Cum unul dintre cei mai răspândiți pești de la noi din țară este crapul, nu puteam să nu dezbatem pe blogul nostru și acest subiect: momeala pentru crap. Așa că te invităm să afli ce tipuri de momeli există și cum să alegi cele mai bune momeli pentru crap, ținând cont de câteva aspecte cheie.

Tipuri de momeli pentru crap – ce să alegi pentru pescuitul la crap

Pentru pescuitul la crap, există o varietate de momeli, atât naturale, cât și artificiale. De la mămăligă, boilies sau hrană vie până la momelile pop-up sau wafters, toate pot fi o bună alegere. Multitudinea de opțiuni poate crea, mai ales pescarilor începători sau celor care pescuiesc ocazional la crap, destule dificultăți în alegerea momelii potrivite. Detaliem toate aspectele necesare în rândurile următoare.

Momeala naturală

Porumb și amestec de semințe

Porumbul este folosit în mod regulat, de către pescarii de crap. Este o cereală versatilă, accesibilă și care poate fi utilizată în diverse moduri. Folosește un porumb dulce, simplu sau aromatizat. Îți recomandăm să fie conservat, deoarece este mai ușor de montat.

Pentru un plus de atractivitate, poți folosi un mix de semințe. Pe lângă porumb și grâu, se mai pot folosi cânepa, alunele tigrate și meiul. Sunt pescari care folosesc mixuri formate din fel de fel de semințe, pe care le cumpără de la magazinele ce comercializează hrană pentru păsărele (birdfood).

Larve de libelulă, viermi sau râme

Momelile vii, ca larvele de libelulă, viermii sau râmele, reprezintă o importantă sursă de hrană pentru crapi. Ele au același randament tot timpul anului, cu condiția să nu fie interzise prin regulamentele lacurilor private de pescuit. 

Mămăligă și pâine

Mămăliga și pâinea sunt momeli tradiționale care atrag crapii, însă și alți pești nedoriți, cum ar fi carasul sau plătica. 

În privința mămăligii, dacă o pregătești acasă, trebuie să ții cont de două aspecte importante: să fie atractivă (adică colorată și aromată) și să nu cadă din cârlig (textură mai tare și folosită sub formă de cubulețe).

Pâinea (e recomandat să fie din făină albă) poate fi pusă în cârlig sub formă de coajă, miez presat sau cocoloș (pastă de pâine). La fel ca mămăliga, pâinea se colorează și se aditivează.

Făina animală

Spre deosebire de mămăligă și pâine, care sunt amidonoase/carbohidrați, făina animală se folosește pentru aportul de proteine necesar crapilor. Ea se utilizează ca ingredient în prepararea de mixuri pentru nade și momeli. 

Făina de pește (sau fishmeal) este preferata crapilor, având o concentrație mare de proteine (de urmărit procentajul pe ambalaj) și aminoacizi necesari sănătății lor. În plus, este ușor de digerat.

Boilies

Cu o formă rotundă, de diferite diametre, este o momeală foarte eficientă, dar costisitoare, comparativ cu alte tipuri de momeli.

Se utilizează frecvent pentru pescuitul crapilor de talie mare, în partide lungi de pescuit, având avantajul de a fi insolubile. Boilies se obține prin fierberea („to boil”, în engleză) unei paste ce are în compoziție făinuri proteice (fishmeal), făinuri cerealiere, ou (ca agent de legare), dar și alte ingrediente precum aromele și atractanții. De asemenea, pot avea în compoziție și semințe mici (birdfood).

Pelete

Peletele sunt momeli mai accesibile ca boilies-urile, având un randament foarte bun. Fabricația la abur permite menținerea proprietăților nutritive. În funcție de preferințe, se pot hidrata, pentru o dizolvare mai rapidă, sau se pot îmbiba cu ulei, pentru întârzierea dizolvării. Precum alte momeli, pot fi folosite cu arome, aditivi sau coloranți. De exemplu, usturoi, vanilie, căpșune, ficat sunt arome care atrag crapul.

Pentru momeli se utilizează pelete în funcție de temperatura apei, apetitul crapilor, densitatea piscicolă sau talia crapilor. Ele pot fi folosite simple sau în combinație cu orice momeală.

tipuri de momeli crap

👉 Firul pentru pescuit la crap facilitează drilul, optimizează distanțele de pescuit și diminuează efortul fizic pe care îl depui. Care ar fi recomandările noastre? Iată câteva modele pe care le găsești direct pe site: 

Momeli de pescuit în funcție de flotabilitate

De asemenea, există și momeli disponibile în funcție de flotabilitate, care se potrivesc anumitor perioade dintr-un an, respectiv care se aleg cunoscând comportamentul crapului în arealul hidrografic în care vrei să pescuiești.

Momeli flotante (pop-up, spumă)

Momelile flotante pop-up pot fi folosite simple sau în combinație cu boilies (montură tip snowman). În principiu, aceste momeli de atracție sunt ideale pentru situațiile în care există vegetație sau mâl, respectiv pescuiești în apropierea substratului. Ai în vedere că nu toate pop-urile sunt momeli artificiale.

Momelile pop-up, lansate într-o zonă înădită, pot prezenta interes atât pentru crapii mari, cât și pentru cei mici. O combinație bună este să utilizezi momeli pop-up de 14-18mm pe un cârlig mărimea 4 sau 6.

Ține cont de caracteristicile produsului. De exemplu, porumbul siliconic, în funcție de cât de dens este materialul, poate fi mai mult sau mai puțin flotant (slow sinking).

Spuma flotantă ajută la ridicarea și echilibrarea momelilor, precum pelete, porumb, boilies. Le poți folosi ca pop-up pe cârlig sau pe monturi fir de păr. Bucățile de spumă EVA, cu densitate ridicată, pot fi aditivate cu diverse dipuri.

Momeli critic echilibrate (wafters)

Momelile critic echilibrate sunt ideale pentru perioadele în care crapii se hrănesc apatic. Aici se regăsesc și wafters-urile. Sunt similare pop-up-urilor, având, însă, un grad mai mic de flotabilitate. 

„Criticile” au avantajul de a fi ușor aspirate de crap și se potrivesc cu o serie largă de cârlige, chiar și cele de mărimi mici. Spre deosebire de momelile scufundătoare, wafters-urile contrabalansează greutatea cârligului, permițând crapului să aspire mai repede momeala și cârligul, crescând șansele să se înțepe. 

Momeli scufundătoare

Boilies-urile și peletele scufundătoare sunt momeli neflotante, mai greu absorbite de crapi. Pot fi pe bază de fishmeal, birdfood, porumb natural, alună tigrată etc. 

La momelile solubile, precum peletele sau bilele nefierte, ține cont și de timpul de dizolvare al acestora.

În funcție de specificațiile fiecărui produs, pot fi utilizate pe monturi fir de păr, cu bait-band-uri sau înfipte direct în cârlig. De asemenea, sunt momeli care se scufundă ca o piatră (bottom baits) sau care se scufundă ușor (slow sinking).

Pentru oricare dintre cele trei momeli prezentate mai sus, există variante atât naturale, cât și artificiale.

În completarea informațiilor, descoperă un 👉 top 10 cele mai bune momeli pentru crap.

Nadă pentru crap sau momeală – care e diferența și când le folosim?

Operațiunea de nădire este o adevărată tradiție, în pescuitul crapului. Diferența dintre nadă și momeală este una destul de simplă: cu o nadă chemăm peștele la masă, iar cu o momeală prindem peștele în cârlig. Altfel spus, nada de pescuit este un stimulent de hrană naturală, care se aruncă în apă, de exemplu, cu ajutorul unor momitoare, pentru a atrage crapii în locul în care pescuiești.

Folosește nada de crap în special în zonele cu apă adâncă și liniștită, unde peștii se simt în siguranță. Aceștia vor fi atrași de ingredientele nadei, însă fără să-i sature. Ulterior, după aruncarea nadei, vom arunca lanseta pregătită cu momeala pentru crap.

Este important ca nada să aibă în compoziție momeală principală pe care o folosești la capturarea crapului. Prin urmare, există atât nade cerealiere, cât și nade fishmeal, cu sau fără arome. Recomandăm folosirea unor nade speciale pentru crap. Caută pe ambalajul nadelor denumiri precum „Crap, Carp, Karpfen, Carpa, Carpes sau Ponty”, respectiv „method”.

Pentru alte echipamente, tehnici și sfaturi, vezi 👉 ghidul complet pentru pescuitul la crap.

Cum alegi cele mai bune momeli pentru crap

Cum alegi cele mai bune momeli pentru pescuitul la crap

Fie că alegi o momeală de pescuit făcută acasă, fie că achiziționezi momeli gata preparate, cele mai bune momeli pentru crap se aleg în funcție de câteva aspecte cheie.

Ține cont de comportamentul crapului

Este absolut esențial să cunoști comportamentul acestui pește, pentru a avea rezultate bune la pescuit. 

Indiferent de modul în care pescuiești, plantat sau lansat, trebuie să ai multă răbdare și cât mai multe informații despre apa în care pescuiești. Aceste aspecte sunt obligatorii, cu atât mai mult dacă alegi stilul plantat.

Ține cont de zona în care pescuiești

Tipul apei este un criteriu care nu trebuie omis, în alegerea momelilor potrivite. Dacă pe lacuri se pot folosi diverse momeli, pe râuri, va trebui să folosești momeli mai solide și mai aromate, deoarece intră în joc curenții. Poți folosi boilies-uri solide, porumb, cubulețe mai tari de mămăligă sau pelete.

În privința pescuitului pe Dunăre, momelile pe cârlig se stabilesc în funcție de talia vizată, de adâncimea apei (cotele Dunării) și de puterea curenților. Poți da cu mămăligă, porumb, pop-up-uri sau wafters-uri. Poți folosi și momeli flotante artificiale, însă în combinație cu o nădire cu hrană naturală. Astfel, crapul va fi mai ușor de atras.

Ține cont de perioadă/anotimp

În funcție de fiecare anotimp, crapul se hrănește diferit. Pe baza acestui criteriu îți poți selecta cele mai bune momeli pentru crap.

Momeală crap vara și primăvara – sezonul cald

Metabolismul crapului este influențat în mod direct de temperatura apei. Astfel, vara va fi activ în căutarea hranei mai ales dimineața sau după o ploaie de vară. În sezonul cald, și nu numai, crapul se poate prinde cu momeli colorate și puternic aromate (căpșune, usturoi etc.), precum boilies, pelete. Nu este o regulă, deoarece la fel de bine poate fi o alegere neinspirată.

Momeală crap toamna și iarna – sezonul rece

În apele reci, crapul are un metabolism lent, așadar va fi mai puțin activ. Este recomandat să pescuiești cu momeală naturală, precum râme, viermi sau larve de libelulă. De asemenea, încearcă momeli flotante, critic echilibrate sau slow sinking, dar și boilies de dimensiuni mai mici și ușor de digerat.

Momeala crap toamna si iarna

Concluzia este că, pentru pescuitul la crap, există o gamă largă de momeli naturale și artificiale, care se adaptează în funcție de fiecare partidă de pescuit. Totodată, momeala perfectă nu este cea pe care o auzi de la alți pescari sau prin marketingul produselor existente pe piață, ci cea cu care reușești să prinzi crapi, în urma unei abordări inspirate de pescuit.

Mihai Florescu, consultant al magazinului MarelePescar, este un nume de referință în lumea pescuitului la crap. Cu o vastă experiență și o pasiune neîntreruptă pentru pescuit, Mihai s-a impus ca un expert în ceea ce priveștei articolele de pescuit și tehnica de pescuit la crap. Mihai are o preferință distinctă pentru pescuitul la crap, o pasiune pe care o practică cu devotament și dăruire. El a acumulat o experiență bogată în capturarea crapilor, folosind o gamă variată de tehnici și echipamente.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *