Permisul de barcă este un document esențial pentru oricine dorește să navigheze pe apele interioare, pe fluvii, râuri sau mări. Cu toate că poate părea o formalitate, deținerea unui astfel de document este obligatorie pentru manevrarea unei ambarcațiuni. Nu în ultimul rând, garantează siguranța navigației, deoarece demonstrează că posesorul are cunoștințe solide despre regulile de navigație și despre cum trebuie să se descurce în situații de urgență.

Fie că ești veteran sau începător în domeniul pescuitului sportiv, rândurile care urmează îți vor da toate informațiile de care ai nevoie pentru obținerea unui permis de barcă și amănunte despre regulile și reglementările legate de conducerea unei ambarcațiuni de agrement, destinate pescuitului.

 De ce este necesar să ai un permis de barcă 

pescari_barca

Din dorința de a avea capturi impresionante și de a găsi locuri cu adevărat potrivite pentru pescuit, mulți practicanți ai pescuitului sportiv iau în considerare cumpărarea unei ambarcațiuni. Această achiziție le oferă posibilitatea de a pescui chiar în mijlocul apei.

Deși, la prima vedere, pare a fi suficientă doar achiziționarea unei bărci de agrement, este bine să știi că pentru folosirea ei ai nevoie de un permis special. Iată care sunt motivele deținerii unui permis de conducere a unei ambarcațiuni:

  • Siguranța navigației – atestă că o persoană a primit instruirea necesară manevrării ambarcațiunii și a demonstrat cunoștințe și abilități suficiente pentru a opera o barcă în condiții de siguranță. Acestea includ elemente legate de regulile de navigație, semnele de circulație pe apă, normele de prioritate, tehnicile de ancorare, folosirea echipamentului de siguranță și multe altele. Toate aceste informații contribuie la prevenirea accidentelor.
  • Responsabilitate legală – deținerea unui permis de ambarcațiune demonstrează faptul că proprietarul respectă legile și regulamentele privind navigația pe apă. În cazul unui incident sau accident, deținerea unui permis poate avea consecințe juridice importante, inclusiv în ceea ce privește asigurarea.
  • Reglementarea și controlul traficului pe apă – în zonele aglomerate sau pe cursurile de apă circulate intens, permisele de barcă pot ajuta la reglementarea și controlul traficului. Posesia unui astfel de document garantează cunoașterea de către proprietar a regulilor privind viteza maximă, zonele de restricție sau canalele de navigație, astfel încât să se evite coliziunile și aglomerările periculoase de nave.
  • Promovarea educației nautice – procesul de obținere a permisului de barcă implică, de obicei, participarea la cursuri de instruire și evaluări practice. Această educație nautică ajută operatorii de ambarcațiuni să dobândească cunoștințe și abilități esențiale pentru navigație, ceea ce contribuie la creșterea nivelului de siguranță pe apă și la formarea unei comunități de navigatori mai bine pregătiți.
  • Protecția mediului înconjurător – obținerea unor anumite permise de barcă poate presupune și însușirea de cunoștințe despre regulile de protecție a mediului înconjurător în timpul navigației. Acestea pot include reguli privind descărcarea deșeurilor, ancorajul în zonele marine protejate sau respectarea distanțelor față de zonele cu biodiversitate sensibilă. Un permis de barcă poate contribui, astfel, la educarea navigatorilor cu privire la importanța protejării mediului acvatic și la minimizarea impactului negativ asupra ecosistemului marin sau fluvial.

👉 Dacă dorești să ai mai multe opțiuni de pescuit și să te deplasezi în locuri pe care nu le puteai accesa înainte, sporindu-ți astfel șansele să ajungi la capturi cu adevărat importante, descoperă toata gama de barci de pescuit din oferta magazinului MarelePescar și alege soluția potrivită care răspunde cel mai bine nevoilor tale!

Câte tipuri de permise de ambarcațiuni există și care sunt cursurile pentru permisul de barcă

În România, sistemul de permise de barcă este reglementat de Autoritatea Navală Română (ANR), și se bazează pe patru clase principale: A, B, C și D. Îți oferim, în continuare, mai multe detalii despre fiecare categorie de permis de barcă în România.

pescar_pe barca_mare

1. Permis Clasa A

Acesta este cel mai înalt nivel de permis de barcă în România și permite conducerea ambarcațiunilor cu motor, cu dimensiuni care nu depășesc 24 de metri în lungime, pe căi navigabile interioare și în toate zonele maritime.

Pentru a intra în posesia unui astfel de permis, este nevoie ca solicitantul să fie deținător al permisului de clasă B de cel puțin doi ani și să absolve cursurile corespunzătoare: COLREG (Regulamentul internațional pentru prevenirea abordajelor pe mare) – curs tradus din limba engleză, Navigație Maritimă, Manevrarea Navei, Meteorologie, Hidrologie, Construcția Navei, Legislație Maritimă și RND ( Regulamentul circulației pe Dunăre și canale).

2. Permis Clasa B

Permite conducerea ambarcațiunilor de agrement sau a bărcilor cu motor, nu mai lungi de 24 de metri, în zona maritimă, până la o distanță de maximum 24 de mile marine față de țărm (aproximativ 44 km).

Pentru a intra în posesia permisului, trebuie să deții un certificat clasa C sau D de minimum doi ani de zile. În paralel, este necesară dovada absolvirii cursurilor de COLREG, Navigație Maritimă, Manevrarea Navei, Meteorologie, Hidrologie și Legislație maritimă.

3. Permis Clasa C

Acest permis este destinat ambarcațiunilor cu motor de dimensiuni mici și putere redusă. Este potrivit pentru navigarea în zonele maritime, fără să se depășească 6 mile marine (circa 11 km) față de țărm.

Poți intra în posesia lui în două moduri: fie prin absolvirea cursurilor unei școli pregătitoare, corespunzătoare clasei, fie prin dovada deținerii unui certificat internațional de conducător de ambarcațiune de agrement, clasa D. În acest ultim caz, vei susține doar un examen de diferență COLREG.

Domeniile de examinare pentru obținerea permisului de clasă C sunt: COLREG, Marinărie, Navigație – nivel de bază, Conducerea și manevrarea ambarcațiunilor de agrement.

4. Permis Clasa D

Clasa D – este permisul cu cel mai mic nivel, cel de bază; dă dreptul titularului să conducă o ambarcațiune de agrement, cu lungimea cuprinsă între 2,5 m și maximum 24 m, doar pe căile navigabile interioare, inclusiv Dunărea și Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Permisul se poate elibera după examenul de absolvire al cursurilor pentru clasa D. Se mai poate obține din oficiu, în cazul în care solicitantul deține brevetul de timonier fluvial sau certificatul de capacitate de conducător de șalupă fluvială.

Cursurile pentru clasa D conțin: RND (regulamentul navigației pe Dunăre și canale), Marinărie, Conducerea și manevrele ambarcațiunilor de agrement.

👉 O barcă pentru care îți trebuie un permis de clasă D are nevoie și de accesorii care să te ajute să ai capturi de invidiat. Descoperă bogata ofertă de sonare, GPS-uri si accesorii pe care magazinul MarelePescar ți-o pune la dispoziție și alege-le pe cele care îți vor fi utile!

pescar_pe barca_rau

Bine de știut!

Există încă o clasă de permise de navigație, care se numește „Clasa S” (Skipper) și care se referă la dreptul de a conduce o ambarcațiune de dimensiuni mai mari, de genul unui iaht cu vele. Pentru obținerea acestui permis, este necesară absolvirea cursului „Manevrarea navei cu vele”, fără a susține alt examen la Autoritatea Navală Română (ANR).

De asemenea, pentru anumite clase de permise de barcă (A,B,S), este obligatorie urmarea unui curs de comunicații GMDSS – LRC și susținerea unui examen teoretic și practic, în vederea obținerii certificatului de operator radio în serviciul mobil maritim pentru ambarcațiuni de agrement, acreditat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Condiții și documente necesare pentru obținerea permisului de barcă

permis barca clasa A

Conform legislației românești în domeniu, elaborate de ANR, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru obținerea permiselor de conducere a ambarcațiunilor de agrement sunt următoarele:

  • să aibă vârsta minimă de 18 ani;
  • să fie apt din punct de vedere medical şi psihologic, prezentând în acest sens certificate eliberate de medicii specialiști, emise cu cel mult trei luni înainte de data înscrierii la examen;
  • să facă dovada absolvirii unei forme de pregătire aprobate de ANR, corespunzătoare clasei certificatului internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement dorit și să-și demonstreze competențele practice.

Mai multe detalii poți afla de pe site-ul ANR, la secțiunea Conditii de atestare.

Bine de știut!

Vârsta minimă a unei persoane care poate să conducă o ambarcaţiune de agrement sau un motovehicul nautic cu o putere a motorului de până la 3,68 kW/5 CP, utilizat numai pe căile navigabile interioare, fără certificat internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement și fără permis este de 16 ani.

Dosarul care trebuie depus atunci când soliciți permisul de barcă trebuie să conțină următoarele documente:

  • fișa de înscriere, completată de solicitant;
  • adeverința din care să reiasă că solicitantul este apt din punct de vedere medical și psihologic, original și copie;
  • actul de studii, original și copie;
  • brevetul sau certificatul internațional de conducător de ambarcațiune de agrement, original și copie;
  • adeverința de absolvire a cursurilor de pregătire, în conformitate cu ordinul Ministerului Transporturilor privind condițiile de obținere a certificatelor internaționale de conducător de ambarcațiune de agrement, original și copie;
  • act de identitate, original și copie;
  • dovada achitării taxei de participare la sesiunea de evaluare (mai multe informații actualizate despre tarifele care trebuie achitate găsești pe site-ul ANR, pagina de tarife).

Pași pentru obținerea permisului de barcă

pescar_pe barca_delta

Procesul de obținere al unui permis de barcă în România poate varia în funcție de categoria pe care ți-o dorești. În principal, însă, procedura cuprinde doar trei pași.

1. Parcurgerea bibliografiei și învățarea regulilor

Primul pas important pentru obținerea unui permis barcă este să citești și să stăpânești disciplinele de examen recomandate pentru fiecare categorie de permis de ambarcațiune. Există multe firme care s-au specializat în susținerea candidaților la aceste cursuri specializate, pe care le poți găsi în mediul online și care pun la dispoziția cursanților toate materialele necesare pregătirii pentru examen. Prețurile cursurilor sunt în jur de 250 – 300 de euro pentru o singură clasă de certificare și sunt mai ridicate în cazul permiselor de clasă superioară sau a combinațiilor de clase.

Dacă dorești să te pregătești pe cont propriu, poți folosi bibliografia și testele de examen orientative, publicate pe site-ul ANR, pagina CAA (conducator ambarcatiune agrement).

👉 Ca viitor posesor al permisului de barcă, trebuie să știi că alegerea tipului potrivit de motor pentru barcă este foarte importantă, mai ales că atât greutatea, cât și puterea lui vor avea impact asupra performanțelor ambarcațiunii. În funcție de nevoile tale, poți alege din oferta generoasă de motoare electrice și motoare termice pentru bărci pe care magazinul MarelePescar ți-o pune la dispoziție, pe cel care este cel mai potrivit pentru barca ta!

2. Pregătirea și susținerea examenului

După parcurgerea temeinică a manualelor și a documentației pentru domeniile de examinare, este necesar să te înscrii la examenul de permis pentru barcă. Aceasta se poate face la orice căpitănie din țară, de regulă la cea mai apropiată de domiciliu. Lista completă a acestora o poți găsi pe site-ul ANR, pagina de contact capitanii.

Testul de examinare pentru permisul de ambarcațiune de agrement poate fi susținut la una din locațiile unde ANR organizează examenele teoretice. Examenul se desfășoară pe calculator, iar timpul alocat pentru fiecare sesiune este de 60 de minute.

3. Eliberarea permisului de barcă

În cazul promovării examenelor și, dacă este cazul, a probelor practice, va trebui să completezi dosarul pentru eliberarea permiselor cu documentele pe care le-am enumerat mai sus, să achiți taxa de eliberare și să intri în posesia documentului. Acesta nu are dată de expirare și nu trebuie reînnoit.

Navigarea pe apă și pescuitul din barcă sunt activități minunate, dar trebuie făcute în mod responsabil. Un permis de barcă nu doar atestă cunoștințele și abilitățile necesare pentru a conduce în siguranță o ambarcațiune de agrement, ci ajută și la protejarea vieților și a mediului acvatic. În plus, cunoașterea regulilor de navigație și a legislației specifice poate preveni accidentele și incidentele neplăcute.

Robert Necula, consultant al magazinului MarelePescar, este un pescar pasionat, căruia i s-a aprins scânteia pescuitului încă din copilărie. În inima lui Robert, pescuitul a fost întotdeauna o pasiune profundă, care l-a purtat în mijlocul naturii și i-a oferit un refugiu în aer liber. Cu o abordare relaxată și deschisă, Robert explorează o gamă variată de stiluri de pescuit, fără a se limita la unul anume. Pentru el, diversitatea în pescuit este cheia experienței, iar fiecare tehnică aduce cu sine propriile satisfacții și provocări.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments

  1. Salut! Am si eu doua neclaritati daca poti sa ma ajuti.
    1. Am permis categoria D de foarte multi ani. Sub forma de card de plastic. Anii 2004…2005….si nu stiu daca am voie sa merg pe mare cu el. Tata a avut tip carnet si acolo era specificat ca are voie 2 mile marine, ceva de genu. Sper sa nu gresesc. Cum mai este pana la urma in ziua de azi?
    2. Referitor la legea actuala pentru conducerea barcilor cu motor. Mai este permisa conducerea fara permis la motoare pana in 5 cai putere? Nu gasesc in clar aceasta informatie dar toata lumea spune ca nu se mai da voie de cand cu accidentele din Delta.
    Multumesc frumos pentru eventualele raspunsuri.

    1. 1. Cu permisul categoria D puteți conduce ambarcațiuni doar pe căi navigabile interioare, deci nu aveți voie pe mare.
      2. Da, este permisa conducerea fără permis dacă motorul este sub 5CP.

  2. Buna seara. Citesc si tot citesc, nuantele difera, sub 5cp, peste 5cp, inclusiv nici in lege nu este clar.
    Intrebarea este: pentru motor de 5cp (sub 5cp inteleg 4,99 iar peste inteleg 5.01), trebuie sau nu trebuie permis? Deci intrebarea se refera la 5cp fix. Este necesar permisul sau nu?
    Multumesc!

  3. Buna ziua,ma puteti ajuta cu raspunsul la o intrabare? Nu am gasit pe inernet pana la ce lungime trebuie sa fie barca pentru a conduce fara permis? Va multumesc si o zi buna sa aveti!

    1. Daca motorul folosit este de sub 5CP nu trebuie sa va ingrijorati in privinta lungimii barcii.