Pescuitul crapului | Antireturul mulinetei

În acest capitol

Avantajele și dezavantajele folosirii antireturului

Riscul defectării antireturului

Fiabilitatea antireturului

Transcriere audio

Scopul acestui mic “comutator” sau levier este de a împiedica rotorul și mânerul mulinetei să se învârtă invers, scoțând firul de pe tambur. În timpul drilului, probabil că în majoritatea cazurilor, pescarul de crap va ține blocat antireturul, astfel încât drilul va fi făcut folosind frâna.

Totuși, există pescari care preferă să nu blocheze antireturul în dril, premițând peșteului să ia fir prin rotirea inversă a rotorului sau, dacă este necesar, blocând manual rotorul. Avantajul acestei metode este reducerea răsucirii firului care inevitabil se produce atunci când se folosește frâna și peștele ia fir.

În funcție de tehnologiile incorporate în mulinetă (roți dințate sau rulment care se învârte într-un singur sens), antireturul poate fi unul dintre punctele slabe atât la utilizare, cât și în ceea ce privește fiabilitatea.

Se poate întâmpla, în special dacă sunt folosite roți dințate, ca antireturului să “scape” în timpul drilului făcând ca rotorul să se învârtă în sens invers, eliberarea firului fiind de nedorit. De aceea, este de preferat o mulinetă care folosește rulment pentru antiretur deoarece blocarea rotorului se face practic instantaneu și, totodată, beneficiem de o fiabilitate crescută.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *