Pescuitul crapului | Mărimea mulinetei

În acest capitol

Clasificarea mulinetelor în funcție de mărimi

Alegerea mărimii potrivite

Relația dintre mărimea mulinetei și dimensiunile fizice

Transcriere audio

Mulinetele sunt clasificate în funcție de mărime, cu mențiunea că nu există un standard, producătorii având convenții diferite când se referă la mărimea mulinetei.

Totuși, la modul general putem spune că mulinetele cele mai mici se încadrează în plaja o mie – trei mii cinci sute și sunt potrivite pentru peștii de talie mică și pescuit la distanțe scurte.

Clasa medie include mulinetele cu mărimi între patru mii și cinci mii cinci sute folosite atunci când, așa cum era de așteptat, sunt vizate exemplarele medii și distanțele la care se pescuiește nu depășesc o sută de metri.

Cele peste șase mii sunt considerate ca făcând parte din categoria “mulinetelor mari” sau, în engleză “big pit”. Pentru exemplarele capitale, de peste cincisprezece, douăzeci de kilograme și distanțe de pescuit de peste o sută cincizeci de metri, sunt folosite mulinete de mărimea zece mii și mai mult.

Ce trebuie reținut este că mărimea, numărul respectiv, ne indică doar clasa din care face parte mulineta, fără să ofere informații cu privire la dimensiunile sale fizice, cum ar fi greutatea, lungimea, diametrul exterior sau interior al tamburului sau capacitatea firului.

Oricum, ca regulă generală, cu cât mărimea este mai mare, cu atât mulineta și tamburul sunt mai mari, înmagazinând mai mult fir. Similar, o mulinetă mai mare este, de regulă, mai grea și mai robustă decât cele de mărime mai mică.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *