Pescuitul crapului | Șira blancului

În acest capitol

Ce este șira blancului

Cum identificăm șira

Importanța șirei

Transcriere audio

Una dintre “probele” – între ghilimele – pe care le fac unii pescari în magazin când doresc să cumpere o lansetă este să se uite dacă inelele sunt aliniate și blancul, pe linia inelelor, este perfect drept. Cel mai probabil, dacă vor observa ceva în neregulă, pe bună dreptate, vor solicita altă lansetă. Nu spun că este inutilă această verificare vizuală, doar că, în utilizare, respectiv în timpul drilului și, în special, în lansare, alt aspect este mult mai important, și anume: inelele să fie aliniate cu șira blancului.

Mai întâi ce este șira și apoi de ce trebuie ca inelele să fie poziționate în funcție de aceasta. Așa cum am prezentat în capitolul “Blancul lansetei”, lanseta se construiește prin suprapunerea unor folii subțiri de carbon în jurul unei tije metalice conice. Acolo unde aceste follii se petrec, chiar dacă este insesizabil pentru ochiul uman, blancul este puțin mai gros pe toată lungimea sa, surplusul de material făcând ca, pe acea linie, blancul să fie cel mai rezistent. Aceasta este șira blancului sau, altfel spus, linia cea mai rezistentă a lansetei.

Dacă ne imaginăm șira ca fiind o linie dreaptă de la cotor până la vârful lansetei  și facem o analogie cu șira spinării omului, comportamentul blancului este similar: așa cum cei mai mulți dintre noi ne putem arcui, natural, cu ușurință spre față și mult mai greu spre spate, similar lanseta se va curba mai ușor pe linia diametral opusă șirei. Prin urmare, linia curburii naturale a lansetei, căreia i se mai spune și contra-șiră, este pe partea diametral opusă șirei.

Există o metodă simplă și suficient de precisă prin care putem determina șira unei lansete, mai ales pentru tronsonul de vârf care este mai subțire și mai ușor de curbat. Având la dispoziție o suprafață plană, rigidă, netedă și, preferabil, lucioasă (de exemplu gresie) pe care stă capătul gros al segmentului lansetei, sprijinim în palmă partea superioară a tronsonului, în apropierea inelului de vârf, astfel încât blancul să se poată roti în jurul axei longitudinale. Cu cealaltă mână curbăm tronsonul undeva la jumătate aplicând forța progresiv și fără să exagerăm. Vom constata că rotind blancul aflat sub tensiune, acesta are tendința să “sară” și să revină tot timpul în aceeași poziție, îndoindu-se natural cu șira spre exteriorul curburii.

Am spus ceva mai devreme că inelele trebuie să fie aliniate cu șira blancului, dar nu am spus că trebuie să fie poziționate pe șiră sau pe contra-șiră sau undeva între cele două. Asta pentru că unii producători și rod builder-i – cei care realizează lansete pe comandă – susțin că, pentru a obține performanțe maxime în lansare, inelele trebuie poziționate pe șiră. Alții spun că, dimpotrivă, lanseta va arunca cel mai departe și va fi cel mai plăcută în dril dacă inelele sunt plasate pe contra-șiră, adică pe linia naturală de curbură a blancului.

Argumentele ambelor tabere par valide la o analiză empirică și nu putem spune cu certitudine cine are dreptate, atât timp cât nu vor fi efectuate teste riguroase și concludente pentru determinarea amplasării optime a inelelor lansetei în raport cu șira blancului. Până atunci, un lucru e cert: lansetele ar trebui să aibă inelele poziționate pe șira sau contra-șira blancului și, cel mai important, șira să își păstreze liniaritatea de la un tronson la altul, pe toată lungimea lansetei.

Cel mai rău pentru comportamentul lansetei în aruncare este ca șira blancului să fie defazată între segmente. De exemplu, pe un segment șira să fie la interior, iar pe alt segment să fie diametral opusă, la exterior. Cei care stăpânesc o bună tehnică de lansare pentru distanțe extreme au simțit, probabil, la unele lansete cum acestea au tendința să se rotească în mână la momentul în care lanseta este comprimată maxim.

Personal, am întâlnit inclusiv situația în care segmentul de vârf, chiar fiind bine mufat, se rotea puțin la finalul lansării, explicația fiind că tronsonul superior avea tendința să urmeze curbura naturală a blancului care era diferită de cea a cotorului lansetei. Deci, dacă inelele nu sunt alinate corespunzător în raport cu șira blancului, în cazul aruncărilor în forță, lansarea monturii va suferii atât în ceea ce privește distanța, cât și la capitolul precizie.

La final apare întrebarea: au toate lansetele de crap inelele poziționate corespunzător în raport cu șira blancului? Din ce am testat de-a lungul timpului… unele da, unele nu. De ce nu sunt toate cu inelele aliniate față de șiră, pentru a obține performanțe maxime de la blancul respectiv? Deoarece producătorii știu că cei mai mulți pescari de crap vor fi interesați de alinierea inelelor și uniformitatea lansetei, așa cum am descris la început și, cel mai probabil, nu o vor cumpăra dacă vizual li se pare ceva în neregulă, chiar dacă inelele ar fi poziționate corect în raport cu șira blancului.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *