Nu obișnuim să clasificăm pescarii în începători și avansați, asta deoarece nu există criterii clare de departajare. Greutatea sau lungimea peștelui prins nu te “califică” în vreun fel. Sunt pescari care au prins crapi mari la început de carieră, și sunt alții care pescuiesc de o viață și nu s-au întâlnit cu exemplare cu adevărat notabile. 

Un atribut al pescarilor experimentați este că reușesc să prindă crapi cât mai mari oriunde pescuiesc.

Dacă nu te regăsești în cele de mai sus, probabil nu ești încă un “crapist” consacrat. Ca atare, nu ți-ar strica un ghid introductiv în ale pescuitului la crap. Află din rândurile următoare ce este relevant să știi înainte de a pune mâna pe lansetă. 

Ce trebuie să știi despre crap

Unul dintre favoriții pescuitului sportiv, crapul se remarcă din două puncte de vedere. În primul rând, chiar dacă folclorul pescăresc susține că pescuitul la crap este despre răbdare și comoditate, și nu despre lupte crâncene, se prea poate ca experiența ta să fie diferită. 

Pescuit la crap – ce trebuie să știe orice pescar începător

Dacă pescuiești lansat și ești pe o baltă unde trebuie să nădești mult, campaniile de nădire sunt de durată și sunt extrem de solicitante fizic. Sperăm că beneficiezi de suficient timp și destulă nadă. 

Chiar dacă la prima vedere crapul pare un pește pașnic, el poate fi deosebit de agresiv în dril – unde mai pui și faptul că anumite exemplare pot depăși 40 de kilograme!

Sunt driluri care pot dura 45 de minute, chiar și mai bine, timp în care schimbi lanseta dintr-o mână în alta din cauza oboselii, mai ales dacă ai agățat un crap bătăios.

În al doilea rând, crapul este foarte gustos, lăudându-se cu un aport nutritiv sporit. Carnea sa este ușor de pregătit și de digerat. Are o aromă oarecum apoasă și puțin dulce. 

Pe teritoriul României vei avea șansa să pescuiești mai multe specii de crap, printre care amintim: 

  • crapul comun; 
  • crapul golaș; 
  • crapul oglindă; 
  • amurul, tenul sau cteno;
  • binecunoscuții crapi chinezești, novacul și fitofagul. 

Dacă dorești să aprofundezi subiectul, află unde trăiește, cu ce se hrănește crapul și cum se înmulțește.  

Întrebări esențiale pentru “crapistul” începător

În cazul în care decizi să dai o fugă în magazinul nostru de pe Strada Bucur nr. 2 din București sau ne contactezi online, consultanții îți vor adresa următoarele întrebări: 

  • Unde pescuiești: în lacuri, râuri, ape publice sau incinte private?
  • Vei pescui de pe mal sau din barcă?
  • Pescuiești lansat sau plantat? 
  • Dacă pescuiești lansat, cam la ce distanțe o faci și ai dori să ajungi în mod uzual? 
  • Ai loc în mașină pentru o lansetă de 3,90m*, din două segmente? 

*Bine de știut: fiecare segment are aproximativ 2m.

De abia după ce răspunzi la aceste întrebări, vom putea să-ți urăm fir întins! Evident, nu înainte de a-ți recomanda brandul, lungimea lansetei, din câte segmente, acțiunea și testul de curbură. 

Tehnici de bază pentru pescuitul la crap

Pune la punct următoarele aspecte și șansele de a avea o partidă reușită vor crește considerabil: 

Alege cu grijă montura

Deloc întâmplător, începem cu montura: calitatea ei va influența semnificativ succesul sau insuccesul partidei, deoarece este primul lucru care crapul intră în contact. Categoric, dacă ești un pescar cu experiență, vei putea să-ți realizezi singur(ă) monturile. Totuși, pentru primele partide sau dacă nu ai timp îți recomandăm să achiziționezi monturi gata făcute

Cele mai populare monturi sunt cele: 

  • cu fir de păr – pentru momeli scufundătoare și critic echilibrate (wafters)
  • German Rig – pentru momeli critic echilibrate (wafters)
  • Ronnie Rig – pentru momeli flotante (pop-up)

Ia în calcul locul în care vei pescui, tipul de substrat prezent, felul în care se comportă peștii din zona respectivă și ce a funcționat în trecut la capitolul momeli. Doar așa poți determina lungimea și tipului firului monturii pentru pescuit la crap, mărimea cârligului de pescuit la crap și eficiența monturii. 

Dacă n-ai mai pescuit până în prezent în zona respectivă, apelează la sfatul pescarilor de crap cu experiență, în special al celor care au mai pescuit acolo și au avut rezultate bune. 

Pescuit la crap – ce trebuie să știe orice pescar începător

Alege o nadă potrivită 

Pentru alegerea nadei va fi necesar să iei în considerare anotimpul, localizarea, dar și diverși factori climatici. În general se recomandă o combinație între făina de pește și cereale, în funcție de aspectele menționate mai sus. Daca partida de pescuit este una scurtă, mizează pe boilies cu putere de atracție ridicată. Pentru cele mai lungi, pune accent pe valoarea nutritivă. 

Încearcă mai multe modalități de momire

Marker float-ul (pluta de sondare) este folosit pentru a măsura adâncimea apei și a determina tipul substratului. Astfel vei ști unde mai exact să nădești și să lansezi montura. Dacă plasezi momeala într-un mod precis, în zona nădită, va fi mai ușor să atragi crapul la montură. 

A doua variantă va fi să împrăștii hrana: fie cu ajutorul rachetelor de nădire, cum ar fi Spomb-ul, fie cu navomodelul sau barca Nădind, îți cresc șansele de a crea o zonă de hrană mai mare și, în consecință, e posibil să atragi mai multe exemplare care să stea mai mult în zona de pescuit. 

Alege stilul potrivit de pescuit

Vorbim despre stilul lansat și stilul plantat. Primul este mai puțin costisitor și mai la îndemână, deci potrivit și pentru începători. Beneficiezi de un plus de mobilitate și vei putea lansa monturile rapid ori de câte ori ai nevoie. 

Stilul plantat presupune o tehnică mai complexă și vine la pachet cu echipament adițional, cum ar fi navomodel, sonar, barcă gonflabilă, motor electric, baterie. În general sugerăm să apelezi la acest stil pe lacurile care prezintă zone greu accesibile sau imposibil de accesat prin lansare. 

Ai grijă cum îl manevrezi în dril

Agățarea crapului reprezintă condiția necesară de a-l captura, dar nu este suficientă. Mai trebuie să-l aduci cu succes în minciog. În timp vei învăța cum să manevrezi peștele și să păstrezi controlul în dril, așa că nu te stresa. Pe măsură ce te obișnuiești cu ansamblul lansetă-mulinetă vei vedea cum îți crește încrederea în propriile forțe. Dacă pescuiești în apropierea zonelor cu agățături, te sfătuim să abordezi un dril în forță – mai exact, impune un control strict în zonele cu risc ridicat de agățătură. 

Când se pescuiește cel mai bine crapul? 

De principiu, te încurajăm să începi pescuitul la crap dimineața devreme, seara sau noaptea. Primăvara este indicat pescuitul la adâncimi mici, iar șansele de capturare a unui exemplar record cresc, deoarece vorbim despre perioada de înainte de depunere, când crapii au greutatea maximă. Folosește viermi, râme sau larve în această perioadă, dacă regulamentul permite. 

Vara, după depunerea icrelor, am observat că funcționează mai bine momelile atractive și viu colorate, plasate la adâncimi mai mari. 

Toamna târziu se recomandă pescuitul pe timpul zilei, atâta vreme cât apa se menține la o temperatură suficient de caldă. E de luat în calcul și faptul că zilele înnorate, când vântul nu bate foarte tare sau când plouă slab, cresc apetitul crapului care pleacă în căutarea hranei, părăsind zonele în care se simte în siguranță. 

Din experiența noastră, cele mai bune perioade de pescuit la crap sunt aprilie, mai, prima jumătate a lunii iunie, octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie.

Unde se pescuiește cel mai bine crapul? 

Adesea, crapului îi place să se retragă în zonele cu vegetație subacvatică, acolo unde se poate ascunde printre stufăriș, plauri sau copaci semiscufundați sau căzuți în apă. Cel mai adesea îl vei descoperi în canale, platouri, ridicături, dune, diguri, golfuri, gropi sau praguri, acolo unde beneficiază atât de hrană, cât și de adăpost. 

Dacă vrei să descoperi diverse structuri complet submerse, poți folosi un sonar sau un prodding stick (băț pentru sondare), mai ales în cazul pescuitului plantat. Ține cont și că locul cel mai bun de pescuit poate să fie chiar cel mai inaccesibil punct din zona de pescuit. Cu cât este mai retras și mai departe de majoritatea pescarilor, cu atât mai bine! 

Primăvara, crapul își va face adesea veacul fie pe platourile cu adâncimi reduse din bălți, fie în râurile mici. 

Nu în ultimul rând, studiază zona în care urmează să pescuiești. Un loc cu potențial este cel în care observi cel puțin trei salturi repetate ale crapilor. 

Cele mai bune momeli pentru pescuitul la crap

Cu ce se hrănește crapul? Depinde de vârstă, mediul său și de specie. Din dieta lui fac parte larvele, viermii, scoicile, melcii, insectele de apă, racii minusculi, puricii de apă și planctonul. 

Luând în calcul nevoile nutritive  ale crapului, uite cu ce te sfătuim să-l momești: 

  • boilies – experimentează cu mai multe mărimi, arome, texturi și culori;
  • porumb și amestec de semințe;
  • groundbait;
  • pelete;
  • larve de libelulă, viermi sau râme (dacă momeala vie este permisă);
  • mămăligă și pâine;

În funcție de flotabilitate ai la dispoziție și momeli flotante (pop-up), wafters (critic echilibrate) sau scufundătoare. Nu există o momeală ideală pentru crap deoarece trebuie să iei în calcul locul unde vei pescui, istoricul, dar și apetitul crapilor de la momentul respectiv. 

Schimbă strategia și în funcție de sezon. Dacă vara și primăvara sunt folosite în special momelile flotante și viu colorate, în sezonul rece sunt preferate și poți avea mai mult succes cu boilies. 

Află totul despre momeala pentru crap sau pur și simplu experimentează până găsești varianta potrivită. 

Echipamentul potrivit pentru pescuitul la crap

N-o să intrăm în detalii de finețe, având în vedere că acest ghid se adresează începătorilor, dar o să-ți trecem în revistă echipamentele și accesoriile care nu trebuie să-ți lipsească din bagaj: 

  • lanseta – le recomandăm pe cele din două-trei tronsoane, semirigide și care se controlează mai ușor atât când lansezi, cât și în dril;
  • mulineta pentru pescuit la crap – suficient de mare încât să încapă cât fir ai nevoie;
  • firul pentru pescuit la crap – sunt indicate fire rezistente care asigură un echilibru optim între grosimea minimă admisă și rezistență ridicată la rupere și abraziune;
  • cârligele pentru crap – le alegi în funcție de loc, dar și de tipul de crap pe care-l vizezi; noi sugerăm cârligele de crap închise la culoare și mate, care să se camufleze cât mai bine pe substrat. 

Nu uita nici de alte accesorii necesare, precum scaun sau haine tehnice adecvate anotimpului. Dacă vrei să rămâi peste noapte pe lac, ai nevoie de sac de dormit, cort și orice altceva pentru a fi cât mai confortabil. Un pescar odihnit este un pescar mai eficient! 

Sfaturi si trucuri pentru „crapistul” începător

Dacă ai aplicat toate sfaturile de mai sus despre pescuitul la crap și te-ai echipat corespunzător, putem spune că ești 90% pregătit. Totuși, mai vrem să-ți oferim și câteva ponturi pe care le-am căpătat pe parcursul timpului: 

  • Pune accentul pe experimentare, nu pe rezultate. Dacă ești începător, alege să pescuiești pe apele bine populate pentru a-ți intra în mână și pentru a câștiga încredere. Încearcă mai multe momeli până o găsești pe cea care dă rezultate la momentul respectiv.
  • Fii flexibil(ă) și ajustează strategia atunci când descoperi că ceva nu funcționează. O partidă reușită necesită adaptare la condițiile specifice locului și momentului. Nu presupune că peștele va intra din prima la cârlig și nu te resemna dacă trăsăturile întârzie.
  • Intră în comunități de pescari și „fură” meserie de la cei mai experimentați decât tine. Ar fi ideal chiar să-ți găsești un partener de pescuit de la care să înveți.
  • Alege întotdeauna echipamente de calitate, atât cât îți permite bugetul. Vor face diferența.
  • Ai răbdare, toți pescarii buni au fost odată începători.

Nu în ultimul rând, rămâi deschis(ă) către învățare și perfecționare. În acest sens îți va prinde bine să urmărești seria pescuitul crapului, de pe blog, și canalul nostru de YouTube. 

În concluzie, continuă să te documentezi și să experimentezi diverse strategii. Rezultatele nu vor întârzia să apară. Împărtășind cunoștințe și învățând din experiențele altora, poți dezvolta abilități esențiale pentru a face față provocărilor pescuitului la crap.

Mihai Florescu, consultant al magazinului MarelePescar, este un nume de referință în lumea pescuitului la crap. Cu o vastă experiență și o pasiune neîntreruptă pentru pescuit, Mihai s-a impus ca un expert în ceea ce priveștei articolele de pescuit și tehnica de pescuit la crap. Mihai are o preferință distinctă pentru pescuitul la crap, o pasiune pe care o practică cu devotament și dăruire. El a acumulat o experiență bogată în capturarea crapilor, folosind o gamă variată de tehnici și echipamente.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *