Pescuitul crapului | Lungimea lansetei

În acest capitol

Lungimi disponibile pentru lansetele de crap

Lungimea lansetei la transport

Lungimea potrivită pentru lanseta de crap

Transcriere audio

Lungimea lansetei este probabil cel mai simplu și clar parametru dintre cei prezenți în fișa tehnică a lansetei. Se referă la dimensiunea maximă a lansetei, cele telescopice extinse maxim, cele din segmente cu toate tronsoanele conectate (mufate). Cele mai întâlnite lungimi pentru lansetele de crap sunt 3,60m și 3,90m. Dar de ce 3,60 și nu 3,50, de exemplu? De ce 3,90 și nu 4m? De ce lungimile lansetelor nu au valori întregi sau rotunde? Ba mai mult, în realitate, lanseta de 3,90 are de fapt 3,96m și cea de 3,60 are 3,65m. Deci nici vorbă de valori rotunde. Ba tocmai că sunt valori întregi, doar că trebuie să schimbăm sistemul de măsurare din metric în imperial. Astfel, lanseta căreia îi spunem “de 3,90” are 13’ (treisprezece picioare sau feet în engleză). Cea de 3,60, 12’. Ținând cont că un picior măsoară aproximativ 30cm, mai exact, 30,48cm, rezultă valorile pe care le-am menționat mai devreme: 3,96m care se obține înmulțind 13 cu 30,48cm sau 3,65, înmulțind 12 cu 30,48. Este de reținut această conversie deoarece unele lansete au menționată lungimea doar în picioare (valoare urmată de apostrof) sau și în picioare, și în metri.

Alte lungimi pe care le întâlnim în fișele tehnice ale lansetelor de crap sunt 3,30m, adică 11’, 3m care înseamnă 10’ și 2,70 echivalentul a 9’. Un alt parametru de interes pentru pescar este lungimea lansetei la transport care, dacă nu este specificată de producător, se poate calcula foarte simplu. Împărțim lungimea totală a lansetei la numărul de segmente și astfel obținem lungimea la transport. De exemplu, o lansetă de 3,90 din două segmente va avea, pe hârtie, 1,95m. Spun “pe hârtie” deoarece, așa cum am explicat mai devreme, în realitate, lungimea lansetei este ceva mai mare de 3,90 și, foarte important, trebuie să luăm în calcul mufarea. Dacă în utilizare cele două segmente se îmbină, se suprapun pe câțiva centimetri, la transport segmentele sunt întregi. Asta înseamnă că lungimea la transport va fi în jur de 2m, plus, minus câțiva centimetri. De exemplu, la această lansetă, cotorul are 200,5cm, iar segmentul de vârf 199cm.

Bun, am putea spune că nu contează dacă sunt unul, doi centimetri în plus sau în minus. Și chiar așa este dacă spațiul în mașină ne permite. Dar, având în vedere că nu putem scurta segmentele, este posibil ca exact centimetrul sau centimetri în plus să fie cauza pentru care lanseta nu ne încape în portbagaj sau chiar în mașină. Lungimea reală a tronsoanelor lansetei trebuie avută în vedere și atunci când cumpărăm huse rigide, ca să nu constatăm că ne rămân afară capetele segmentelor. Nu în ultimul rând, alegerea lansetei în funcție de lungime ține atât de nevoile sau constrângerile pe care le avem, cât și de preferințele noastre. Voi detalia aceste aspecte în următoarele capitole, dar ce ar trebui reținut de la bun început este ca, în primul rând, lanseta să încapă în husă și în mașină. În al doilea rând, dacă mă interesează distanțele extreme, trebuie să mă orientez spre o lansetă de 3,90. Altfel, dacă pescuiesc din barcă sau plantat, o lansetă mai scurtă este mai comodă, 3,30 sau 3m ar fi alegerea cea mai bună. Mai trebuie să fim atenți și la regulamentele apelor pe care urmează să pescuim deoarece în unele cazuri există restricții privitoare la lungimea lansetei.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *