Pescuitul crapului | Îngrijirea lansetei

În acest capitol

Greșeli în utilizarea lansetei

Protejarea lansetei

Curățarea lansetei

Transcriere audio

Deși nu ține neapărat de îngrijirea lansetei, aș vrea să încep atrăgând atenția asupra unor greșeli pe care le-am sesizat destul de des. Dacă vrem să vedem și să simțim cum se curbează lanseta, cel mai bine este să fixăm o mulinetă în mandrină, să trecem firul prin inele și fie rugăm pe cineva să țină de capătul liber al firului, fie îl legăm de ceva solid. Apoi, putem trage de lansetă ca și cum ar fi un pește în cârlig.

Dacă vrem să vedem și să simțim cum se comportă lanseta în aruncare, nu aruncăm cu lanseta în forță fără mulinetă și fără plumb atașat de fir. Pe lângă faptul că forțăm inutil blancul lansetei aruncând cu ea “în gol”, nici nu ne lămurim în privința lucrurilor care contează cu adevărat: greutatea optimă a plumbului și lungimea înaintașului pentru a obține distanța maximă.

La fel ca în cazul mulinetei și oricărui alt echipament, cu cât suntem mai atenți în timpul transportului și utilizării, cu atât lanseta va fi în condiții bune și ne vom folosi de ea mai mult timp. Pentru transport este recomandat ca lansetele să fie în huse textile sau rigide dedicate, special concepute pentru protecție. Indiferent că vorbim de huse individuale sau care pot primi două, trei sau patru lansete, ideal ar fi ca segmentele lansetei să nu se atingă între ele în timpul transportului, respectiv inelele unui tronson să nu intre în contact, să nu se frece de alt tronson.

Un alt aspect de avut în vedere este ca lansetele să fie plasate deasupra celorlalte bagaje și să nu se miște, astfel încât să nu se preseze inelele și blancul lansetei sub greutatea bagajelor și nici să nu se lovească lanseta de obiecte dure în timpul transportului.

În ceea ce privește utilizarea, sunt câteva lucruri la care trebuie să fim atenți. Înainte de mufarea lansetei să verificăm că zonele de îmbinare sunt curate. Înainte de lansare, în special când urmează să lansăm în forță, să ne asigurăm că segmentele nu se mișcă, respectiv sunt ferm mufate și, totodată, inelele segmentelor sunt aliniate. Tot înainte de lansare, să verificăm ca firul să nu fie răsucit după inelul de vârf.

În timpul drilului sau dacă montura se agață în ceva, să nu forțăm când unghiul dintre fir și lansetă este mic, respectiv să nu tragem tare de lansetă atunci când aceasta este înclinată spre spate. Este de evitat strângerea excesivă a mandrinei, mai ales că, așa cum am explicat în capitolul dedicat mandrinei lansetei, există situații în care din pricina nepotrivirii piciorului mulinetei cu mandrina, oricât am strânge, mulineta tot va avea puțin joc.

În orice moment – fie în transport, fie în utilizare – să nu lovim blancul cu sau de obiecte dure, cum ar fi plumbul sau, la finalul lansării, să dăm cu lanseta de rod pod sau de pământ.

Deși l-am lăsat la final și pare un aspect banal, să ne asigurăm că firul trece prin toate inelele lansetei. În febra și graba instalării de la începutul partidei, se poate întâmpla să ratăm unul sau chiar două inele.

Închei cu recomandarea ca inelele, în special interiorul acestora, blancul, mandrina și mânerul lansetei să fie curățate după fiecare partidă. Astfel, ne asigurăm că firul va aluneca la fel de bine prin inele de fiecare dată, că mandrina va funcționa mult timp, că vom avea priză fermă pe mânerul curat și, bineînțeles, lanseta va arăta bine.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *