea a lansetelor cu care pescuim, tot pentru a ne asigura că vom putea nădi în zona monturilor. Astfel, ne vom uita după lansatele de 3,60m și 3,90m. 

Cum să alegi cea mai bună lansetă pentru pescuitul la crap - 03

Criterii de alegere a lansetei de crap

Alegerea corectă a lansetei de crap începe cu înțelegerea caracteristicilor sale tehnice și funcționale. Iată care sunt cele mai importante criterii de selecție: 

Lungimea

Lungimea lansetei este probabil cel mai simplu și clar parametru dintre cei prezenți în fișa tehnică a lansetei. Se referă la dimensiunea maximă a lansetei: cele telescopice extinse maxim, cele din segmente cu toate tronsoanele conectate (mufate).

Cele mai întâlnite lungimi pentru lansetele de crap sunt 3,60m și 3,90m. Un parametru de interes pentru pescar este și lungimea lansetei la transport care, dacă nu este specificată de producător, se poate calcula foarte simplu. Împărțim lungimea totală a lansetei la numărul de segmente și astfel obținem lungimea la transport.

Lungimea reală a tronsoanelor lansetei trebuie avută în vedere și atunci când cumpărăm huse rigide, ca să nu constatăm că ne rămân afară capetele segmentelor. Nu în ultimul rând, alegerea lansetei în funcție de lungime ține atât de nevoile sau constrângerile pe care le avem, cât și de preferințele noastre.

De principiu, dacă ne interesează distanțele extreme, ne vom orienta spre o lansetă de crap de 3,90m. Dacă pescuim din barcă sau plantat, o lansetă mai scurtă este mai comodă: 3,30 sau 3m ar fi alegerea cea mai bună.

Mai contează să fim atenți și la regulamentele apelor pe care urmează să pescuim: în unele cazuri există restricții privitoare la lungimea lansetei.

Numărul segmentelor

Din motive practice, lansetele de crap au două sau mai multe segmente sau tronsoane. Din punct de vedere tehnic, o lansetă dintr-o singură bucată este mai indicată decât una compusă din mai multe tronsoane. Totuși, ea nu este deloc practică la transport. 

Vorbind strict despre numărul segmentelor, lansetele telescopice au de fapt șase, șapte tronsoane. Pentru a reduce riscul ruperii de la îmbinare sau demufării în timpul lansării, capetele segmentelor sunt ranforsate în zona în care se îmbină. Cu toate astea, uzura la nivelul îmbinărilor este inevitabilă în timp, deoarece de fiecare dată când mufăm sau demufăm lanseta, segmentele sunt forțate și se freacă în același loc, pe o suprafață mică. Dacă nu avem grijă ca interiorul și, respectiv, exteriorul tronsoanelor să fie curate acolo unde se suprapun, putem avea surprize neplăcute oricând.

Așadar, un compromis va fi necesar: cu cât sunt mai puține tronsoane, cu atât lanseta este mai rezistentă, mai robustă, mai fiabilă și totodată mai performantă decât o lansetă cu mai multe segmente.

Unele lacuri nu permit lansetele cu mai mult de două tronsoane, deci e bine să verificăm și regulamentele lacurilor pe care intenționăm să pescuim înainte să ne cumpărăm lansetele.

Configurația inelelor lansetei

Cele mai multe lansete dedicate pescuitului la crap (adică cele cu lungimile de 3,90m și 3,60m) au șase inele. Există și modele de lansete, la cele din trei segmente, care au șapte inele, dar majoritare sunt cele cu șase.

Inelele – tipul și configurația acestora – influențează comportamentul și, implicit, performanța lansetei în aruncare. Dacă ne interesează o lansetă pentru distanță, inelele trebuie să fie cât mai ușoare, în special cele de pe segmentul de vârf. În această categorie intră cele din titan și carbon care, așa cum ne putem aștepta, sunt și cele mai scumpe.

Aspectul care influențează semnificativ distanța lansării este diametrul interior al inelului. Acest parametru variază și mai mult, în funcție de dimensiunea pastilei și, în special, dacă inelul are sau nu pastilă interioară.

În mod ideal, vom opta pentru inelele cele mai rezistente și ușoare, dar care, cum putem anticipa, au un preț pe măsură. Inelul de vârf merită o atenție deosebită deoarece dacă, în lansare, firul se încurcă de acest inel, riscul ruperii lansetei este foarte mare. De aceea, inelele anti-răsucire (în engleză anti-tangle) sunt de preferat.

Mandrina 

La fel ca la inelele lansetei, mandrinele sunt de mai multe dimensiuni, cele mai întâlnite pe lansetele de crap fiind mărimile 18 și 20. O mandrină cu diametrul interior mai mare va avea și diametrul exterior mai mare, deci suprafața de prindere în care se va fixa talpa piciorului mulinetei va fi, de asemenea, crescută.

Mandrina

În ceea ce privește materialele din care sunt fabricate mandrinele, cele mai populare sunt plasticul, aluminiul, carbonul, grafitul și oțelul inoxidabil. Din punct de vedere estetic, mandrinele metalice excelează la partea vizuală, având diverse culori și design-uri. Dar, fiind metalice, sunt mai grele decât cele din plastic. Ori, este de dorit ca lanseta, în ansamblu, să fie cât mai ușoară.

De asemenea, mandrinele metalice nu sunt flexibile. Asta înseamnă că nu vor lua forma, nu se vor curba odată cu talonul lansetei atunci când executăm aruncări în forță sau forțăm lanseta în dril. Din moment ce blancul se curbează, dar mandrina nu, crește riscul ca lanseta să se rupă de la nivelul mandrinei. 

Indiferent de producătorul mandrinei, este important să verificăm că mandrina nu se mișcă pe blanc și sistemul de strângere funcționează bine, respectiv mulineta se fixează ferm și rămâne în poziție.

Greutatea 

Este esențial să avem un ansamblu cât mai ușor: în timpul lansării, cu cât mulineta și lanseta sunt mai ușoare, cu atât pescarul va putea propulsa plumbul și montura mai departe și cu mai puțin efort. 

Greutatea lansetei este dată de blanc (material, compoziție, grosime, diametru, lungime), de inele, de mandrină, de mâner (inclusiv capacul metalic), de ața și rășina cu care se matisează și se prind inelele de blanc plus alte elemente ornamentale sau funcționale.

Din punct de vedere estetic, dacă ne dorim lansete subțiri cu diametrul cât mai mic, acestea vor avea o greutate redusă, dar ne putem aștepta să pierdem la capitolele fiabilitate și putere. La fel ca în cazul mulinetelor ușoare și solide, blancurile performante și fiabile au un preț pe măsură. 

Acțiunea

În esență, acțiunea se definește prin modul în care blancul se curbează, aplicând o forță pe vârf, și prin cât de repede revine la poziția inițială – pe scurt: de unde se îndoaie lanseta și cât de rigidă este.

Astfel, avem lansete cu acțiune rapidă, semi-rapidă, medie și lentă. 

Dacă ne interesează o lansetă pentru distanțe extreme, ne vom uita în special după lansetele care se curbează cât mai puțin, revin cât mai repede, respectiv balansează cât mai puțin. Dacă ne dorim o lansetă care să ne permită să ne „jucăm” cu peștii în apropierea malului, lansetele cu acțiune parabolică, care se îndoaie cât mai mult sunt de preferat. 

Cum să îngrijești lanseta pentru pescuitul la crap

La fel ca în cazul mulinetei și al oricărui alt echipament, cu cât suntem mai atenți în timpul transportului și utilizării, cu atât lanseta se va menține în condiții bune și ne vom folosi de ea mai mult timp. 

Pentru transport este recomandat ca lansetele să fie în huse textile sau rigide dedicate, special concepute pentru protecție. Indiferent că vorbim de huse individuale sau care pot primi două, trei sau patru lansete, ideal ar fi ca segmentele lansetei să nu se atingă între ele în timpul transportului, respectiv inelele unui tronson să nu intre în contact, să nu se frece de alt tronson.

Un alt aspect de avut în vedere este ca lansetele să fie plasate deasupra celorlalte bagaje și să nu se miște, astfel încât să nu se preseze inelele și blancul lansetei sub greutatea bagajelor și nici să nu se lovească lanseta de obiecte dure în timpul transportului.

În orice moment – fie în transport, fie în utilizare – nu lovim blancul cu sau de obiecte dure, cum ar fi plumbul sau, la finalul lansării, să dăm cu lanseta de rod pod sau de pământ.

Inelele, în special interiorul acestora, blancul, mandrina și mânerul lansetei trebuie să fie curățate după fiecare partidă.

Cele mai bune lansete pentru crap în 2024

Așa cum spuneam și în introducere, nu putem alcătui un top al lansetelor pentru crap. Totuși, putem să-ți spunem care sunt lansetele pe care le recomandă cel mai des consultanții noștri. Deloc surprinzător, lanseta crap Shimano, lanseta crap Okuma și lanseta crap Daiwa, au prins lista de onoare. 

  1. LANSETA OKUMA CUSTOM BLACK, 3.90M, 3.5LBS, 2BUC

Este cea mai populară variantă din gama lansetelor de crap produse de firma Okuma. Popularitatea se datorează în primul rând prețului oferit pentru un produs durabil, cu un design modern și o acțiune a blancului ce permite și pescarilor mai puțin experimentați sa ajungă la distanțe apreciabile. Totuși, nu alterează plăcerea unui dril chiar și cu pești mai mici. Se livrează într-o husă de catifea inscripționată cu datele tehnice ale produsului.

  1. LANSETA DAIWA NINJA X CARP, 3.90M, 3.50 LBS, 2BUC

O lansetă din gama medie de preț care întrunește caracteristici de top atât în ceea ce privește distanța în timpul lanseurilor, cât mai ales plăcerea drilurilor. Prețul este prietenos, deși la nivel de construcție și design nu au fost făcute compromisuri. Menționăm atât gramajul redus, cât și diametrul redus al blancului drept argumente puternice. 

  1. LANSETA OKUMA LS-8K CARP, 3.90M, 3.5LBS, 2BUC

Lanseta vârf de gamă a producătorului Okuma. Se laudă cu materiale de top, de la fibra de carbon Toray 40T, până la inelele de cea mai bună calitate și terminând cu mandrina Fuji. Este o lansetă foarte ușoară, de doar 365gr, care se pretează lanseurilor la distanțe extreme. Foarte plăcută în timpul drilului. Datorită prețului de doar 719 RON, a devenit rapid lanseta favorită a competițiilor de casting și de pescuit. 

  1. LANSETA SHIMANO TX-7A CARP, 3.96M, 3.50LBS, 2BUC

Lanseta producătorului nipon s-a impus pe piața autohtonă grație lanseurilor extreme de care este capabilă. Modelul TX7A este urmașul modelului TX7, fiind îmbunătățit la nivel de rezistență și rata de revenire a vârfului în timpul lanseului. Prezintă un Design clasic minimalist pentru seria Tribal TX. Deține o rezervă incredibilă de putere, atribut ce îl simțim în timpul lanseurilor, precum și în timpul drilurilor ce necesită ceva mai multa brutalitate din partea pescarului.

  1. LANSETA ORIENT RODS VENUS V3 CARP ROD, 3.96M, 85-140G, 2BUC

Tehnologie la superlativ: o lansetă de doar 405g din fibră de carbon Toray 40+46t, echipată cu mandrină Fuji, inelele Fuji și capac din titan gravat. O lansetă destinată aruncătorilor de performanță, precum și pescarilor practicanți ai competițiilor. Permite lanseuri repetate la distanțe extreme pe parcursul mai multor zile. 

Ei bine, revenim la aceeași întrebare: cum alegi cea mai bună lansetă pentru pescuitul la crap? Sperăm că acest articol te-a ajutat să elucidezi misterul! 

Lanseta potrivită se completează frumos cu abilitățile pentru a da naștere unui pescar de top. Continuă să te antrenezi și să te perfecționezi. Succes!

Mihai Florescu, consultant al magazinului MarelePescar, este un nume de referință în lumea pescuitului la crap. Cu o vastă experiență și o pasiune neîntreruptă pentru pescuit, Mihai s-a impus ca un expert în ceea ce priveștei articolele de pescuit și tehnica de pescuit la crap. Mihai are o preferință distinctă pentru pescuitul la crap, o pasiune pe care o practică cu devotament și dăruire. El a acumulat o experiență bogată în capturarea crapilor, folosind o gamă variată de tehnici și echipamente.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *