Pescuitul crapului | Puterea lansetei (testul de curbură)

În acest capitol

Definiția testului de curbură

Măsurarea testului de curbură

Determinarea greutății optime a plumbului în funcție de testul de curbură

Plumb ușor vs. plumb greu

Transcriere audio

Două dintre caracteristicile lansetei care se confundă adesea sunt “puterea” și “acțiunea”. Încep cu primul dintre ele, căruia i se mai spune și test de curbură, deși nu sunt chiar aceleași lucruri.

Când vorbim despre putere, ne referim în principal la greutatea maximă sau intervalul în care variază greutatea plumbului pe care lanseta respectivă îl poate propulsa în condiții de siguranță, cu risc minim de a se rupe.

În ceea ce privește lansetele de crap, această informație nu este specificată, ci găsim în fișa tehnică sau chiar inscripționate pe blanc valori de genul 2,75lb sau lbs, 3lb, 3,5, 4 etc. Pe unele lansete, alături de aceste valori, întâlnim și inițialele “T” și “C”.

Cum decodificăm corect aceste informații? “Lb” sau “lbs” este unitatea de măsură pentru greutate în sistemul imperial și înseamnă “pounds” în limba engleză, în limba română, livre. “T” vine de la cuvântul “test”. Se scrie la fel și înseamnă același lucru și în engleză, și în română. “C” vine de la “curve” (în engleză), care se traduce “curbură”. Deci, test de curbură.

Bun, ce este testul de curbură? Reprezintă greutatea care prinsă de vârful lansetei ținută la orizontală curbează lanseta la un unghi de 90o de grade. De exemplu, o lansetă cu test de curbură de 3,5lb se va îndoi la 90o de grade dacă legăm respectiva greutate de vârful lansetei.

Am tot vorbit de livre, dar plumbii cu care sunt obișnuiți pescarii de crap au greutăți cuprinse între 60 și 150g, cei mai folosiți plumbi în aruncările la distanță variind în intervalul 110g – 130g. Pe bună dreptate, apare întrebarea ce legătură este între testul de curbură exprimat în livre și puterea lansetei, respectiv greutatea plumbului? Există o legătură pseudo-științifică, dacă pot spune astfel, respectiv o formulă prin care putem obține o valoare aproximativă exprimată în grame a intervalului minim-maxim pentru greutatea plumbului potrivit pentru lansetă.

Acest interval se determină transformând în grame testul de curbură exprimat în livre. Înmulțim valoarea testului de curbură cu 28,35g și obținem greutatea, să-i zicem optimă, a plumbului pe care îl poate propulsa lanseta. Practic, considerăm că livrele sunt uncii și convertim unciile în grame, o uncie fiind aproximativ 28,35g. Apoi, capetele intervalului între care poate varia greutatea plumbului se obțin scăzând și, respectiv, adunând 20% din valoarea astfel obținută.

De exemplu, pentru o lansetă de 4lb obținem intervalul 90g – 136g centrat în 113g iar pentru o lansetă de 3,5lb vom avea intervalul 80g -120g cu valoarea 100g la mijlocul intervalului.

Reiau ce am spus puțin mai devreme, ca să nu existe confuzii: această metodă de calcul nu este una științifică, ci o folosim doar pentru a ne face o idee cu privire la greutățile plumbilor potriviți pentru o lansetă sau alta.

Greutatea plumbului cu care se încarcă optim o anumită lansetă depinde de mai mulți factori despre care discut în detaliu în capitolul “Distanțe extreme”. Două sunt elementele de reținut încă de pe acum.

Primul: nu putem vorbi despre plumbul ideal pentru toate lansetele care au același test de curbură, ci depinde de fiecare lansetă în parte și de tehnica pescarului.

Al doilea: dacă plumbul este prea ușor, nu vom putea comprima optim lanseta și, prin urmare, vom pierde din distanță. Încă un motiv pentru care nu ar trebui să folosim plumbi prea ușori este că în cazul firelor monofilament groase, plumbul nu va avea suficientă forță să tragă firul prin inele, crescând riscurile ca acesta să se înnoade în picioarele inelului de plecare și să lovească lanseta, lăsând urme pe blanc.

La polul opus, dacă plumbul este prea greu, viteza de execuție a lansării scade deoarece ne va fi mai dificil să punem în mișcare, cu aceeași viteză, un plumb mai greu și, totodată, lanseta se va supraîncărca, făcând-o mai lentă. Prin urmare, la fel ca în cazul plumbului prea ușor, nu vom obține distanțe maxime și, în plus, riscăm să rupem lanseta.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *