Pescuitul crapului | Greutatea lansetei

În acest capitol

Componenentele care dictează greutatea lansetei

Avantajele unei lansete ușoare

Prețul unei lansete ușoare, subțiri și performante

Transcriere audio

Deși vorbim despre greutatea lansetei, din moment ce nu pescuim cu lanseta singură, este bine să avem în vedere ansamblul lansetă – mulinetă, respectiv să fie cât mai ușor. Prin urmare, fiecare în parte dintre cele două trebuie să fie cât mai ușoară.

Despre greutatea mulinetei am discutat în capitolul dedicat “Alegerea mulinetei”, așa că nu are sens să reiau. Reamintesc doar de ce este important să avem un ansamblu cât mai ușor: în timpul lansării, cu cât mulineta și lanseta sunt mai ușoare, cu atât pescarul va putea propulsa plumbul și montura mai departe și cu mai puțin efort.

Greutatea lansetei este dată de blanc (material, compoziție, grosime, diametru, lungime), de inele, de mandrină, de mâner (inclusiv capacul metalic), de ața și rășina cu care se matisează și se prind inelele de blanc plus alte elemente ornamentale sau funcționale.

Dintre cele enumerate, componentele cu o influență semnificativă asupra greutății lansetei sunt inelele, mandrina și mânerul. În capitolele dedicate fiecăreia dintre acestea am adus în discuție parametrul greutate, deci nu mai revin asupra acestor aspecte.

Cum ața și rășina sunt aproape neglijabile, ce rămâne de discutat este blancul, fiind și elementul despre care am putea spune că dictează practic greutatea lansetei. Așa cum putem intui, blancul trebuie să fie cât mai ușor.

Paranteză: blanc în sus, blanc în jos. Am definit acest termen în capitolul “Numărul segmentelor lansetei”, plus că are și un capitol dedicat care chiar așa se numește, “Blancul lansetei”. Închid paranteza.

Bun, ziceam că blancul trebuie să fie cât mai ușor. Da, numai că, în același timp, lanseta trebuie să fie și rezistentă, și suficient de puternică pentru a ne permite să lansăm montura acolo unde ne dorim.

Nu mai deschid o altă paranteză, dar doresc să fac o precizare deoarece s-ar putea spune că termenii “puternic” și “rezistent” să referă la același lucru. Prin “rezistență” m-am referit în special la rezistența în timp, la fiabilitate, respectiv o lansetă care să-și păstreze proprietățile și performanțele de-a lungul partidelor de pescuit.

Din punct de vedere estetic, dacă ne dorim lansete subțiri (în engleză slim), cu diametrul cât mai mic, acestea vor avea o greutate redusă, dar ne putem aștepta să pierdem la capitolele fiabilitate și putere.

Spre norocul nostru, tehnologiile și materialele de ultimă generație ne vin în ajutor, făcând astfel posibilă combinația blanc de greutate redusă, subțire, rezistent și puternic.

Spre nenorocul nostru, însă, la fel ca în cazul mulinetelor ușoare și solide, blancurile performante, fiabile și ușoare au un preț pe măsură.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *