Pescuitul crapului | Lanseta

În acest capitol

Principalele criterii pentru alegerea lansetei

Mărcile consacrate pentru lansetele de crap

Caracteristicile funcționale și constructive lansetelor pentru crap

Transcriere audio

O întrebare care mi-a fost adresată de mai multe ori și pe care am auzit-o în timpul vizitelor în magazinele de pescuit este “mă interesează o lansetă pentru distanță, ce-mi recomanzi?” sau aceeași întrebare sub altă formă “care lansetă aruncă cel mai departe?”. Deși distanța la care pot plasa montura este un subiect cât se poate de serios, astfel de întrebări mă duc cu gândul la un banc: Unu’ era la doctor să-și scoată mâna din ghips. În timp ce asistenta îi dădea jos ghipsul, ăsta îl întreabă pe medic: – Acum că scap de ghips, voi putea să cânt la pian? – Bineînțeles, răspunde doctorul. – Foarte tare, că înainte nu puteam!

Fără să vreau să explic gluma, ideea este că lanseta nu aruncă singură. Mai mult, o lansetă proiectată pentru distanțe extreme necesită ca pescarul să stăpânească tehnica aruncărilor în forță. Altfel, dacă un șofer începător se urcă la volanul unei mașini cu mulți cai putere, e posibil să iasă în decor la primul viraj. De reținut că avem nevoie să înțelegem lanseta atât din punct de vedere constructiv, cât și funcțional și, apoi, să deprindem, prin teorie plus multă practică, tehnica lansărilor. Asta dacă vrem să obținem maxim din ce ne poate oferi lanseta și, totodată, să reducem riscul ruperii lansetei în aruncare.

La fel ca în cazul mulinetelor și altor produse specifice pescuitului la crap, mă ajut de filtrele disponibile pentru a restrânge aria de căutare, cum ar fi: lungime, test de curbură, acțiune ș.a.m.d.

Pentru moment, mă voi opri la filtrul “Producător” pentru a realiza un clasament ordonat descrescător pe baza modelelor disponibile la fiecare producător. Față de clasamentul similar de la mulinete, remarcăm câteva diferențe. În primul rând, numărul total al lansetelor disponibile este de două ori și ceva mai mare decât cel al mulinetelor. Foarte bine, înseamnă că avem de unde alege! Ar putea spune cineva. Și are dreptate. Numai că asta vine și cu un dezavantaj: cu cât am mai multe opțiuni, cu atât este mai dificilă alegerea. Apoi, o altă observație dar cumva legată de cea anterioară este că aproape toate mărcile prezentate pe ecran, care reprezintă practic jumătatea superioară a clasamentului, au o ofertă bogată. Dacă nu am o marcă preferată sau nu țin neapărat să cumpăr o lansetă a unui producător cu tradiție, ajung la concluzia că filtrul “Producător” nu îmi este de mare ajutor când vine vorba de lansete.

Tot legat de marca lansetei, mai este un aspect care merită adus în discuție. După cum am văzut, sunt peste 20 de mărci, unele dintre ele cu zeci de modele disponibile, altele cu doar câteva. Mai mult, ca în orice domeniu, există atât mărci cu tradiție, cât și producători intrați recent pe piață care încercă să convingă prin prețuri atractive și, în unele cazuri, prin tehnologii inovative (cel puțin la nivel declarativ). Nu mai reiau discuția despre branduri și cum ne pot influența în luarea deciziei, din moment ce acestui subiect i-am dedicat un capitol separat în primul episod al seriei. Însă, întrebarea care m-a frământat și la care s-ar putea să caute răspuns și alți pescari este dacă să aleg un producător consacrat, cu mulți ani în spate și prezență la nivel mondial sau să încerc lansetele unor mărci nou apărute în peisaj? Adevărul este că suntem puși în fața unei decizii deloc simple, mai ales dacă lansetele noilor mărci sunt tentante din perspectiva prețului. În ceea ce mă privește, cu riscul de a rata ofertele atractive, prefer varianta confortabilă și sigură mergând pe mâna producătorului cu experiență dovedită. Cu mențiunea că, dacă noul brand și lansetele sale vor trece testul timpului, nu voi avea nicio reținere să le includ în lista scurtă la un moment dat.

Concluzia acestei introduceri este că producătorul, chiar dacă sunt fanul unui brand, nu mă ajută foarte mult în a alege direct lanseta care mi se potrivește. Prin urmare, trebuie să apelez și la alte filtre, numai că pentru asta am nevoie mai întâi să înțeleg specificațiile tehnice ale lansetei pentru a-mi stabili prioritățile criteriilor de filtrare, cum ar fi număr de segmente, inelele, condițiile de utilizare etc.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *