Pescuitul crapului | Nodul Arbor

În acest capitol

Avantajele nodului Arbor

Realizarea nodului Arbor pas cu pas

Poziționarea corectă a nodului pe tambur

Transcriere audio

Umplerea tamburului începe cu nodul care fixează firul. Am încercat mai multe noduri de-a lungul timpului și cel la care m-am oprit este nodul Arbor, folosit atât în pescuit, cât și la legarea borcanelor (de aceea i se mai spune și Canadian Jam).

Prefer acest nod din două motive: pe de o parte este ușor și rapid de legat și, pe de altă parte, odată strâns, nu mai permite firului să alunece pe tambur. Totodată, funcționând ca un laț, putem să-l poziționăm și să-l strângem pe tambur exact în punctul în care ne dorim.

Cum spuneam, nodul Arbor se execută foarte ușor. Se face o buclă simplă peste firul principal pe care o strângem (dar nu foarte tare). Apoi, se face încă o buclă simplă la capătul firului (cât mai spre capăt). Se strânge și această buclă și se finalizează nodul poziționându-se lațul pe tambur acolo unde se dorește, strângându-se treptat, trăgând de firul principal. Ultimul pas, dacă este nevoie, se taie excesul de fir.

Oricum, indiferent de nodul folosit, este indicat să fie poziționat în partea de jos a tamburului, pentru a diminua riscul blocării spirelor în nod în timpul aruncării (în special în cazul tamburilor de capacitate mică). Învârtim manivela până când tamburul ajunge la poziția limită sus (în punctul în care este distanța maximă față de corpul mulinetei). Deschidem pick-up-ul, legăm firul poziționând nodul în partea de jos a tamburului, închidem pick-up-ul și începem umplerea tamburului.

Tamburii au câteva striații (mici șanțuri paralele) pe toată lungimea. Cum am spus, nodul și prima spiră se poziționează pe șanțul de lângă fusta tamburului. Legat de asta, unii tamburi au pe șanțul cel mai de jos o adâncitură proiectată special pentru a masca nodul, eliminând astfel riscul agățării spirelor.

În cazul mulinetelor ale căror tamburi nu au acest loc dedicat nodului, se poate folosi o bucată mică de bandă adezivă care se lipește peste nod (recomandabil în special tamburilor mai puțin adânci, de capacitate mică).

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *