Pescuitul crapului | Acțiunea lansetei

În acest capitol

Definiția acțiunii lansetei

Tipuri de acțiuni întâlnite pe lansetele de crap

Acțiunea lansetei, o apreciere subiectivă

Ce acțiune mi se potrivește

Componentele lansetei care influențează acțiunea

Transcriere audio

Deși reprezintă unul dintre parametrii de interes, acțiunea lansetei nu este o măsură precisă, ci mai degrabă o convenție și, în unele cazuri, de la pescar la pescar, chiar o apreciere subiectivă. Explic imediat. În esență, acțiunea se definește prin modul în care blancul se curbează aplicând o forță pe vârf și cât de repede revine la poziția inițială. Sau, mai scurt: de unde se îndoaie lanseta și cât de rigidă este.

Există mai multe clasificări sau tipuri pentru acțiunea lansetei. Cea mai relevantă pentru pescarul de crap mi se pare cea cu patru categorii: acțiune rapidă, semi-rapidă, medie și lentă. Pentru rapidă se mai folosește termenul “de vârf”. Pentru acțiunea semi-rapidă sau medie se mai întâlnește termenul semi-parabolică. Iar în loc de lentă, mai putem auzi parabolică.

Nefiind standardizată și neexistând o unitate de măsură pentru acțiunea lansetei, ceea ce ne interesează este că lansetele se îndoaie diferit și balansează (oscilează) mai mult sau mai puțin, respectiv, așa cum am spus, cât de repede revine lanseta la poziția inițială după ce pescarul a eliberat firul la finalul lansării, definită ca rata de revenire a blancului.

Dacă ne propunem să fim riguroși, ar fi mai potrivit să folosim termenii “de vârf”, “semi- parabolică” și “parabolică” atunci când ne referim la punctul în care se îndoaie lanseta, iar termenii “rapidă”, “medie” și “lentă” când vorbim despre timpul, mai scurt sau mai lung, în care blancul oscilează.

Putem spune că o lansetă cu acțiune “de vârf” este cea care se curbează pe primul sfert sau prima treime de la vârf. Acțiunea “semi-parabolică” este cea care curbează segmentul de vârf al blancului sau trei sferturi din acesta. Lanseta “parabolică” se va curba cam de la jumătatea tronsonului de jos al lansetei.

După cum vedem, nu există o clasificarea riguroasă a acțiunii lansetelor, asta deoarece nu există o metodă prin care se poate determina (măsura) acțiunea lansetei. Mai mult, în funcție de tehnica și forța aruncătorului și de greutatea plumbului, eventual a momitorului, o lansetă rapidă poate părea lentă sau invers.

În concluzie, chiar dacă producătorul declară acțiunea lansetei, pescarul poate avea o altă impresie în condiții reale de pescuit. De reținut este că dacă ne interesează o lansetă pentru distanțe extreme, ne vom uita în special după lansetele care se curbează cât mai puțin, revin cât mai repede, respectiv balansează cât mai puțin.

Dacă ne dorim o lansetă care să ne permită să ne “jucăm” cu peștii în apropierea malului, lansetele cu acțiune parabolică, care se îndoaie cât mai mult sunt de preferat.

Pentru un compromis între distanță și “joacă”, așa cum era de așteptat, ne vom opri la acele lansete care se curbează de la jumătate în sus, respectiv semi-rapide, medii, semi-parabolice.

Legat de modul în care controlăm peștele în funcție de acțiunea lansetei, ceea ce urmează să spun s-ar putea să pară greșit sau chiar șocant: o lansetă care se curbează mai mult pune mai multă presiune pe pește decât una care se curbează mai puțin, considerând că pescarul aplică aceeași forță în ambele cazuri. Fără să intru în detalii foarte tehnice, este vorba strict despre raportul dintre forțele opuse aplicate la cele două capete ale lansetei: mâna pescarului la un capăt și peștele la celălalt.

La o lansetă care se curbează mai puțin, raportul dintre forța pescarului și forța exercitată asupra peștelui este mai mare decât la o lansetă care se cubează mai mult. Asta înseamnă că la aceeași forță aplicată de pescar, cârligul va forța mai mult gura peștelui în cazul lansetei care se curbează mai mult.

În ceea ce privește elementele constructive ale lansetei, inelele, în special greutatea și poziția celor de pe segmentul de vârf, au o influență semnificativă asupra acțiunii lansetei. Pentru a afecta cât mai puțin acțiunea blancului, este indicat ca inelele, mai ales cele de pe tronsonul superior, să fie cât mai ușoare.

Închei cu precizarea, reamintind ce am spus și în capitolul “Puterea lansetei”: acțiunea și puterea lansetei, deși uneori se confundă, sunt parametri diferiți și nu neapărat în strânsă legătură, respectiv o lansetă cu putere mare nu are neapărat o acțiune rapidă.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *