Pescuitul crapului | Umplerea tamburului mulinetei cu fir

În acest capitol

Umplerea corectă a tamburului cu fir

Probleme cauzate de umplerea incorectă a tamburului

Măsurarea lungimii firului care a intrat pe tambur

Transcriere audio

Primul lucru de care trebuie să ne asigurăm atunci când punem fir pe mulinetă este ca umplerea tamburului să se facă uniform, respectiv să nu fie prea mult fir adunat nici spre fusta tamburului (marginea de jos, dinspre manivelă), nici spre buză (marginea superioară, dinspre inelele lansetei). Voi explica într-o secțiune separată cum putem face ca firul să se distribuie uniform pe toată lungimea tamburului.

În ceea ce privește umplerea corectă a tamburului, după ce ne-am asigurat că firul este aranjat bine – nici prea mult în partea de jos, nici prea mult în partea de sus – trebuie să avem grijă să nu depășim buza tamburului. Altfel, dacă umplem prea mult tamburul, în lansare, spirele vor ieși prea repede,crescând riscul încurcării și înnodării firului. Dacă, în schimb, nu umplem suficient tamburul, în aruncare, va crește frecarea între fir și buză, ceea ce va face să pierdem din distanță (element important atunci când se pescuiește lansat la distanțe mari). Totodată, trebuie să ne asigurăm că tamburii sunt umpluți la fel și să știm lungimea totală a firului.

Dacă avem un set de mulinete identice, atunci când punem fir pe prima și ne dorim să avem aceeași lungime de fir și pe celelalte, se poate folosi una dintre aceste două metode. Prima: numărăm câte rotații de manivelă au fost până când tamburul s-a umplut corespunzător. La celelalte mulinete ne oprim atunci când am ajuns la același număr de rotații. Știind lungimea firului recuperat la o rotație de manivelă și înmulțind această valoare cu numărul de rotații, obținem lungimea aproximativă a firului de pe tambur. De exemplu, dacă mulineta recuperează o sută de centimetri de fir, adică un metru, la o rotație de manivelă și tamburul s-a umplut după două sute de rotații complete, rezultă că pe tambur avem în jur de două sute de metri de fir.

A doua metodă: folosim un dispozitiv dedicat măsurării lungimii firului și vedem exact cât fir a intrat pe prima mulinetă și vom măsura aceeași lungime pentru celelalte atunci când punem fir. Știind – exact sau aproximativ – cât fir a intrat pe tambur, putem calcula (făcând diferența), cât a mai rămas pe rolă.

Nu trebuie să scăpăm din vedere că atunci când punem fir pe tambur, frâna să fie strânsă și firul tensionat (dar nu exagerat).

Pentru asta, putem folosi o bucată de cârpă umedă prin care trecem firul, strângând cârpa cu degetele.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *