Pescuitul crapului | Capacitatea tamburului mulinetei

În acest capitol

Parametri care determină lungimea firului care încape pe tambur

Umplerea tamburului fără să risipim firul

Alegerea mulinetei cu capacitatea tamburului potrivită pentru condițiile de pescuit

Transcriere audio

Lungimea de fir pe care o poate înmagazina mulineta este menționată pe marginea de jos a tamburului, denumită și “fustă”. Producătorul precizează câteva diametre de fir și cât încape pe tambur pentru fiecare dintre ele.

Totuși, din experiență am constat că intră ceva mai mult fir pentru o umplere optimă. Sunt câțiva factori care influențează cantitatea, respectiv lungimea de fir care intră pe tambur. În primul rând este diametrul real al firului care poate fi diferit față de valoarea scrisă pe ambalaj. Apoi contează cât de tensionat este firul atunci când umplem tamburul. Un alt element care influențează așezarea firului și implicit lungimea totală care încape pe tambur este cât de bine am strâns frâna atunci când mulinăm. Legat de asta, când umplem tamburul, se recomandă ca frâna să fie strânsă și firul tensionat (dar nu extrem).

Atunci când analizăm tamburul mulinetei, ceea ce ne interesează sunt diametrul exterior, adâncimea (calculată prin diferența dintre diametrul exterior și interior) și lungimea tamburului (distanța de la fustă – la buză sau marginea de sus). De exemplu, un tambur cu diametrul exterior mai mare dar mai puțin adânc decât un tambur cu diametrul exterior mai mic va înmagazina mai puțin fir. Similar, va intra mai mult fir pe un tambur mai puțin adânc dar mai lung decât altul mai scurt dar mai adânc. Cele mai multe mulinete vin cu un tambur de rezervă care poate fi de aceeași mărime sau mărime diferită cu tamburul standard.

Totodată, la anumite modele, producătorul pune la dispoziție reducții care, așa cum le spune numele, reduc capacitatea de înmagazinare a tamburului. Acestea sunt utile atunci când se folosesc fire subțiri, pentru a evita încărcarea inutilă a tamburului, irosind sute de metri de fir.

Recomandarea este să se achiziționeze mulineta cea mai ușoară și robustă care poate înmagazina suficient fir cu diametrul și rezistența potrivite pentru distanțele și condițiile în care urmează să pescuim. De exemplu, nu are sens să umplem tamburul cu 500m de fir de 0,25mm dacă pescuim din mână la 80m de mal și în agațătură. În acest caz ar fi mult mai indicat un fir mai gros, de exemplu de 0,40mm. La fel cum n-avem ce face cu o mulinetă care permite doar două sute de metri de fir de 0,40mm cu care ne propunem să pescuim plantat la 300m. Cu alte cuvinte, cel mai bine este să folosim cel mai gros și rezistent fir cu care putem ajunge la distanța la care vrem să plasăm montura. În funcție de asta, căutăm și alegem mărimea tamburului care se potrivește.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *